Erkan AKBALIK

Erkan AKBALIK

[email protected]

KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) MANİSA ŞEHİTLERİ İSİM LİSTESİ VE VEFALI BİR MANİSALI "ZAHİDE HANIM"

26 Ağustos 2022 - 19:34 - Güncelleme: 26 Ağustos 2022 - 20:14

KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) MANİSA ŞEHİTLERİ İSİM LİSTESİ
VE
VEFALI BİR MANİSALI “ZAHİDE HANIM”


Bu yıl Kurtuluş Savaşımızın 100. Yılı. Kutlu olsun. Bu zaferi, bu millete kazandıran ordunun Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kutlu ordunun bütün neferlerine selam olsun.

Zoru ve olmazı başardılar. Onlar hakkında ne söylense ne yazılsa azdır.

Zafer bütün yurda sevinç ve mutluluk getirse de bazı hanelere hüzün ile birlikte geldi. Kutlu mücadeleye katılan her kahraman evine dönemedi. Dönemeyen şehitlerimizin hemen hemen hepsi can verdikleri yerde defnedildiler. Dönenlerden bazıları şehitlikten sonraki en yüce rütbe ve makam olan gazi olarak döndüler ki bunların da birçoğu muhtelif uzuvları noksan döndüler. Hepsinin ruhları şad olsun.

Manisa’yı işgalden kurtarmak için mücadele eden kahramanlarımızdan da yuvalarına dönemeyip burada şehit olanlar oldu. Onları burada anmadan geçemeyeceğim. Daha önceki muhtelif yazılarımda isimlerini arz ettiğim, Aksaraylı Şehit Onbaşı Zülfükar, Beypazarlı Onbaşı Hasan, Bursa Yenişehirli Er İsmail ve Yusuf oğlu İbrahim, Manisa’ya ilk giren öncü birliğin askerleriydiler, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi civarında düştükleri pusuda şehadet şerbetini içtiler. Manisa onları bağrına bastı ve ikinci yurtları oldu. Onların da memleketlerinde bekleyenleri vardı. Kurtuluş sonrası zaman zaman evlatlarını ziyarete Manisa’ya gelen bu kutlu aileler bir parçalarını Manisa’da bırakmanın üzüntüsünü, geldikleri zamanlarda kendilerine kapılarını açan, sofralarını paylaşan ve kendilerini baş tacı yapan Manisalıların misafirperverliği ile bir nebze olsun hafifletmişlerdi.

Maalesef o şehitlerimiz artık Manisa’da bilinmiyorlar. Naaşları şehitliğe nakledilmiş olsa da şehitlik isim listesinde adları yer almıyor. Adlarının verildiği sokaklar şimdilerde numara ile anılıyor. Lakin ümitliyiz, zaman içinde yapılmış (art niyet olmasa da) bu yanlışlıkları düzelteceklerdir. Yaptığımız başvuruların duyarlı yöneticilerimiz tarafından dikkate alınacağı ve olumlu dönüş yapılacağına olan inancımız tamdır. 100. Yılda bu şehitlerimizi Manisalılar yeniden tanıyacaklardır.    

Manisalılar vefalıdır. Bunu göstermelidir. Gösterenlerden bir örnek ile devam edelim.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Kurtuluş mücadelesinde çok sayıda şehit verildi. Bu şehitlerin arkada bıraktıkları aileleri, eşleri, yetimleri vardı. Bu emanetlere bu millet gözü gibi bakmalıydı. Savaş sonrasında, geride kalan yetimler ve ailelere yardım için Hilal-i Ahmer var gücü ile çalıştı. Tek başına bu cemiyetin bütün ihtiyaçları karşılaması ve yetişmesi tabii ki mümkün değildi. Şehit ailelerine, yetimlerine ve ihtiyaç sahiplerine yardım edebilmek için muhtelif dernekler de kuruldu. Bu derneklerden biri de “Anadolu  İstiklal Şühedası Yetimleri Anaları Cemiyeti”idi. 

Kurtuluş haberinin yayılması ile birlikte yurdun her bir köşesi sevince gark oldu.



Manisa’nın en tanınmış ailelerinden olan Karaosmanoğulları’ndan Küçük Hüseyin Ağa’nın oğlu Mustafa Ağa’nın kızı ve Akhisar’ın tanınmış ailelerinden Selimzade Ragıp Bey’in de eşi olan Zahide Hanım Kurtuluş sevincini en zirvede yaşayanlardan biridir. Kurtuluş müjdesi kendisine ulaştığında tasarrufu altındaki 12.000 (on iki bin) dönümlük çiftliğini Anadolu İstiklal Şühedası Yetimleri Anaları Cemiyeti’ne verir[1]. Bazıları için canını al malını alma derler. Ya da mal canın yongasıdır gibi deyimler toplumda sık kullanılır. Bu ifadeler, sebebi ne olursa olsun insanın malından karşılıksız vermesinin kolay olmadığını anlatır. Verilen miktar ile verenin gönlünün yüceliğini de görebilirsiniz. Tabii ne verilirse verilsin, canını verenlerin yanında hiç hükmündedir. (Fotoğraf: Yangın sonrası Manisa’daki yetimler)

Kurtuluş Mücadelesi (1919-1922) Türk Milleti’nin düşmana karşı topyekûn verdiği bir mücadeledir. Öyle ki şehit olanların büyük çoğunluğu kendi memleketlerinin uzağında şehit düşmüşlerdir. Verilen mücadelede bütün vatan birdir. Senin şehrin benim ilçem yoktur. Bunun en güzel örneklerinden biri de Kurtuluş Savaşı Manisa Şehitleridir (İl geneli). Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarında yer alan 60 Kurtuluş Savaşı Şehidimizden 3’ü hariç hepsi Manisa dışında şehit olmuşlardır. Aynı Manisa’da şehit düşen yukarıda isimlerini zikrettiğimiz kahramanlarımız gibi. Manisa dahilinde şehit olanlar ise kendi ilçelerinin dışındaki ilçelerde şehit olmuşlardır.

Kurtuluş Savaşı boyunca muhtelif yer ve zamanda şehit olan 60 Manisalının bilgileri şöyledir. (Liste M.S.B. kaynaklarından alınmıştır. Bu tablo var olan kayıtları yansıtmaktadır. Dolayısıyla henüz kayıtlara girmemiş olanlar, kaydı olmayanların da olabileceği hesap edilmelidir.)



Hepsinin ruhu şad olsun. 100. Yıl tekrar kutlu olsun.

Erkan Akbalık

 


[1] İleri Gazetesi, 12 Eylül 1922, No: 1654

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum

Son Yazılar