FLAŞ HABER
Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

YAPAY ZEKA

23 Temmuz 2023 - 11:59

YAPAY ZEKA

 

Basında çıkan yeni haberlere göre: Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın ev sahipliğinde  İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan bir toplantıda,  “Duygulardan, düşüncelerden ve ön yargılardan uzak olan robotların, dünyayı insanlardan daha iyi yönetebileceği”  öne sürülmüş?”

*

Bu gazete haberi, 2009’lu yıllarda   dünya sinemaseverlerin merakla izlediği, ABD-Hollywood Sineması’nın, Kaptan James Tiberius Kirk olarak başrolünü  ABD’li  aktör William Shatner’in üstlendiği, uzay gemisi Atılgan’ın evrendeki yolculuğunu  ve maceralarını konu alan, bilim kurgu “Uzay Yolu” (özgün adı: Star Trek) adlı televizyon ve film dizisi ile roman serisini hatırlattı.

Bu dizi filmin oyuncuları, dünya planeti insanları ile evrenin bilinmeyen diyarlarında yaşayan kurgusal yapay zekalı robotik canlılardı.

Uzay Yolu filmi dizilerinin senaristi  Gene Roddenberry ve diğer yardımcı senaryo yazarlarının bilim insanlarıyla yakın iş birliği yapmış olduğu anlaşılmaktadır.

*

Dünya insanı, Fransız bilim kurgu yazarı Fransız Jules G. Verne’nin romanlarından ve “Uzay Yolu” dizi filminden sonra uzayı merak etmeye başladı.

Akıllı cep telefonları, “Uzay Yolu” filmleri ve teknolojisiyle geldi.

Bu konuda Sırp-Amerikalı mucit Nikola Tesla ile diğer bilim insanlarının büyük katkısı oldu.

Bu bağlamda dünya; romantizm dolu radyo, edebiyat  ve sinema dönemini geride bırakarak  televizyon, internet, sosyal medya, akıllı cep telefonu, robotik nesneler ve yapay zekalı yeni bir teknoloji dönemine yelken açtı.

Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram  gibi sosyal medya ortamlarına şimdi de Threads eklendi.

Şimdi sıra,  “İnsanların Işınlanma Yolu ile Nakli Teknolojisi”nin hayata geçirilmesine geldi…

Dünya, artık dijitalleşiyor, yapay zekalaşıyor.

*

Günümüzde yapay zekalı teknoloji büyük boyutlara ulaşırken, tüm  bilgileri bilgisayar ortamına yükleyerek kullanırken ve matematik tabanlı modellemelerle hızlı bir biçimde sorun çözümleyen kodlamalı algoritmalarla  bilgisayar diline çevirirken,  dünya toplumIarının maddi ve manevi değerleri ile yaşam şekilleri ne yönde etkilenecek?

Yapay zeka tabanlı işlemler, insanlığın ürettiği sistemler olduğu için sonuçta yalnızca bir makinadır. Psikolojik ve duygu tabanlı işlemler yapamaz. Ancak çok geniş alanda etkili olabilme potansiyeline sahip olduğu için gelecekte daha çok etkinlik kazanabilir.

Bu nedenle yapay zeka; insanlığın hayatını devam ettirmek amacıyla ihtiyaç duyduğu doğa, toplum kültürü ve inovasyon olgusuna zarar vermeyecek şekilde üretilmeli; insanlığa güzel gözle bakan ve insanlığa fayda sağlayan yakın dost olmalıdır.

*

Günümüzde yapay zeka teknolojisi  (Artificial intelligence), dünya kamuoyunun gündemine artık yerleşmiş görünüyor. Üretimsel yapay zekanın geliştirilmesi çalışmaları da yoğunluk kazanıyor.

*

“Yapay zeka”nın, “bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneği üzerine,” dünya basınında ve bazı bilimsel platformlarda  yer alan araştırma, makale, açıklama, analiz, değerlendirme, tartışma, eleştiri, deneme ve yorumlar dikkati çekiyor;  kulaklar, evrenden gelen seslere ve dünya dışı varlıklara çevriliyor.

*

Günlük hayatın her alanında ve mesleklerde teknolojik bir değişim dönemi mi başlatılıyor? Bazı sektörlerde etik açıdan insan mı yoksa insan dostu yapay zekalı makinalar mı tartışmaları var. Bu durumda yapay zekanın yer alamayacağı meslekler belirleniyor.

İnsanlık, günümüze kadar her sektörde sürekli olarak yeni makinalar üretmiş ve her yeni makinayla da yapay zekalı yeni bir döneme girmiştir.

*

Burada üzerinde önemle durulması gereken husus şudur: Gelecekteki yapay zekalı yüksek teknoloji dönemlerinde; insan, doğa ve çevre hakları ile evrensel değerlere (iş birliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik ve beraberlik)    saygılı olunması büyük önem taşımaktadır.

Bu amaçla gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına ilişkin görev, yetki ve sorumluluklar, Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) ile küresel aktörlere düşmektedir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum