Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

YUNUS EMRE’DE MİLLİ DÜŞÜNCE

10 Ekim 2016 - 11:28

YUNUS EMRE’DE MİLLİ DÜŞÜNCE

NACİ YENGİN

www.tarihistan.org

Yunus Emre’nin yolu Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi yoludur.

Yunus Emre’nin yolu Türk’ün yoludur.

Yunus Emre’nin yolu bizim yolumuzdur.

Kim ki anlamaz İmam Maturidi’yi, Hoca Ahmet Yesevi’yi, Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Yunus Emre’yi, … anlamaz bizi!

Kim ki anlamaz aşkı, sevgiyi, muhabbeti anlamaz İslam’ı. Anlamaz Türk olmayı!

Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadolu’ya gönderdiği Horasan Erenleri bazen tekke, bazen zaviye bazen de savaş meydanlarında Alperen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anadolu’nun her bir köşesinde meftun olan ve halen milletin dilinde, kalbinde ve zihninde yaşayan Hoca Ahmet Yesevi’nin demlendirdiği aşk ve sevgiye dayalı İslam anlayışı dünyada Türk anlayışı olarak kabul edilerek yaşamaya devam etmektedir.

Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı (1093-1167) XI ve XII. Yüzyıllarda Türklerin içinde bulunduğu duygu, düşünce ve milli değerlerdeki parçalanmışlık hali bir bakıma Hoca Ahmet Yesevi ile aşılacak ve Hoca Ahmet Yesevi Türk-İslam milletinin inşasında öncülerden olacaktır. Öyle ki devraldığı bilgi ve hikmet birikimiyle yaktığı ateş Türkistan’dan Azerbaycan, Anadolu, Balkanlar, Kafkaslar, Avrupa’ya kadar gönüllerimizi ısıtmaya, Türklüğümüzü muhafaza etmeye, İslam’ı diri tutmaya bizi biz yapmaya devam edecektir.

Bize göre Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan’da milletin öz benliğine kattığı milli maya gibi Anadolu’nun kuş uçmaz kervan geçmez yerlerinde tekke ve zaviyeler kuran; Türkistan’dan getirdiği Türk adıyla İslam’ın aynı anlama geldiğini haykıran meşalesiyle; eğitim ve ekonomi faaliyetleriyle milli benliğin korunmasında öncü rolü üstlenen Kolonizatör Türk Dervişlerinin rolü büyüktür.

Horasan’a dayanan kökü ile 1238-1320 yılları arasında yaşayan Suriye, Azerbaycan ve Anadolu’nun pek çok yerini dolaşan aldığı iyi bir medrese eğitiminden sonra Horasan Erenlerinden Manisa- Emre Köyünde meftun olan Tapduk Emre’nin dizinin dibinden ayrılmamış ve yine onun dizinin dibine gömülmüş adeta Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli anlayışını Türk’e göre Türk tarafından, Türkçe söyleyerek bu günlere taşıyan Yunus Emre’dir!

Milletin gönlündeki yeri her geçen gün daha da kuvvetlenen, Anadolu’nun Türklüğünde en önemli kilometre taşlarından birisi olan Yunus Emre’dir!

Her sözü ilahi bir mesajın Yunusça dillendirilmiş tercümesi olan aşk bülbülü Hak dostu Yunus!

Yunus Emre’nin düşünce temelini oluşturan sözleri, görüşlerinin ana ekseni ile Türklerin tarih sahnesine çıktığı ilk günden bu güne kadar genlerine işleyen düşence aynıdır: Cihan Hakimiyeti Mefkuresi! Öyle ki Köktürk hakanlarının Orhun Kitabelerinde taşlara kazıdığı “Tanrı Türkleri Dünyayı yönetsin diye yaratmıştır!” sözü,  Hoca Ahmet Yesevi’nin her türlü sıkıntıya rağmen sözü Türkçe söylemesi, Türk anlayışı ile İslam anlayışını Türkçe söyleyerek cem etmesi ile Yunus Emre’nin “Varlıkta birlik, milli birlik, evrensel birlik.” Şeklinde özetlenebilecek hayat ve söz iksirinin mahiyeti itibarıyla aynı olduğu görülecektir.

Yunus’un İslam ve Türk anlayışında esas olanın insanın “davi” için değil “sevi” için yaratıldığı mesajının “İ’lay-ı Kelimetullah için Nizam-ı Âlem davası” güden bütün Türk devletleri gibi Karahanlı, Selçuklu ve “ Kızılelma” davası güden Osmanlı ve de Türk devlet felsefesi anlayışlarından farklı bir anlayışı olmadığı ortadadır!

Not: Gelecek yazımızda “Yunus Emre Döneminde Anadolu” konusuna devam edeceğiz.

www.tarihistan.org