Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin "gölge oyuncusu" kim?

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin "gölge oyuncusu" kim?
26 Nisan 2024 - 09:11
AB, Kafkasya bölgesinde tam bir hegemon değildir ve AB içindeki birçok ülke arasında ciddi bir rekabet söz konusudur.
Turkustan.az, bu sözlerin Gürcü analist Kakha Gogolashvili tarafından söylendiğini aktarıyor.

Ona göre İngiltere, hem AB içinde hem de diğer bölgelerde daha fazla nüfuz sahibi olmak istiyor ve hem Orta Asya'da hem de Güney Kafkasya'da yeni "ağlar" yaratmaya çalışıyor.
Analiste göre bu tür süreçler elbette ortak ülkeler aracılığıyla yaratılıyor.
"Büyük Britanya için Azerbaycan, Güney Kafkasya'da süreçlerin yaratıldığı ve Britanya'nın gerekli nüfuzu kazandığı bir ülkedir. Üstelik bu durum Ermenistan'la ilişkilerin canlanmasıyla da oluyor, oysa burada Azerbaycan'ın bu ülke için bambaşka bir konumu ve yeri var. Tüm aracı ve ilgili ülkelerin asıl ilgi alanı bölgeden geçen boru hatlarıdır. Bu durumda İngiltere onlarla ilgileniyor. Ancak bundan önce tabii ki Rusya ve İran'ın bölgedeki rolünün azaltılması hedefi ana meseledir" dedi.
Kakha Gogolashvili, barış sürecinin resmi olarak aracısız olduğu gerçeğini göz ardı etmiyor, ancak gölge etkiler, gölge oyuncular var ve bunlardan biri, belki de en önemlisi Büyük Britanya olabilir.
"Bu nedenle Büyük Britanya, barış anlaşmasının imzalanmasının olası koşulları konusunda AB'den veya örneğin Azerbaycan'ın tesadüfen değil yoğun bir şekilde reddettiği Fransa'dan daha çok şey biliyor ki bu da iç ilişkiler çerçevesinde anlaşılmalıdır. AGİT Minsk Grubu'nun başarısızlığı nedeniyle arabuluculuk kurumu çökmüş olup, savaştan sonra etkin arabuluculuğun uygulanmasının mümkün olmadığı açıktır. Bu arada ne ABD, ne AB, ne Rusya, ne Almanya, ne de Fransa bunu başardı. Belki de hiçbiri olayların ve kararların sorumluluğunu üstlenerek arabuluculuk yapmak istemedi" dedi Kakha, Gogolashvili'ye.
İlk yayın yeri: 25 Nisn 2024, turkustan.az

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum