İran, Ermeni azınlığın arkasına saklanıyor - İran'da başlatılan "soykırım" kampanyası

İran, Ermeni azınlığın arkasına saklanıyor - İran'da başlatılan "soykırım" kampanyası
26 Nisan 2024 - 09:48
Pek çok ülkede yetkililer, çeşitli etnik azınlıkların arkasına saklanarak nahoş ve kötü niyetlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. İran'da yaşayan Ermeniler aynı zamanda Tahran'ın Azerbaycan ve Türkiye'ye yönelik hıçkırıklarını dindirme aracıdır. İslam Cumhuriyeti liderliği bu amaçla Ermenistan'ı kullanıyor.
Ermeniler, İran'ın Tahran ve İsfahan şehirlerinde asılsız "soykırım" iddialarıyla bağlantılı olarak her yıl 24 Nisan'da Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı yürüyüşler düzenliyor, Türklere karşı çeşitli sloganlar atıyorlar. Bu yılki tören, İranlı yetkililerle bağlantılı resmi ve elektronik kitle iletişim araçlarında geniş yer buldu. Tahran'ın siyasi-ideolojik çizgisini destekleyen kaynaklardan biri, etkinlikle ilgili şunları aktardı: "Etkinliğe katılanlar, Osmanlı Türk hükümetinin 1915 Ermeni soykırımı (?!-ed.) ile ilgili eylemlerini kınadı ve Türkiye'nin bu konuda sorumluluk almasını talep etti. ve bedelini ödemeye çalışın." yaptılar."
3c10632f-fd4a-3ef6-86db-e0ce0545.jpg (181 KB)
Aslında İranlı yetkililer bu olayı tanımasa da medya bunu bir "soykırım" olarak sundu. Böylece Tahran, demokratik "ifade özgürlüğü" ilkesinin arkasına saklanıyor ve Ermenilerin savunucusu olarak hareket etmeye devam ediyor. "Osmanlı Türkiyesi hükümeti" ifadesiyle modern Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki baskılara dikkat çekti. Çünkü resmi Ankara yıllar önce bunun araştırılmasının tarihçilere bırakılması gerektiğini söylemişti. Türk yetkililer arşivleri bilim insanlarına açmaya hazır olduklarını duyurdu. Ancak Tahran yetkilileri, Ermeni patronları onurlandırmak amacıyla bu tür törenlerin yapılmasına yönelik koşullar yaratıyor. Ancak 31 Mart'ta Azerbaycanlıların Ermeniler tarafından soykırımı, Hocalı soykırımı ve 20 Ocak trajedisi hiçbir zaman izin vermedi ve ortam yaratmadı. Tam tersine bu olayları anmak isteyenler baskı ve zulme maruz kaldı.
Söz konusu etkinliğin sonunda hissedarlar bir açıklama okudu. Açıklamanın İran Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlandığı varsayılabilir. Çünkü İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve diğer yetkililer kural olarak şimdi bahsedeceğimiz iddialarda bulunuyorlar.
dee4bb8c-2c0c-3f18-b0a9-1af96b37.jpg (193 KB)
Aynı bilgi kaynağı şunları söyledi: "Tören sonunda okunan açıklamada, protestocular ve organizasyon komitesi, Türkiye'nin yayılmacı politikasını, teröristlerin Kafkasya'ya taşınmasını, ulusal duyguları kışkırtmasını ve Türkiye ile Türkiye arasındaki sahte Zangezur koridorunu kınadı. ve Bakü (Tahran yetkililerinin bir dizi medyası Azerbaycan Cumhuriyeti'ni yazıyor) İran-Ermenistan sınırını kapatma girişiminden bahsetti. İsrail'i, Amerika'yı ve NATO'nun buna örtülü desteğini de kınadılar." Bu konuşma İran'ın Dini Lideri Ayetullah Hamaney'in Zengezur yoluna karşı yaptığı konuşmayı hatırlatıyor. Bunu İran'ın "kırmızı çizgisi" olarak nitelendirdi. Veya İbrahim Raisi'nin NATO ve ABD'nin bahsettiğimiz yolu kullanacağına dair açıklaması da aklıma geliyor.
Elbette Emani'nin "soykırım" iddiasıyla Zengezur yol projesinin bağlantısı nedir? Bu konu, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin 10 Kasım 2020'de kabul ettiği üçlü açıklamanın 9. maddesine de yansıyor. Dolayısıyla hem İran hükümetinin, hem de onun aracı haline gelen Ermeni cemaatinin gayreti boşuna görünüyor. Görüldüğü üzere katılımcıların yorumlarının İran'ın resmi kurumlarının etkisinde kaldığı göz ardı edilmemektedir. Sahte olduğu iddia edilen olayın Gazze Şeridi'nde yaşananlarla ilişkilendirilmesi de İran'ın protestocular üzerindeki etkisinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. "Protesto" yürüyüşüne katılanlar, İran parlamentosu üyelerinden "bu acı trajediyi kabul etmelerini" istedi. Geçtiğimiz gün İran'da düzenlenen "etkinlik"le ilgili yayılan bilgilerden biri de bu.
Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkiler kurmaya çalışırken, Tahran ise çeşitli yollardan ilişkilerin yeniden kurulmasını ve normalleşmesini engellemeye çalışıyor.
Ekim 2019'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın İran ziyareti sırasında Tahran'da Ermenilere ait "Ararat" (?!-ed) spor salonunda "Karabağ Ermenistan'dır!" sloganın yazılması gerçeği unutulmadı. Tahran bu sloganlarla Erivan yetkilisine bilinen bir konuya ilişkin mesaj gönderdi.
ae41e8f5-971f-300f-a73c-671dac68.jpg (292 KB)
İran da Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyor. İran'ın Gafan Başkonsolosluğu'nun 2022'de iki ülke arasındaki sınırlar belirlenmeden açılması da bunu doğruluyor. Ya da geçen yılın Aralık ayında Tahran hükümetinin Dışişleri Bakanlığı başkanı Hüseyin Amir Abdullahian, Ermenistan'ın 2024 yılının başında Tebriz'de bir Başkonsolosluk açacağını duyurdu. 25 Nisan'da Ermeni hükümeti buna ilişkin bir karar aldı.
Elbette devletlerin birbirlerinin topraklarında diplomatik misyon açmaları uluslararası hukuk ve normlarla düzenlenmektedir. Bu açıdan İran ile Ermenistan arasında uygun bir alışverişin olması da anlaşılabilir bir durumdur. Ancak Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine yönelik terör saldırısının hukuki açıdan tatmin edici bir değerlendirmeye tabi tutulmaması, Tebriz'deki Başkonsolosluk önünde protesto eylemleri düzenlenerek faaliyetlerinde sorun yaratılması gibi gerçekler, İslam dini yetkililerinin bu durumu kabul etmelerine neden olmaktadır. Cumhuriyet bu alanda da ön yargılı olacaktır.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmeye başladığı bir dönemde, Tahran yetkililerinin bu kadar büyük ve kapsamlı bir sahte "soykırım" olayına ortam hazırlaması, Tahran'ın Ermenilerin arkasında durup süreçlere müdahale etme girişimlerinden biridir. Nikol Paşinyan'ın Türkiye ve Azerbaycan karşıtı olması nedeniyle devlet ambleminin, marşının, anayasasının değiştirilmesi, lise tarih kitaplarının yeniden yazılması vb. konuları gündeme getirmesi, İran hükümetinin Tahran'da bir "soykırım" kampanyası başlatması da bunun kullanıldığını gösteriyor. Ermeni etnik grubunun kötü amaçlarla kullanılması.
Sadreddin Sultan,
Report.az

Not: Yazı 25 Nisan 2024 tarihinde https://musavat.com/news/ermeni-azliginin-arxasinda-gizlenen-tehran-iranda-acilan-soyqirimi-merekesi-serh_1064041.html sitesinden alınmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum