Beş Yıl Bitti On Yıl Sürmeyecek / Zarema Memetova

Beş Yıl Bitti On Yıl Sürmeyecek / Zarema Memetova
16 Nisan 2020 - 17:26

Beş Yıl Bitti On Yıl Sürmeyecek

2014 yılında Rusya'nın Kırımı işgal etmesi ile başlayan ve içinde kısmen Türkiye'nin de bulunduğu, Avrupa ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlar, 2020 yılında Rusya ekonomisinde etkisini göstermeye başladı. bu yaptırımlara benzer bir sistemin soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliğine de uygulanmış olması ve Barack Obama'nın ''On Yıl Sürmeyecek'' Sözü, bu günlerde Rusya da en çok konuşulan konu haline geldi.

83 idari birimden oluşan Rusya da, Tabanın Avrupa ya ve ABD ye bakış açısı ortada. Rus insanı ile Avrupa İnsanı, her alanda ve her dönemde, rakip veya Düşman olarak algılandı. Yani bu demek oluyor ki, Rusya Federasyonunda olası bir dağılma/parçalanma durumunda, bu halklar Avrupa veya ABD’nin asya da olmasına asla razı olmayacaktır.

Yakın bir gelecekte, Olası bir dağılma/parçalanma durumunda, Türkiye'nin ve Asya Türklerinin çizdiği bir yol haritası var mı ?... Bence olmalı.

Rusya Federasyonu, Başkanlık sistemiyle idare edilen, kendi anayasaları ile yasama ve yürütme organlarına sahip 21 cumhuriyet, 9 eyalet, 46 bölge, 2 federal statüye sahip şehir, 5 özerk bölgeden oluşan, 83 idari birimli bir federasyon. 21 özerk cumhuriyet kendi parlamentolarıyla yerel konularda kendiişlerini yürütürken, ulusal konularda Moskova'ya tabi olarak yönetiliyor.

Jozef Stalin döneminde yakılmış tarihleri, yıkılmış camileri, yok edilmiş kimliklerinin, Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra tekrar canlanması için büyük mücadele veren bu özerk cumhuriyetler, günümüzde Rusya ekonomisine bağlı zincirlerden kurtulabilmiş değiller.

Bunlardan örnek verecek olursak, Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'na bağlı federe bir Türk cumhuriyetidir. 11 Ekim 1991 tarihinde özerkliğine kavuşmuştur. Çuvaşlar, Türk Halklarından biridir. Özerk yönetim birimi oluşmuş, SSCB'nin dağılmasından sonra da (1991) Çuvaşistan Özerk Cumhuriyeti adını almıştır. Türk kökenli Tuva Cumhuriyeti, Altay Cumhuriyeti ve Uygurcaya yakın dilleri olan Hakaslar da özerk bölge statüsüne kavuşmuşlardır. Saha Türkleri, Türkçe konuşan insanların torunlarıdır. Bugün Rusya Federasyonu topraklarının beşte birini oluşturan Yakutistan, Kıpçak boyuna dâhil bir Türk kavmidir. Tatarlar ise bazen Asya’daki bütün Türkleri adlandırmak üzere kullanılmıştır. Kırım Tatarlar, Kumuklar Karaçaylar Türkçe Konuşan ve Türkiye Türkçesine en yakın dili olan Türk halklarıdır. Ayrıca Kırım Tatarlar 2014 yılından sonra, dünya tanımasa da Rusya tarafından ''Kırım Özerk Cumhuriyeti'' olarak tanınmıştır.

Kültürel birlik kesin bir çözüm değildir. yüz yılı aşkın bir süredir asimile olmaya yüz tutmuş bu halkların kendi kimliğine kavuşması için belki de bir yüz yıl daha gerekmektedir. bunun yolu da ekonomi ve demokrasiden geçmektedir.

Bağımsızlığını Kazanmış Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi devletleri de düşündüğümüzde, Türkiye'nin de Asya birliğinde olması ve bu ekonomik birliği tamamlaması mutlak gereklidir. Bunun için henüz hiç bir şeye geç kalınmış değildir.

Zarema Memetova

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum