Celil ALTINBİLEK

Celil ALTINBİLEK

[email protected]

Şamanlığın Temel Değerleri 2

17 Haziran 2022 - 00:28

Şamanlığın Temel Değerleri 2
     Eski Türk inancından izler barındıran Şamanlık Değerlerinin uygulayıcısı olan Şaman veya Kam denilen kişi, Türk dünyasında ve yaşayışında derin izler bırakmıştır.
     Şamanlık inancına göre, Dünyanın üç katmanı bulunmaktaydı. Gökte iyilikleri bulunduran Ülgen, yeraltında kötülükleri sebebi Erlik, yeryüzünde ise hem iyi hem de kötü ruhlar mevcuttu. Tabiattaki her varlığın, insan, hayvan,  bitki ve eşyaların olsun bir ruhu olduğuna inanılırdı ve buna animizm denilmekteydi. Şamanlık ikiz inancına sahipti, bu inançta, canlıda öteki benin, yani ruhun bulunduğuna inanılır, Ruh, bazen uykudayken,  bedenden ayrılıp pek çok yerde gezebilirdi. Şamanın her zaman yanında yardımcı-koruyucu bir ruhu bulunur, bu yardımcı ruh ona gökyüzüne çıkıp, yer altına inerken ona yardımcı olurdu. Ruh taşıdığına ve gizli bir güce sahip olduğuna inanılan varlıkların kendisine zarar vermemesi için uygulama ve törenler yapılmaktaydı. Ruh inancı öteki dünya inancına da yol açmıştı, Sibirya mezarlarında öteki dünya inancına ait kırmızı aşı boya izleri bulunmuştu. Şaman inancına sahip olan Türkler, ölen Şamanın ruhunun başka bir Şamanda yeniden doğacağına inanmaktaydı. Her Şamanın, bu koruyucu ruhu onun ikinci benliğiydi. Şamanın her zaman yanında yardımcı bir ruhu, hayaletler, hayvanlar ve ata ruhları gibi çeşitli varlıklar olabilirdi.
    Bu inançta kutsal sayılan dağ, nehir, hayvan gibi canlı ve cansız varlıklara büyük saygı gösterilmekteydi. Onlarda, atalar inancı, yer ve su inancı ve geyik ve güneş inancı gibi kült tabir edilen inanışlar önemli bir yer edinmişti. Zamanın sonsuzluğuna, ruhların göçüne, dünyanın sonsuz bir boşlukta düşmekte olduğuna iman edilirdi. Bazı bölgelerin aşırı soğuk olması, her yerin karla kaplı bulunması, uzun geceler ve yiyecek kıtlığı insanların düşünce inançlarını etkilemişti. Ruhu yüceltmek esas olmakla birlikte ileri aşama olarak, Şamanlık ’ta da Tanrı inancı ile gelişme kaydedilmişti.
Celil Altınbilek
13.06.2022
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum