MANİSA KENTİ İÇİNDE KÖPRÜLER
(Not: Basılmamış eserimden ayıklanarak aktarılmıştır.)
Merhum İbrahim Gökçen’in çizdiği, Manisa’nın ana hatlarını gösterir çizimi şudur:
Bu çizimde Serabad Deresi üzerinde beş adet köprü görülüyor. Günümüzde bu köprülerden hiç biri yüzeyde gözükmemektedir. İkisinin, Erkan Akbalık’tan alınan 1923 Tarihli resimleri şunlar:
Anılan çizimde, Akbaldır Deresi üzerinde de altı adet köprü görülüyor (Aslen daha fazladır). Günümüz itibariyle Kırmızı Köprü’nün yukarısındaki beş adedi ayaktadır. Bunlara dair resimlere burada yer vermedim. Çünkü, sağ olsunlar Ali Suat ve Süheyla Ertosun Kardeşler ile Erkan Akbalık’ın çabaları ile eski eser tescili yapıldı.
Kırmızı Köprüden aşağıya (kuzeye) doğru sırasıyla:
1-) Erler Caddesi altında kalan Boyahane (Velioğlu) Köprüsü,
2-) Ayn-ı Ali Cami yanında iken 2703 (Alçıtepe Cad.) Sokağın altında kalan köprü,
3-) Doğu (8 Eylül) Caddesi altında kalan Eski Molla Şaban Camisi’nin kuzey doğu bitişiğindeki köprü,
4-) Eski Kelleci Fırını yanında iken doğudan gelen 2301 Sokak (Belediye Cd.) ile bu sokağın batıdaki devamı olan 3205(Kelleci) Sokağın birleştiği yerde toprak altında kalan köprü,
5-) Eski Horoz Köy Yolu (Avni Gemicioğlu Caddesi) ve Tarla Sokak ile Kara Mızrak Caddesinin birleştiği yerde toprak altında kalan köprü görünmez oldular. Bunlardan Boyahane Köprüsü ile Ayn-ı Ali Cami yanındaki köprülerin Manisa Vakıflar Müdürlüğü Arşivinden alınan eski resimleri aşağıdadır.
Akbaldır Deresi üzerinde Boyahane Köprüsü. 1970’li yıllarda kuzeyinden.
Günümüzde Erler Caddesinde Velioğlu Camisi ile Kuyu Alan Camisi arasında idi. Kumlu Dere Caddesi yapımında derenin üstü kapatılırken bu köprü toprak altında kalmıştır.
Akbaldır Deresi üzerinde Ayn-ı Ali Cami yanındaki köprü. 1970’li yıllarda güneyinden.
Günümüzde Alçıtepe Caddesinin batı ucunda, Ayn-ı Ali Camisi’nin güney doğu köşesinde idi. Kumludere (Akbaldır)Caddesi yapımında derenin üstü kapatılırken bu köprü de zemin altında kalmıştır.
FACEBOOK YORUMLAR