Azerbaycan ile Ermenistan arasında umut verici gelişmeler

İki güç harekete geçti: Hedef Güney Kafkasya Koşullar değişti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında umut verici gelişmeler
28 Nisan 2024 - 11:18
Ülke başkanı İlham Aliyev de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırın 12 km'lik kısmının sınırlandırıldığını belirtti. İki ülke arasındaki sınır karakolları yerle bir oldu. Bu, neredeyse yüz yıldır ilk kez yaşanan tarihi bir süreç.

Milli Meclis üyesi Demokratik Reform Partisi Genel Başkanı Asım Mollazade, Telegraf.com'a şunları söyledi :
Her iki tarafın da barışa yönelik ilk adımları attığını kaydetti.
"Bu yönde bir gelişme olursa, Ermeni yetkililer net bir tavır sergilerse yakın gelecekte bir barış anlaşması imzalanma ihtimali var. Bununla karşılıklı güveni güçlendirecek başka şeyler de yapmak mümkündür. İletişimin açılması, iki ülke arasında olumlu adımların atılması temel prensiptir."

Parti başkanı Gazah'ın 4 köyünün devredilmesinin barış yönünde belli bir gelişme olduğunu gösterdiğine inanıyor:
"Ermenistan'daki rövanşistlere karşı Ermeni diasporası da köylerin devrine ve barış sürecine karşı bozucu bir duruş sergiliyor. Amaç barış sürecini sekteye uğratmak. Ermenistan'da yaşayan Ermeniler savaşlardan bıktı. Ermeni diasporasının ve cani Karabağ aşiretinin niyetleri, Ermenistan'daki Ermenilerin isteklerinden farklıdır."
Asım Mollazade'ye göre Azerbaycan tarafının bu konuda uluslararası toplumu bilgilendirmesi gerekiyor:
"Uluslararası toplum, Ermeni diasporasının barışa karşı olduğunu bilmelidir. Savaşlar ve trajediler Ermeni diasporası için iyi bir gelir kaynağıdır. Dolayısıyla diasporanın çıkarları Ermenistan'daki Ermenilerin çıkarlarından tamamen farklıdır."
Milletvekili, Ermenistan'ın komşularına yönelik toprak iddialarından hukuki anlamda vazgeçmesi halinde bunun barış sürecine olumlu etki yapabileceğini söyledi:
"Bu adımlardan sonra Ermenistan'ın bölgede normal bir şekilde yaşaması mümkün olacaktır."
İlk yayın yeri: www.turkustan.az.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum