Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

GÜL İŞLEMELİ KÖŞE YASTIĞIDAN DÜNYAYA BAKIŞ

17 Temmuz 2023 - 09:34 - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 - 13:18

GÜL İŞLEMELİ KÖŞE YASTIĞIDAN DÜNYAYA BAKIŞ

 

Önder Gürcan

[email protected]

 

Birleşmiş Milletler Teşkilatı raporlarına göre dünyada 208 ülke bulunmaktadır. Her ülke tarihsel ve sosyolojik altyapıdan gelen farklı devlet yapısına ve kültürüne sahip.

*

Dünyanın sakin insanı, akşamüstü yorgun halde evine döndüğünde, koltuğundaki gül işlemeli köşe yastığına yaslanıp, odasındaki radyo,  televizyon ve internette sergilenen uluslararası olaylar hakkında ne gibi duygu ve düşünceler içine girer?

*

Dünya nüfusu 8 milyara ulaştı. Nüfus sıralamasında Hindistan, Çin, ABD, Endonezya, Pakistan, Brezilya, Nijerya, Bangladeş, Rusya, Meksika, Japonya, Etiyopya, Filipinler, Mısır, Vietnam ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya nüfusunu, Asya’daki 10 ülkenin artırdığı ifade edilmektedir.

*

Yapılan araştırmalar, son yıllarda en çok erkek çocuğun doğduğunu göstermektedir. Bu durumda, çocuklara ve annelere yeterli maddi ve sosyal desteğin sağlanması gerektiği bazı platformlarda dile getirilmektedir.

*

Uluslararası bir ittifak olan 31 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ nün (NATO),  Litvanya’nın başkenti (2009 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen) Vilnius’te yapılan zirve toplantısı sona erdi. Zirvede birtakım stratejik kararlar alındı. Ancak söz konusu kararlar dünyayı nasıl etkileyecek, şekillendirecek ve uluslararası ilişkilere yansıyacak? küresel kamuoyunda merak konusu.

*

Diğer taraftan, dokuz üyeli (Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan, İran) Şanghay İşbirliği Örgütü son yıllarda üye sayısı artırıcı stratejik adımlar atıyor.

*

Dünya  insanının aklına şu soru geliyor : Doğu Bloku ile Batı Bloku arasında bitmeyen bir hesaplaşma mı var? Varsa gerekçe?

Bilindiği gibi Soğuk Savaş Dönemi (1947-1991) sona ermiş ve Rusya Federasyonu (SSCB), 1980’li yıllarda  Perestroyka adı altında gerçekleştirilen reform hareketleriyle  ekonomik ve siyasi sistemini yeniden yapılandırmıştı.

*

Dünyada başgösteren  kritik iklim değişikliği ve küresel ısınma dikkati çekiyor. Bunun sonucu sel, toprak kayması, deprem, orman yangını, tarım arazilerinde azalma, temiz su sıkıntısı, zorunlu göç, enflasyonist baskı, çarpık kentleşme ve  kamusal harcamalarda zorunlu yükseliş gibi sorunlar dünya ülkelerini ve insanlığını olumsuz yönlerde etkiliyor.

Bu afetlere karşı iki süper güç olan ABD ve Çin  arasında diğer ülkelerin de katılımıyla ortaklaşa bir çalışma yapılması şu aşamada mümkün görülmediği bazı  platformlarda ifade edilmektedir. Ne var ki dünya ülkelerini tehdit  eden iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunu bu iki süper gücün bir an önce birlikte ele alması, ortaklaşa bir sorumluluk yüklenerek   gerekli çalışma ve yatırımları hayata geçirmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

*

Daha önce Rusya Federasyonu ile yürütülen “Ay’a insanlı görev ve yerleşme projeleri”ni  gerçekleştirmiş olan süper güç Çin, dünyanın bugünkü acil çözüm bekleyen birçok kronik sorunlar hakkında ABD ile ortaklaşa daha ne gibi iyileştirici önlemleri uygulamaya geçirebilecek?

*

Dünya nüfusu arttıkça, çok sayıda ülkeden, Avrupa ve Amerika’ya yönelik göçmen, mülteci ve sığınmacı nüfus akımı da artıyor. Bu  sorun, ülke sınırlarında ve yaşamlarında toplumsal sorunları da beraberinde getiriyor. Avrupa ülkeleri ve ABD de göçmen, mülteci ve sığınmacılarla ilgili kritik göç  politikaları hukuksal açıdan  sıcak gündeme yerleşmiş.

Nitekim, ABD’nin Teksas Eyaleti’nde, Meksika’dan ABD’ye kaçak göçmen geçişini önlemek için Rio Grands Nehri’ne “Yüzen Duvar”  örülmeye başlanmış.

*

27  üye devletin topraklarından oluşan Avrupa Birliği (European Unuon) nereye gidiyor? konusu siyaset bilimcilerinin gündeminde.

2009 yılında Azerbaycan (Nakhchivan) ‘da kurulan sekiz üyeli Türk Devletleri Teşkilatı (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan) dünya barışına özgün katkı sağlayabilir.

*

2023’te Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram  gibi sosyal medya ortamlarına şimdi Threads da eklendi. Dünya, artık dijitalleşiyor.

*

Dünya; son yüzyılda romantizm dolu radyo, edebiyat ve sinema dönemini geride bırakmış; Sırp asıllı Amerikalı bilim insanı Nicola Tesla ve diğer bilim insanlarının katkılarıyla    televizyon, internet, sosyal medya, akıllı cep telefonu, robotik nesneler ve yapay zeka bağlamında yeni bir teknoloji dönemine girmiştir.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın ev sahipliği yaptığı İsviçre’nin Cenevre kentindeki son  toplantılarda,  “Duygulardan ve ön yargılardan uzak olan robotların, dünyayı insanlardan daha iyi yönetebileceği”  öne sürülmüş?”

*

Çok sayıda Avrupa, Amerika, Asya ve Ortadoğu ülkesinde önemli  ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar yumağı yaşanmakta; bu sorunlar her gün geometrik bir şekilde artarak dünya basınında üst sırada gündem maddeleri olarak yayımlanmaktadır.

*

Dünya planeti; 21.yüzyılın sonunda, gizemli evren okyanuslarında, hangi güvenli limanlara doğru yol alacaktır? Bütün sorun burada.

*

Yeryüzünün sakin insanı, akşamüstü yorgun halde evine döndüğünde, koltuğundaki gül işlemeli köşe yastığına yaslanıp, odasındaki radyo,  televizyon ve internette sergilenen uluslararası olaylar ve gelişmeler hakkında güzel şeyler düşünmeli, tarihten alınacak gerekli dersleri not etmeli, geleceğe umut ve sevgiyle bakmalı, güzel ve faydalı şeyler konuşmalı diyelim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum