Erkan AKBALIK

Erkan AKBALIK

[email protected]

8 EYLÜL 2023 EN ANLAMLI KUTLAMA/ANMA VE TEŞEKKÜR

08 Eylül 2023 - 19:34

8 EYLÜL 2023 EN ANLAMLI KUTLAMA/ANMA VE TEŞEKKÜR

Tarih 25 Mayıs 1919, 600 yıllık Türk yurdu olan Manisa tarihinin en kara gününü yaşar ve Yunan birlikleri tarafından işgal edilir. İşgal İzmir ile başlamıştı maalesef Manisa ile de bitmedi.  Ankara yakınlarına kadar ilerlediler.
Manisa’da acı dolu 3,5 yıl yaşanır.
Ağustos 1922 ile birlikte Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün teşkil ettiği düzenli ordu işgalcileri önüne katarak batıya doğru sürmeye başlar. Hedef işgale başladıkları yer olan İzmir’den geldikleri gibi göndermektir.
İç bölgelerdeki işgalci Yunan birliklerinin başlarına gelenlerden haberdar olan Manisa’daki birlikler panik içinde kendilerine yar olmayan Manisa’ya verebilecekleri en büyük zararı vererek kaçmak isterler. 5 Eylül’den itibaren Manisa’yı yakmaya, halkına her türlü mezalimi uygulamaya başlarlar. 8 Eylül’e gelindiğinde Manisa’nın yaklaşık olarak yüzde doksan beşi yanmıştır. Yapılan zulümler anlatılacak gibi değildir.
Bu tarih ile birlikte Tümgeneral Mürsel Paşa komutasındaki birliğin öncü kuvveti olarak 14. Süvari Alayı’nın genç subayı Seyfettin Çalbatur askerleri ile birlikte Manisa’ya girer. Yunanlılar zaman zaman mukavemette bulunurlar. Şimdiki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin civarında muhtelif yerlere pusu kuran Yunanlılar ilk ateşlerinde bu öncü birliğimizden bazı askerlerimizi şehit ederler. Aksaraylı Onbaşı Zülfükar, Beypazarlı Hasan Onbaşı, Bursa Yenişehirli Er İsmail ve Yusuf oğlu İbrahim Manisa’nın ilk asker şehitleri olarak tarihe isimlerini altın harflerle yazdırırlar.  
Manisa ve sonrasında İzmir’de kurtulur. İlerleyen yıllarda kutlu kurtuluş günlerinde bu şehitlerimiz törenlerle yad edilerek anılır. Zamanın acımasızlığı içinde nesiller değiştikçe bu şehitlerimiz eskisi kadar hatırlanmaz oldular.
Geçen yıl (2022) ağustos ayında önce Manisa Valiliği’ne ardından Şehzadeler Belediyesine dilekçe ile müracaat ederek bu şehitlerimizin isimlerinin bölgedeki sokaklara verilerek hatıralarının yaşatılmasını talep ettim. Duyarlı meclis üyelerimiz müracaatımıza olumlu cevap vererek, şehit isimlerinin sokaklarda yaşatılması konusundaki kararı çıkardılar.
101. Yılında 8 Eylül günü belirlenen sokaklara Şehit isimlerini içeren tabelaları Şehzadeler Belediyesinin değerli emekçileri ile birlikte çaktık.
8 Eylül için en anlamlı kutlamanın/anmanın bu olduğu kanaatindeyim.
İsimlerin sokaklara verilmesi konusunda emeği geçen en üst kademeden an alt kademeye herkese teşekkür ederim. 8 Eylül 1922 şehitlerimizin isimleri artık şahadete eriştikleri bölgede yaşayacaktır.
Manisa vefasını gösterdi.
Erkan Akbalık



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar