Erkan AKBALIK

Erkan AKBALIK

[email protected]

MANİSA TURİZMİNE YÖNELİK BAZI TESPİT VE ÖNERİLER

12 Şubat 2024 - 15:05

MANİSA TURİZMİNE YÖNELİK BAZI TESPİT VE ÖNERİLER

En klasik tanımı ile “Bacasız Sanayi.”
Artık bu tanımın da terk edilmeli. İçinde “sanayi” kelimesi geçince daha bir robotumsu, duygusuz, mekanik ve kapitalist çağrışımı yapmaktadır. Turizmin, bu topraklarda var olan kültürel mirasın, tarihin, örfün, tanımayanlara tanıtılması olarak ifade edilmesi kanaatindeyiz. Bu tanıtım işine de önce kendi insanımızdan başlamak gerek. Yaşadığı ili tanıyamamış vatandaşımızın sayısı hiç de az değildir.
Son zamanlarda Manisa’da belediyeler tarafından yapılan il içi turizm faaliyetleri çok önemlidir. Manisa’ya çok yakın bazı köylerde ve ilçelerde şehir merkezine hiç gelmemiş dolayısıyla başka bir yere de gitme imkânı olmamış nice yetişkin insan –özellikle kadınlar- şehir merkezine getirilerek tarihi yerler tanıtılıp gezdirilmektedir. Bununla birlikte farklı illere tanıtım gezileri yapıldığı da bilinmektedir. Bu tür faaliyetler çok faydalıdır ve devam ettirilmesi elzemdir.
Zaman zaman il dışından dostlar gelmektedir. Onlar ile birlikte kadim şehrimizin tarihi yerlerini gezmekte ve tanıtmaya çalışmaktayız. Bu geziler esnasında türlü sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yaşanılan tecrübeleri paylaşarak il yöneticilerimizin çözüm süreçlerine katkıda bulunmak isteriz. 
  1. En önemli sorunlardan biri araç park yeri problemidir. Gezi yapılan araç resmi bir otobüs değil ise şehir içinde park yeri bulması imkânsıza yakındır. Şimdilik Niobe (Ağlayan Kaya), Mevlevihane, Kale, Osmanlı Müzesi, Sümerpark haricinde kalan her yerde problem vardır. Manisa merkezinde yer alan, Sultan, Muradiye, Hatuniye, Çeşnigir ve diğer camiler, Kurşunlu ve Yeni Han’lar, tamamlanmakta olan Fatih Kulesi ve Kent Müzesi çevrelerinde bir otobüsün park edebileceği hatta geçici bekleyebileceği bir yer yoktur. Manisa’ya gelen turistlerin birçoğu günlük gelmektedir. Park yeri için çok zaman harcamakta ve motivasyonları düşmektedir. Şehrin güzelliklerini gölgeleyen bu olumsuzluklar ziyaretçinin memnuniyetini olumsuz yönde etkilemektedir.
  2. Manisa’da gezilecek tarihi yerlerin önemli bir kısmını camiler oluşturmaktadır. Geziler artık belli camilerle sınırlanmış durumdadır. Gelen bilinçli ziyaretçiler meşhur eserlerin dışındaki camileri görmek istemeleri halinde buna imkân bulamamaktadırlar. Büyük camilerin dışındakiler namaz vakitleri dışında kapalıdır. Oysa o camilerin birçoğu şehrin meşhur camilerinden çok daha yaşlıdır. Misafirler tarafından en çok ilgi çeken Muradiye Camiini ölçüt alırsak, Ali Bey camii yaklaşık 160 yıl, İlyas Bey Mescidi yaklaşık 224yıl, İbrahim Çelebi Camii 40 yıl, İvaz Paşa Camii 100 yıl daha yaşlıdır. Diğer camiler de benzer durumdadır. Hal böyle olunca artık Manisa’ya geleceklere, Niobe, Kale, Mevlevihane, Muradiye ve Sultan Camileri gibi standart ve sınırlı bir rota çizilmesi zorunlu hale gelmektedir. Manisa’da gezilecek yerler bu kadar mı?
  3. Bir önceki madde de belirtildiği gibi diğer camileri gezmek isterseniz namaz vaktinde gezebilirsiniz. Önceki yıllarda namaz sonrası gezdiğimiz camide fotoğraf çekmek istediğimizde görevli tarafından ikaz edildik. Fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu ifade etti. Sebebini sorduğumuzda bu konu ile ilgili yazı olduğunu söyledi. Görmek istedik, yazıyı gösterdi. Kendisi görevini yapıyordu fakat biz böyle bir yasağın mantığını anlamakta güçlük çektik. Bu ikaz aynı gün farklı iki camide daha yapıldı. Son zamanlarda bu yazıda belirtilen yasağın devam edip etmediğini konusunda bilgi sahibi değiliz. Eğer son bulmuşsa tebrik ve teşekkür ederiz. Devam ediyorsa gözden geçirilmesini talep ederiz. Bu eserleri gün içinde herhangi bir vakit ziyaret edip fotoğraf çekilemeyecekse turizm konusu hiç konuşulmamalı.
  4. Son zamanlarda Çaybaşı bölgesinde yapılan güzel çalışmaların artarak devam edeceğini ve o bölgenin turizm konusunda daha da hareketleneceğini ümit ediyoruz. Çalışmaların dere içinin ıslahı, ağaçların kurtarılması gibi hayati öneme haiz başlıklar ile sürdürüleceği kanaatindeyiz. Bölgeye bağlantılı olarak, YEDİ KIZLAR-ULUCAMİ arasındaki yolun mevcut taşlardan kurtarılması gerekmektedir. O yol tarihi bir yol olmadığı gibi yoldaki taşlar da tarihi taş değildir. Ulaşımı daha rahatlatacak, araçların zarar görmeyeceği şekilde yine taş döşenebilir. Bu konuda Yunusemre Belediyesi’nin Osmanlı Müzesine çıkan dik yokuşa döşediği taşlar güzel bir örnektir.
  5. Yine son dönemde yapılan restorasyonlar heyecan vericidir. Manisa kimliğine ve turizmine katkıda bulunacağı şüphesizdir. Restorasyonlar için ciddi kaynaklar ayrılmaktadır. Tamamlanan eserlerin ayakta ve hayatta tutulabilmesi için “yapılış amacına uygun” kullanılması gerekmektedir. “Gülgün Hatun Hamamı” güzel bir örnektir. Restorasyonu tamamlanan fakat kullanılamayan eserlerin hızla yıprandığı ve tahrip edildiği bir gerçektir. Restorasyonu yapılan ve kullanılabilen eserlerin “yapılış amacına uygun” varsa vakfiyesinde belirtildiği şekilde kullanılması şarttır. Tıpkı Vakıflar Genel Müdürlüğü internet sitesinde Vakıflar Genel Müdürü’nün fotoğrafının yanında yer alan sözde belirtildiği gibi “Vakfedenin şartı Allah ve Resulü’nün sözü gibidir.
  1. Mücbir sebeplerden dolayı henüz açılamayan Manisa Müzesi’nin en yakın zamanda açılacağını biliyor ve heyecanla bekliyoruz. Şu an Manisa’da, Tıp Tarihi Müzesi, Mevlevihane, Yunusemre Müzesi ve Çanakkale Müzesi harici müze ziyareti yapılamasa da kısa bir süre sonra sadece müze turları yapılabilecek bir duruma geleceğini ümit ediyoruz. Manisa Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Kent Müzesi, Çanakkale Müzesi, Şehzadeler Müzesi ve sürpriz başka müzelere kavuşmak artık çok uzak değil. Böylece Manisa’ya gelen ziyaretçi sadece müzeleri gezmek için bir gün ayırmak zorunda kalacaktır. Açılacak müzelerimizde de otopark sorunu gibi sorunların yaşanmayacağına inanıyoruz.
  2. Bazı ziyaret bölgelerinde insani ihtiyaçların giderilmesi için daha hassas çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda eksikler vardır. İlave olarak gelenlerin dinlenebileceği alanlar da düşünülmelidir. Misafirlerin arasında rahatsızlığı olanlar düşünülerek, basit dahi olsa yeme içme ihtiyacını giderecek noktalar oluşturulmalıdır. Tıp Tarihi ve Osmanlı Müzeleri bu konuda güzel örneklerdir.
  3. Manisa’ya gelen her ziyaretçi kendisine eşlik edecek bir tanıdığa sahip olmayabilir. Olsa dahi mihmandarı, eserler ve ziyaret yerleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Bunu gidermenin en uygun ve basit yolu karekod vb. uygulamaları hayata geçirmektir. Ziyaret edilen yere yerleştirilecek karekodlar ile gerek yazılı gerekse sesli yayın ve dil seçeneği sunarak bilgilendirme yapılabilir. Bu konudan 2017 yılında bahsetmiş fakat ilgi görmediği için rafa kaldırmıştık. 
  4. Yakın zamanda seçimler yapılacak. Manisa’nın il ve ilçe belediyelerini yönetmeye talip birçok aday mevcut. Hepsine başarılar diliyoruz. Seçilen belediye başkanlarının yapacağı en büyük icraatlardan biri MANİSA’NIN ESKİ SOKAK İSİMLERİNİ TEKRAR AYNI SOKAKLARA VERMELERİ OLACAKTIR. Bu uygulamanın yapılmasına kanuni bir mani olmadı aşikârdır. Örneklerini farklı vilayetlerde görmek mümkündür. Bu uygulama mevcut sokak numaralarının iptali anlamına gelmez. Tabelada isim ile birlikte numaranın olması yeterli olacaktır. Manisa gibi kadim şehirlerde sokak isimleri çok şey ifade eder. Bunların yok olması şehir belleğinin yok olmasına kapı aralar. Manisa’da sokaklar bir sayıdan çok daha fazla şey ifade etmektedir.
Manisa’da turizmin geliştirilmesine yönelik yazılabilecek çok daha fazla konu vardır. Burada belli başlı olanlarını belirtmeye çalıştık. Bu bahsettiğimiz sorunlar da Manisa’nın sorunlarıdır ve çözüm beklemektedir. Yine bu konular üzerinde çalışan Manisa sevdalısı oluşumlar vardır. Bu meclislerde turizm gibi diğer konular da masaya yatırılmakta sorunlar ve çözümler not edilmektedir. Yerel yönetimlerde seçilen başkanların bu oluşumların çalışmalarından istifade etmeleri ve onlarla düzenli istişare etmeleri, kendilerinin işini daha da kolaylaştıracaktır. Her yönü ile olduğu gibi kültür ve tarihi ile de daha yaşanabilir bir Manisa istiyoruz. Bir şehrin kültür ve tarihi o şehrin ruhudur. Ruhsuz beden ölüdür.
Erkan AKBALIK

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar