Jadid (Cedid-Yeni) Gazetesi Özbekistan'da yayın hayatına başladı.

İsmail Gaspıralı tarafından Kırım’ın Bahçesaray şehrinde 22 Nisan 1883 tarihinde yayın hayatına başlayan" dilde, fikirde, işde birlik" sloganıyla Türk dünyasının birliğini hedefleyen Tercüman gazetesinden sonra aynı amaçlar için Özbekistan'da Jadid(Cedit) gazetesi yayınlandı. Ocak 2024 tarihinde yayın hayatına başlayan Jadid Gazetesine yayın hayatında başarılar dileriz. Tarihistan.org

Jadid (Cedid-Yeni) Gazetesi Özbekistan'da yayın hayatına başladı.
03 Ocak 2024 - 20:43 - Güncelleme: 03 Ocak 2024 - 20:54

Özbekistan'da milli birlik ve milli şuuru tekrar canlandırmak için önemli adımlar atılıyor. Bu bağlamda ülkede geçem yıl gerçekleşen "Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri" başlıklı uluslararası bilim konferansı ilk meyvesini verdi. Özbekistan'da "Cedid" adıyla haftalık edebiyat ve sanat gazetesinin ilk sayısı 1 Ocak 2024’te yayımlandı. Öte yandan dergide slogan olarak, Kırım Tatar aydın, yazar İsmail Bey Gaspıralı'nın “Dilde,fikirde,işte birlik” sözü en başta yer alıyor.

"HALKA ÖZGÜRLÜK VE AYDINLANMA BAHŞETTİLER"

Özbekistan'ın devlet ajansı olan Özbekistan Milliy Axborot Agenligi, konuya ilişkin geniş çaplı bir makale yayımladı. Makalede, "Aydın dedelerimiz Özbekistan milletini uyandırmak için öncelikle bir gazete kurarak işe başlamışlar. 'Tarjiman''Oyina''Tarakqi''Sadoyi Türkistan''Sadoyi Ferghana''Najot''Hurriyat''El-Islahgibi basılı yayınlar aracılığıyla ulusal bağımsızlığa hayat veren fikirler aşıladıları. Halka özgürlük ve aydınlanma bahşettiler" ifadelerine yer verildi.

"EŞSİZ BİR DÜŞÜNCE ALANI OLARAK HİZMET VERECEKTİR"

Öte yandan 2024 yılının ilk gününde Özbekistan'da "Cedid" gazetesinin yayın hayatına başladığı belirtilen makalede, "Bu yayın, Anavatan'ın ve halkın çıkarları uğruna canlarını feda eden milletin aydınları olan atalarımızın yaşamlarını ve faaliyetlerini tanıtmak için eşsiz bir düşünce alanı olarak hizmet verecektir" denildi.

"ULUSAL DİLİN KAYBI, ULUSUN RUHUNUN KAYBIDIR"

"Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri" başlıklı uluslararası bilimsel konferansta konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saida Mirziyoyeva, Ceditçi edebiyatçı Abdullah Avlânî'den alıntı yaparak, "Atamız-eğitimci Abdullah Avlânî şöyle demiştir: Dünyada herhangi bir milletin varlığını yansıtan ayna, onun dili ve edebiyatıdır. Ulusal dilin kaybı, ulusun ruhunun kaybıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Bir 2 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 3 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 5 kişi, yavaş loris, sarkaçlı yer saati, gazete bayisi ve yazı görseli olabilir
Bir 2 kişi ve şunu diyen bir yazı '6 2004g1 Jadid TAMADDUN UCHINCHI RENESSANSNING MILLIY POYDEVORI amaddunga YUZ YILNING QANOTIDA JADID KULLIYOTI KUTURKORA jadid N' görseli olabilir
Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir
Not: Haber metni ilk olarak qha(Kırım haber Ajansında) yayınlanmıştır.
Gazetenin linklerini paylaşan Prof. Dr. Timur Kocaoğlu'na teşekkür ederiz.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum