İBRAHİM GÖKÇEN BULVARI
Naci YENGİN
İbrahim Gökçen’in vefatından kısa bir süre sonra 24 Kasım 1961’de Manisa Belediyesi 3/842 sayılı kararla günümüzde Manisa Öğretmenevinden Sultan Camisine giden bulvarın adının “İbrahim Gökçen Bulvarı” olmasına karar vermiştir.
Manisa Belediyesi Encümeninin 24 Kasım 1961 tarihinde almış olduğu karar şöyledir:
“Şair, ressam, tarihçi ve değerli öğretmen merhum İbrahim Gökçen’in hatırasını ebedileştirmek üzere bir mahalle, cadde veya sokağa adının verilmesi hakkında Lise Müdür ve öğretmenlerinin Belediye Başkanlığında müracaatı üzerine Manisa’ya yaptığı kültürel hizmetlerden dolayı bir takdir nişanesi olmak üzere (Tarihi eserlerin başlangıcı olan Sultan Camisi ile Yüksek Tahsil Talebe Birliği Lokali yanından Erler Caddesine inen Önem Bulvarı adının “İBRAHİM GÖKÇEN” bulvarı olarak değiştirilmesi) Belediye Meclisine niyabeten Belediye Encümeninin 24 Kasım 1961 günlü ve 3/842 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. Bu karar Ocak 1962 tarihinde de ilgili yerlere duyurulmuştur.”[1]
Manisa öğretmenevi duvarında bulunan İbrahim Gökçen Bulvarı Tabelası ve Bulvar Krokisi
İbrahim Gökçen Bulvarında Manisa Belediyesi tarafından 21.12. 2022 tarihinde düzenleme çalışmaları yapılmıştır.[2]
İbrahim Gökçen’in tüm kitaplarını Manisa için yazmıştır. O bir Manisa aşığı idi. Hanımı Mürvet Gökçen’in kollarında son nefesini Manisa, Manisa diyerek verdi.[3] İbrahim Gökçen için o bir Manisalıdır dense yeridir.
Ancak günümüzde onun adını yaşatacak İbrahim Gökçen Bulvarından başka hiçbir yerde ismi geçmeyen Manisa aşığı, Manisa için dev eserler veren ve Manisa özlemiyle 4 Şubat 1958’de kaybettiğimiz İbrahim Gökçen’in adı mutlaka bir okul ya da kültür merkezine verilmeli ve ölümsüzleştirilmelidir.
İbrahim Gökçen’in tüm eserlerinin yayın hakları elimizdedir. Öncelikle İbrahim Gökçen’in eserlerinin yeniden yayınlanması gerekmektedir.
İbrahim Gökçen’in adının yaşatılması için bulvara adının verilmesi küçük bir tesellidir. Ancak yeterli değildir.
İbrahim Gökçen (1904-1958)
İbrahim Gökçen’in Manisa’da yaşadığı yıllarda (1937-1957) şehre yaptığı hizmetlerin ölçüsü sınırsızdır. Manisalılar İbrahim Gökçen’in vefatından sonra ona karşı duydukları vefa borçlarını az da olsa ödeyebilmek için bazı çalışmalar yapmışlardır. İbrahim Gökçen için ne yapılsa da onun Manisa’ya olan hizmetleri karşısında yetersiz kalacaktır.
Yıllardır birçok defa İbrahim Gökçen’in adını ölümsüzleştirmek gerektiğine dair yazdığımız yazılar, yaptığımız konuşmalarda belirttiğimiz gibi İbrahim Gökçen’in adının bir eğitim kurumu ya da kültür merkezine verilmesi[4] gerektiğine dair çağrımızı yinelemek isteriz.
Rica! Öğretmenevinin duvarında bulunan ‘İbrahim Gökçen Bulvarı’ tabelasının bir süredir yerinde olmadığı görülmektedir. Yetkililerden tabelanın tekrar yerine asılmasını rica ederiz.
FACEBOOK YORUMLAR