Çok partili yıllara geçiş ve Demokrat Parti…

Çok partili yıllara geçiş ve Demokrat Parti…
22 Nisan 2024 - 11:06

Çok partili yıllara geçiş ve Demokrat Parti…

Ahmet YABULOĞLU

Ahmet YABULOĞLU

Yakın tarih alanındaki araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Cemil Koçak’ın Türkiye’nin çok partili hayata geçiş dönemini ayrıntılarıyla ortaya koyan çalışması okurla buluşturuldu. Prof. Dr. Koçak, “Demokratlar ve Halkçılar (1950-1954)” adlı yeni çalışmasında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiyle imtihanı olan Demokrat Parti dönemini mercek altına alıyor.

5ab32d2f-edb0-4792-a926-1fc6fc7f2d4d.jpg

Prof. Dr. Cemil Koçak, Demokrat Parti Meclis Grubu zabıtlarını ilk kez bütünüyle ele aldığı “Demokrat Parti İktidârı (1950-1960)” üst başlıklı serisinin ilk kitabı “Demokratlar ve Halkçılar (1950-1954)”te öncelikle iktidarı ele alıyor; ardından da muhalefeti; yâni hem CHP’yi, hem Millet Partisi’ni (MP) ve hem de Türkiye Köylü Partisi’ni (TKP)...

Koçak, bu çalışmasında iktidarla muhalifleri arasındaki “çatışmalar”ı bir bütünlük içinde yansıtmaya çalışırken siyâsî anlaşmazlıkların karşılıklı etkilerini ve tepkilerini aynı bütünsellik içinde gösterebilmeyi amaçlıyor. Bu bakımdan zaman zaman ve belki de sık sık kronolojik tarih anlatımından ayrılıyor; aksine, tematik bir bütünlüğün oluşmasına gayret ediyor. Temaların ve kronolojinin sarmalı içinde kalırken; aslında dönemin “ruh”unu aktarmayı arzu ediyor.

Serinin ilk kitabında Cemil Koçak, iktidara (DP) da, muhalefete (CHP) de ayna tutuyor ve bu aynalarda birbirlerini karşılıklı olarak nasıl gördüklerini ve neden böyle gördüklerini anlamaya ve anlatmaya çalışıp şu önemli tespitte bulunuyor:

Aslına bakılacak olursa; CHP, ne kadar “halk” ve “halkçı” ise; DP de, ancak o kadar “demokrat” ve “liberal”di. Ne daha az; ne de daha çok...

Kitaptaki önemli konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Demokrat Parti’nin tarih yazımımızdaki yeri... Bu dönemi hangi kalemler nasıl yazdı?

*Demokrat Parti’nin iktidara geçtiği 14 Mayıs 1950 gecesinden sonra neler yaşandı?

*Kendisi de bu sonucu çok beklemediğini sonradan itiraf eden “yeni iktidar”ın, yani Demokrat Parti’nin şekillenme sürecinin ayrıntıları…

*Peki Demokrat Parti iktidara gelmeye hazır mıydı?

*Siyasî literatürdeki Bayar-Menderes ilişkisi ‘meselesi’nin tüm ayrıntıları…

*Bir gün bile devlet hizmetinde yer almayan Adnan Menderes’in bu hizmetlerin en yüksek sorumluluk noktasında bulunması onu nasıl etkiledi?

*Demokrat Parti’nin Başbakanı olarak Adnan Menderes…

*Rakamlarla Demokrat Parti’nin seçim vaatleri ve sonuçları…

*Halkevleri kapatıldı mı gerçekten? Halkevleri meselesi ve ardında yatanlar…

*Demokrat Parti iktidarının milliyetçi-muhafazakâr-İslâmcı ve bu eksendeki gruplar açısından bir ‘cennet’ olduğu düşüncesi ne kadar doğruydu?

Timaş Yayınları

Tel:(0212) 511 24 24
Not: Yazı ilk olarak Yeniçağ gazetesinde 22 Nisan 2024 tarihinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum