SAİD OĞLU ŞEYH NURULLAH EFENDİ KÜLTÜ
Kazıklı Köyüne bağlı Deli Aliler Damları’nın güney bitişiğinde, tarihi Nurullah Efendi Köyü’nün yıkıntıları bulunmaktadır. Burası Selendi’nin 7 Km. kuzeyindedir. Yıkıntıların yüzey taşları, yakın dönemde, Selendi İlçe Merkezindeki yapıların temellerine konmak üzere motorlu taşıtlarla taşınmıştır. Buna rağmen günümüzde olmayan Nurullah Efendi Köyü Camisi’nin temelleri yükselti olarak bellidir. İlgili Cami’nin kuzey batı köşesindeki minarenin kare tabanı ile silindir gövdesine geçiş yapan altıgen bölümü halen (18.07.2004) ayaktadır. Minarenin kapı alınlığındaki mermer kitabesi yakın zamana kadar var iken o da taş niyetine sökülerek taşınmıştır. Veya meraklı birisinin zimmetindedir. (EK: Resim) Minare tabanının 200 Metre güneyinde Kazıklı Köyü Yolu kenarındaki içme suyu olarak kullanılmakta olan kuyu da bu eski yerleşim merkezinden kalmadır. Kuyunun 200 Metre batısında köy mezarlığı vardır. Köy mezarlığı içinde Şeyh Nurullah Efendi, eşi ve yakınları ile soyundan gelenlere ait mezarlar görülmektedir.
Şeyh Nurullah Efendi Köyü Camisi Minaresi Tabanının 18.07.2004 Günü kuzeyinden görünümü. Bu bir ölçü kabul edilirse ki öyledir. Burada, cami, zaviye, Misafir Konağı (Karbansaray), kuyu ve benzeri yapılardan oluşan bir külliyenin var olduğu düşünülebilir.
Şeyh Nurullah Efendi Yatırı’nın 18.07.2004 Günü doğusundan görünümü. Eski Türkçe Yazısını okuyamayan köylüler, mezarlıktaki gösterişli mezar taşlarını Nurullah Efendi Yatırının mezar taşları zannederek anılan yatırın üzerine koymuşlar. Aynı gün; köylüler: Nurullah Efendi Yatırı’nın taşları arasını kendine yuva yapan ve mezarlık içinde gezinen “Şah Maran” adını verdikleri çok yaşlı ve boyu beş metreden fazla zararsız bir yılanı devamlı şekilde görüyoruz dediler.
Yaşadığı devirdeki saygınlığından olmalı ki; günümüzde Şeyh Nurullah Efendi Yatırına ilgi büyüktür. Kült durumundadır. Yörede Nurullah adının çok olması bu yatıra yapılan dua ve adak kültüründen ileri gelmiştir.
Şeyh Nurullah Efendi Vakfından hiçbir taşınmaz Cumhuriyet Dönemine ulaşmadı. Osmanlıca Tapu Kütük Defterlerinde de vakfından ilişikli taşınmaz kaydına rastlanamadı.
Şeyh Nurullah Efendi’nin başucu mezar taşının 18.07.2004 Günü çekilen resmi ve aktarımı şudur: (Bu taşın 3 Metre güneyinde bulunan, bunun tarihine yakın tarihli ve benzeri olan mezar taşı hanımına aittir.)
Ber
Lillâhi
ve Teâlâ
Allahü
ve tâ
refeti
lil’ahira
sene
1055/1645-1646
(Okuyan: Manisa Lisesi Din Kültürü Dersi Öğretmeni Demircili Sadettin Önal)
Şeyh Nurullah Efendi’nin ayakucu mezar taşının 18.07.2004 Günü çekilen resmi ve aktarımı:
1-) El Merhum El Mağfur’un leh’u Şeyh 2-) Nurullah Efendi Bin Şeyh
3-) Es Said irtehale min dar’ül fenâ 4-) İlâ dar’ül beka fi şehri Şaban
5-) Sene hamse ve hamsin elf 6-) Rahmetüllâhi Aleyh’i daimen
7-) Sene:1055/1645-1646
(Okuyan: Manisa Lisesi Din Kültürü Dersi Öğretmeni Demircili Sadettin Önal)
Şeyh Nurullah Efendi Yatırı çevresinde iki kız kardeşe ait mezar taşları:
1-) El Merhume El Mağfure 1-) El Merhume El Mağfure
2-) Ayşe Binti Hasan 2-) Fatıma Binti Hacı Hasan
3-) Sene:1149/1736-1737 3-) Sene:1154/1741-1742
(Okuyan: İlahiyatçı Sadettin Önal)
1-) Hüvel hayyüd daim
2-) İş bu kabrin sahibi
3-) Hacı Mustafa Efendi
4-) Dar Dünyadan idüp
5-) azmı beka
Sene:1271/1854-1855
(Okuyan: Manisa Lisesi Din Kültürü Dersi Öğretmeni Demircili Sadettin Önal)
Nurullah Ertuğrul
FACEBOOK YORUMLAR