"Özbekistan-2030" stratejisi

"Özbekistan-2030" stratejisi
01 Nisan 2024 - 11:19
11 Eylül 2023'te Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın " Özbekistan'ın 2030 Stratejisi Hakkında " Kararnamesi kabul edildi .  
Stratejiye 5 ana yönde 100 önemli hedef yansıtılmaktadır .
En önemlisi strateji , kazanılan deneyim uluslararası uzmanlık ve kamuoyu tartışmalarının sonuçlarına dayanarak geliştirildi .
Stratejinin istikrarlı ekonomik büyüme yoluyla , ortalama ve yüksek gelirli ülkeler arasında yer almayı nüfusun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan ve uluslararası standartlara uygun bir eğitim , sağlık ve sosyal koruma sistemini içerdiğini belirtmek gerekir .​ Nüfus için uygun çevre koşulları halkın hizmetinde adil ve çağdaş bir devletin kurulması ülkenin egemenlik ve güvenliğinin güvence altına alınması .
Bu yönelimler çerçevesinde önümüzdeki yedi yılda ekonominin büyüklüğü iki katına çıkacak özellikle gayri safi yurt içi hasıla 160 milyar dolar kişi başına düşen gelir 4 bin dolar makroekonomik büyüme ise 160 milyar dolar olacak .​ istikrar sağlanacaktır.Ülkede ekonomik kalkınma için gerekli düzeyde enerji su ve altyapı kaynaklarının sağlanması olumlu bir yatırım ve iş ortamının geliştirilmesi amaçlanmaktadır .


Ayrıca stratejiye göre , halka yönelik tıbbi hizmetlerin daha da iyileştirilmesine yönelik reformlar sonucunda 350 bin diyabet hastası ve 1,5 milyon kalp ve damar hastalığı hastası tamamen tedaviden yararlanacak .​ ​Çocuklarda kalıtsal hastalıklara yönelik seçici tarama muayenelerinin sayısı en az yüzde 50 artırılacak . Bunun sonucunda çocuklarda kalıtsal hastalıklar yarı yarıya azalır .  
Önümüzdeki yıllarda bebekler için mikro besin tozu, küçük çocuklar için helmintiazisin önlenmesine yönelik özel preparatlar, iyotlu preparatlar polivitaminler kadınlar için demir ve folik asit ücretsiz sağlanacaktır . Bunun sonucunda bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların yayılımı 20 oranında azalacak .    
Bu dönemde tıbbi yardıma ihtiyaç duyan kişilerin başvurularının yüzde 70'inin birincil bağlantıda çözümlenmeye başlanması planlanıyor .  
Dikkat çeken bir diğer nokta ise ülkemizin kalkınmasına yönelik stratejik belgeler ve yürütülen reformlar sonucunda son yılda çocukların okul öncesi eğitim alma oranının yüzde 27'den yüzde 72'ye yükselmiş olmasıdır .​ Okul öncesi eğitim kurumu sayısı 5.211'den 29.420'ye çıktı .​ Bu çabalar Özbekistan 2030 stratejisinin ilgili hedef ve göstergelerine de yansıyor .​ Ona göre okul öncesi eğitim sisteminin yeni bir seviyeye taşınması ve okullaşma oranının yüzde 100'e çıkarılması planlanıyor .  
Şunu kabul etmek gerekir ki geçtiğimiz yıllarda halkla iletişim kurmak insanların sorun ve problemlerini olumlu ve hızlı bir şekilde çözmek için yeni bir sistem oluşturuldu Özellikle devlet kurumlarının nüfusuyla doğrudan iletişim başlatıldı .​ Bunun amacı halkın hükümet organlarına karşı tutumunu değiştirmek faaliyet ve reformlara olan güvenini güçlendirmektir .​ En önemlisi vatandaşların devlet kurumlarına soru sorma fırsatı artıyor .
Bu çabalar sonucunda Özbekistan 2030 stratejisinin uygulanmasına yönelik Cumhuriyet Komisyonu kuruldu .​ Komisyon strateji çerçevesinde reformlara ilişkin önlemlerin kaliteli bir şekilde uygulanmasını ve halkın ifade ettiği görüş ve girişimlere dayalı belirlenen göstergelerin başarısını denetler .
Stratejinin hedef ve göstergelerinin tutarlı yüksek kalitede ve zamanında uygulanması üzerinde etkili kamu kontrolünü incelemek amacıyla özel bir çevrimiçi portalın başlatılması da planlanıyor .
" Kalkınma Stratejisi merkezi tarafından yönetilen bu portal aracılığıyla kişiler , stratejinin uygulanmasına ilişkin , her hedef ve göstergeye ilişkin görüşlerini ve önerilerini belirtme olanağına sahip olacaklar .​ Buna karşılık " Kalkınma Stratejisi merkezi nüfus tarafından bildirilen öneri ve girişimleri özetler ve analiz eder .​ Tedbirlerin uygulanmasının sistematik takibini yapar ve sonuçlarını her ay Cumhuriyet Komisyonu'na sunar .
Sonuç olarak "Özbekistan 2030" stratejisi ülkemizin kalkınmasının önemli temellerini içermekte ve faaliyetimizin istikrarlı görevlerini belirlemiştir Önemli olan bu belgenin  devletimizin halk ve toplum nezdindeki konumunu ve itibarını daha da güçlendirmeye ve insanlık onurunu yüceltmeye hizmet etmesidir .
Eldor TULYAKOV,
"Tara kq iot strateji" merkezinin genel müdürü  
Not: Yazı ilk olarak https://strategy.uz/index.php?news=1815 sitesinde yayınlanmıştır.


 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum