Erkan AKBALIK

Erkan AKBALIK

[email protected]

HACET (FETİH) MESCİDİ AÇILIYOR

24 Ekim 2023 - 10:29

HACET (FETİH) MESCİDİ AÇILIYOR
Bu eserle Manisa’da neler olacak
Konu basında ilk kez bu köşede gündeme getirildi. 28 Haziran 2018 tarihli yazımızda (bağlantısı yazı sonundadır), aslı mescit olan ve Saruhan Bey tarafından yaptırılan bu eserin günümüzdeki kötü haline dikkat çekerek kaybetmek üzere olduğumuzu belirtmiş ve aşağıdaki maddelere yer vermiştik.
“Birkaç not ve öneri;

  • Bu mescit Manisa Fatihi Saruhan Bey’in Manisa’da bizlere ulaşan tek eseridir.
  • Eser her geçen gün hızlı bir şekilde tahrip olmaktadır.
  • Fazla vakit yoktur.
  • Eğer yasal bir engel yoksa -restorasyon çalışmaları başlayıncaya kadar- mescidin öncelikle içinin ve çevresinin çöplerden arındırılmasının,
  • Etrafının çevrilerek güvenliğinin sağlanmasının,
  • Bir tabela ile mescit hakkında ve yapılan/yapılacak çalışma hakkında bilgi verilmesi çok faydalı olacaktır.
  • Bu eserin adı Hacet Mescididir (Kale ya da Fetih Mescidi olarak da bilinir).
  • Manisa tarihine ışık tutanlardan Sayın Nusret Köklü’nün belirttiği ve Hakkı Acun hocamızın buna kitabında yer verdiği gibi bu mescidin içinde bir yatır/türbe yoktur. Bununla ilgili de herhangi bir kayda rastlanılmamıştır.
  • Halkımızın adet edindiği üzere Hıdırellez günü buraya gelip bir yatır ziyareti yapması, çaputlar bağlaması, tavaf etmesi, orada sözde medfun kişiden taleplerde bulunması gibi konuların İslam inancına uygun olmadığı hususunun bilgilendirici tabelalar ile yapılması önemlidir (Türkiye’nin muhtelif yerlerinde müftülüklerimizce yapıldığı gibi)
Türk Milleti ve onun bir parçası olarak Manisalılar, ceddine ve onun mirasına sahip çıkma konusunda hassastır. Vefalıdır. Bu eserleri ayakta tutmak ve bizden sonra gelen nesillere aktarmak, onlara karşı borcumuzdur.”

Yazıyı yazdığımız tarihlerde eserin yok olmasına az kalmıştı. Bugün tekrar can bulmasından ziyadesiyle mutluyuz. Yazıdan kısa bir süre sonra bu konuda yapılan çalışmalar basın kanalı ile duyurularak Manisalılara müjde verilmişti. Yakından takip etmeye çalıştığım bu süreçte, Mescidin tekrar ayağa kaldırılmasının kabul ettirilmesi  -yapının bütünlüğünün kaybolması ve elde eski halini gösteren plan ve uygun fotoğraflar olmayışı sebebi ile-  çok da kolay olmamıştır. İl Kültür Müdürümüz Sn. İbrahim Sudak ilk andan itibaren en çok emek harcayanlardandır. Mescidin tekrar ayağa kaldırılmasındaki çalışmaları ve çabaları ile Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Sn. Azmi Açıkdil ve Şehzadeler Belediyesi Sanat Tarihçisi Jale Karaoğlanlar hanımefendi’ye müteşekkiriz.
Şehzadeler Belediye Başkanı Sn. Ömer Faruk Çelik’in konuya çok hassas yaklaşması ve yakın takibi eserin bu seviyeye gelmesinde çok etkili olmuştur. Bir kısmının adını sayabildiğim ama çok daha fazlasının var olduğunu bildiğim emeği geçen herkes ayrı ayrı teşekkürü hak etmektedir.
Bu eserle Manisa’da neler olacak:
  • Saruhan Bey’in bu önemli eserinin tekrar ayağa kalkması ile daha sık anılacak ve hatırlanacaktır.
  • Düne kadar neredeyse kimse tarafından bilinmeyen önemli bir tarihi eserimiz günlük hayatımızın içine girecektir.
  • Geçmişi -şimdilik- 3000 yıl öncesine kadar tarihlendirilen ve Manisa ile bu kadar iç içe olup bir o kadar uzak kalan Manisa Kalesi daha fazla dikkat çekecek ve daha fazla bilinecektir.
  • Bölgenin batısında yer alan Çaybaşı bölgesi ve etrafındaki tarihi eserler, doğusunda Mevlevihane, kuzeyinde Ulucami ve çevresindeki eserler, devamında Muradiye ve Sultan Külliyeleri adeta açık hava müzesi durumuna geçecektir.
  • Şimdiye kadar hemen hemen hiçbir tur tarafından ziyaret edilecekler listesine alınmayan kale bölgesi daha fazla turist çekecektir.
  • Etrafında oluşturulacak tesisler ile Manisa yeni bir sosyal alana kavuşacaktır.
  • Kentsel dönüşüm çerçevesinde, Ulucami etrafında oluşturulacak yeşil alan, park ve sosyal tesisler ile Mescit bölgesinin komşu olması birbirini tamamlayarak oldukça geniş, nefes alınacak bir bölge oluşturacaktır ki Manisa böyle bir yere şiddetle ihtiyaç duymaktadır.
  • Yine Mescit ve çevresinin hayat bulması ile adeta mezbelelik olan bölge hak etmediği davranışlardan kurtulmuş olacaktır.
  • Bu eser ile Manisa, “Hacet Dede” gibi tam olarak ne zaman başladığı belli olmayan bir mitten, bir hurafeden de sıyrılmış olacaktır.

Bu satırları daha da arttırmak mümkün, bu eserin hayata döndürülmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Yine bu eserin yapım sürecinde talihsiz bir olay sonucu hayatını kaybeden Zübeyir İlter kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yazımı ilk yazımın sonundaki paragrafımı tekrar ederek bitiriyorum.

 “Şehirlerin tarihi dokusu aynı zamanda şehrin belleği olma görevini yerine getirmektedir. Tarihini kaybeden toplumlar hafızasını da kaybetmiş olacaktır. Bizler atalarımızdan bugünlere erişebilmeyi başarmış eserleri ayakta tutarak, gelecek nesillerimize aktaracağımız milli genleri de canlı tutmuş olacağız. Bu faaliyetler göründüğünden çok daha fazla anlam taşımaktadırlar. Mevzuu 2 sütun, 4 taş, bir kapı, 10 tuğla meselesi değildir.”

Erkan Akbalık

28 Haziran 2018 tarihli yazımızın bağlantısı (https://www.tarihistan.org/yazarlar/erkan-akbalik/saruhan-bey-ve-hacet-mescidi/6256/)
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar