Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

KOZMİK DÜNYA PLANETİ VE  DÜNYA İNSANLIĞI  ÜZERİNE

20 Temmuz 2024 - 13:25

KOZMİK DÜNYA PLANETİ VE  DÜNYA İNSANLIĞI  ÜZERİNE

 

Hukuk; dünya ülkelerinde toplumların hayatını düzenleyen, insani, manevi, etik ve evrensel değerler bağlamındaki yazılı ve yazısız kuralların bütünüdür.

Uluslararası hukuk da; dünya devletlerini  birbirleri ile ilişkilerinde bilimsel bir disiplin içinde inceleyen ve bağlayan kurallar ve davranış ilkeleri olarak tanımlanır.

Dünya toplumlarında sosyal, ekonomik veya siyasi krizlerden doğan sorunların,  belli bir zaman içinde hukuka uygun şekilde   çözümlenmesi mümkündür.

Ama hukuksal ilke ve kuralların bozulmasıyla bilimsel veri ve sonuçlarından uzaklaşılması çeşitli kaotik süreçlere yol açabilmektedir. Bu kaotik süreçler  özellikle son beş yıldır dünya insanlığını olumsuz yönlerde etkilemektedir.

Bilimsel platformlarda söz konusu olumsuz sonuçlar şöyle açıklanmaktadır:

Doğa tahribatı, kontrol altına alınmayan yüksek teknoloji, kutuplardaki buzulların erimeye başlaması, aşırı nüfus, çarpık kentleşmeler, küresel salgınlar, bölgesel savaşlar, küresel iklim değişikliği ve kuraklık, orman yangınları, denizlerin seviyelerinde yükselme, bazı göl ve ırmakların kuruması, sel baskınları, depremler, toprak kaymaları, çevre kirliliği, korkunç fırtına ve tayfunlar,    ekili tarım arazilerinde azalma, üretim maliyetlerinde yükselme, küresel eğitim noksanlığı, okur sayılarında düşüş, entelektüel kültürde gerileme,  suç oranlarında artış,  bazı ülkelerde başgösteren sosyal ekonomik,  siyasi, ekonomik ve dijital krizler, bunlara bağlı olarak ülkeler ve kıtalar arası milyonlarca göçmen, mülteci ve sığınmacı hareketleri…

Nitekim bu olumsuz gelişmeler; Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM); İsviçre (Cenevre) merkezli “Dünya Ekonomik Forumu” (WEF); BM ’ye bağlı olarak insani ve düzenli küresel göçün sağlanması amacıyla faaliyet gösteren  “Uluslararası Göç Örgütü (IOM); küresel gıda güvenliğini sağlamak üzere  kurulan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); “Paris İklim Anlaşması”; BM’ye bağlı Dünya Saglık Örgütü (WHO), Dünya Bankası (World Bank)  ve diğer uluslararası kuruluşların raporları ile BM Yargı Organı olan Hollanda – Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı (Cour Internationale De Justice) kararlarında  dile getirilmekte; ayrıca dünya  basınında (International Harold Tribune, Time, Newsweek, The Economist, Daily Express, Le Figaro,  Financial Times, The Guardian, Le Monde, CNN, BBC ve diğerleri) sürekli olarak çeşitli haber, yorum, araştırma, inceleme ve köşe yazılarında   yayımlanmaktadır.

*

Yapılan istatistikler, dünyanın yedi kıtasında (Avrupa, Afrika, Antarktika, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya) yaşayan yaklaşık 8 milyar insanın önemli bir bölümünün, yeterli eğitim ve öğrenim olanaklarından yoksun olduğunu göstermektedır.

Gelinen bu nokta, BM tarafından dönemsel olarak dünya kamuoyuna yönelik "Dünya İnsanlığının Ortalama İnsani Gelişmişlik Endeksi” raporlarına bütün yön ve boyutlarıyla yansımaktadır.

Dünya insanlığının ortalama insani gelişmişlik endeksi ile dünya uygarlığı arasında pozitif bir korelasyon vardır.

Asıl önemli ve çok değerli olan, bu korelasyondan yola çıkılarak dünya insanlığına yaraşır bir algoritmanın uygulanmasını uluslararası kamuoyuna sunmaktır.

Dünyanın kadim uygarlığı; maneviyat, felsefe, sanat, edebiyat, müzik gibi konularda biraz da entelektüel bilgi ve fikir sahibi olmayı; barış, refah ve mutluluk dolu yeni bir dünya düzeni için  anlayış, güzel ahlak,  saygı, sevgi, adalet, vicdan, merhamet, vefa, empati   gibi duygu ve düşüncelere sahip olmayı; öncelik olarak da iyi insan olmayı  gerektirir.

*

Bu büyük fotoğraf karşısında  “Dünya İnsanlığının Küresel Yönetim ve Eğitim Sistemi;” BM, NATO, Şanghay İş Birliği Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) , G-7, G-20, Orta Amerika Devletleri Örgütü, Arap Birliği, Afrika Birliği, İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth), Bağımsız  Devletler Topluluğu (BDT), OECD, Nordik Konseyi ve diğerleri ile birlikte ABD, Çin ve Rusya gibi küresel aktörlerin  etkin katılımıyla nasıl sağlanacaktır?

Yaşlanmış ama henüz ihtiyarlamamış olan dünya planeti, dünya insanlığına lazımdır. Dünya insanlığının, çizebileceği yeni bir yol haritası ve rota ile gidebileceği başka bir planet var mıdır?

1945’te dünya barışını, güvenliğini korumak, uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel işbirliği oluşturmak üzere faaliyete geçirilen BM tarafından yapılandırılacak küresel  bir  stratejiyle “Mutlu İnsanlar Dünyası” kurulabilir mi?

Yoksa bu tasarlanmış ideal toplum  ütopyası, insan ürünü yapay zekalı makinalara mı bırakılacak?

*

Sonuç olarak: Yeryüzünde insanlığa eşsiz bir nimet olarak sunulan doğanın, denizlerin, göllerin, ırmakların, ormanların, ekili arazilerin ve bütün canlıların daha  büyük zarar görmemesi amacıyla son yıllarda ortaya çıkan küresel iklim değişikliği ve aşırı ısınmanın nedenleriyle kaynaklarının somut olarak ortaya konulması ve giderek büyümekte olan bu trajik insanlık sorununun adil,  güvenilir ve bilimsel  bir yaklaşımla çözümlenmesi için, BM eşgüdümünde, neoliberal politikalardan ayrı uluslararası ölçekte çok kapsamlı bir  çalışma yapılması ve alınması gereken tedbirlerin, etkin bir denetim sistemi altında, daha da bekletilmeden  hayata geçirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum