Erkan AKBALIK

Erkan AKBALIK

[email protected]

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarına Öneri Manisa Sokak İsimleri

14 Mart 2024 - 09:38

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarına Öneri
Manisa Sokak İsimleri

2024 Yerel seçimler yaklaşıyor. Bütün adaylar, aday gösterildikleri yerlere hizmet etme konusunda yarışıyorlar. Birbiri ardınca ilginç ve güzel projelerini seçmenlere arz ediyorlar. Umudumuz seçilen başkanın bu projelerini hayata geçirebilmesidir.  Kendilerine kolaylıklar diliyoruz.
Manisa’nın sorunları, onları yaşayan halk tarafından yakinen bilinmektedir. Başkan adayları da bu sorunlara vakıf olup çözüm üretmeye çalışmakta ve bu çözümlerini seçim programlarına almaktadırlar. Yazımda bu problemlere değinmeyeceğim çünkü yazılarımın genel çerçevesinin dışındaki konulardır. Fakat bazı sorun olarak kabul ettiğimiz konular var ki ilgi alanımıza girmekte ve çözüm makamı olarak da adres belediyelerimizi göstermektedir.
Daha önceleri muhtelif yazılarımda ve ortamlarda dile getirdiğim bir konu var ki kanaatimce Manisa için uygulanması elzem konulardandır. Şehrin sokak isimlerinin tekrar geri verilmesidir. Manisa gibi kadim şehirlerde özellikle eski mahalle ve sokakların isimleri belli bir anlam taşımaktadır. Bu isimler aynı zamanda şehrin belleğini gelecek kuşaklara ileten vasıtalardır.  Yıllar önce sokaklara numara verilmesi işlemi yasal bir zorunluluktan dolayı yapılmış olabilir. Amacımız ve konumuz geçmişi sorgulamak değildir.
Yeni seçilecek başkanımızdan talebimizdir. Şehrimizin eski sokak isimlerini tekrar geri verilmesi bu şehre yapılacak en önemli iyiliklerden biri olacaktır. Bu konuda mevzuatta da bir sıkıntı yoktur. “Adres Ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmelik” in birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerinde konu çok açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Talimat verilmesinden sonra tabelalar üzerlerinde sokak isimleri, altında numaraları yer alacak şekilde hazırlanıp yerlerine çakılabilir. Örnekleri muhtelif şehirlerimizde vardır.
Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesinin birinci fıkrası  “g” bendine göre “meydan, bulvar, cadde, yol ve sokak ad ve numaraları ile bunlar üzerindeki binalara numara verilmesi işlerini gerçekleştirmek” görev ve yetkisi büyükşehir belediyesine aittir. Bu hükme göre, meydan, bulvar, cadde, yol ve sokak isimleri Büyükşehirce belirlenecek olup, bu hususta Meclis kararı almasına bile gerek yoktur.

Yakın zamanda Manisa’nın eski sokaklarından birinde çektiğimiz iki fotoğraf. Sokağın adı tabelada görüldüğü gibi Üst Köşk Sokağı’dır. Çünkü burada geçmiş tarihimizde bir köşk/saray vardı ve biz bu bilgiyi buradaki tabelada gördükçe hatırlıyor/unutmuyoruz. Adeta bir tarih kitabı yerini alan bu küçük tabela vasıtası ile de gelecek nesillere aktarabiliyoruz.  Bu tabela yerinde “29xx” sokağı yazdığında kime ne ifade ediyor ki.
Aşağıda muhtelif mahallelerimizden kaybolup giden sokak isimleri ve onların yerini alan numaralardan birkaç örnek veriyorum.  
Göktaşlı Mahallesi; 1301 Sokak (Tınaztepe Sk.), 1302 Sokak (Çayır Sk.), 1903 Sokak (Hürol Sk.), 1907 Sokak (Hürkal sk.), 1904 Sokak (Cami Sk.)
Kocatepe Mahallesi; 1350 Sokak (Çınar Sk.), 1354 Sokak (Kayaaltı Sk.), 1357 Sokak (Mescit Sk.), 1 1360 Sokak (2.Dereboyu Sk.), 1361 Sokak (Gürpınar Sk.), 1363 Sokak (Ayazman Sk.), 1400 Sokak (Külahtaş Sk.), 2020 Sokak (Cennettepe Sk.), 2025 Sokak (Tekke Sk.),
Yarhasanlar Mahallesi; 1706 Sokak (Öcal Aralık Sk.), 2108 Sokak (Ülkü Sk.), 2301 Sokak (2.Belediye cd.), 2303 Sokak (Onur Sk.), 2304 Sokak (Emek Sk.), 2306 Sokak (Eski Hasağa Sk.), 2310 Sokak (Şehit Mehmet), 2319 Sokak (Fabrika Sk.), 2326 Sokak (Mesir sk.)

Bu önerimizin hayata geçirilmesi, Manisa şehir belleğinin ve tarihinin diri tutulabilmesi açısından çok önemlidir. Seçilecek olan başkanımızın ilk icraatlarından birinin bu olmasını arzu ediyoruz. Yapılması zor olmadığı gibi hiçbir engel de yoktur.
Bütün başkan adaylarına başarılar diler, sonucun Manisa ve kendileri için hayırlı olmasını temenni ederiz.

Erkan Akbalık

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar