Türkistan Milli Mücadele (Basmacı) Hareketi
Basmacı hareketi, Türkistan Türklerinin sömürgeci ve komünist Rusya'ya karşı 1917-1942 yıllarında Orta Asya'da başlattığı ayaklanmanın adıdır.Bu hareketin ana savaşçıları Müslüman Türkler ve kısmen Taciklerdi.
09 Nisan 2024 - 10:30
Elşan Mirişli,
Gence şehri, tarihçi
Basmacı hareketi 1917 yılında Fergana Vadisi'nde yaşayan Özbekler arasında başlamış ve Orta Asya (Türkistan) Türkleri arasında hızla yayılmıştır.
Bolşevikler Orta Asya'da iktidarı ele geçirdikten sonra uyguladıkları politikalarla kısa sürede halkın nefretini kazandılar. Böylece Orta Asya'da Bolşevik muhalifler çoğaldı. Tüm maddi varlıklarından mahrum bırakılan ve ezilen halk, Bolşevik döneminin Çarlık dönemine göre daha gerici olduğunu, hatta Bolşeviklerin özel mülkiyet işlerine daha düşman olduğunu (oysa Çarlık Rusyası döneminde özel mülkiyet serbestti) gördü. Ulusal özerkliklerinin ortadan kaldırıldığını anlayınca isyan etmeye, bir nokta aramaya başladılar. Türkistan'ın her yerinde "Kızıl Terör" kol geziyor, Bolşevik rejimin güçlenmesine direnebilen herkes anında "halk düşmanı", "karşı-devrimci" ve "sabotajcı" adı altında "Kızıl Terör"ün kurbanı oluyordu.
Buhara ve Hive hanlıklarının iktidar yapılarını yıkmak için her iki hanlığın tüm topraklarında İhtilal Komiteleri oluşturuldu ve onlara olağanüstü yetkiler verildi.Bolşevikler, Türkistan'ın bağımsız devlet geleneklerini yok etmek için halk arasında bölünme ve düşmanlık yarattılar. ve toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürdü. Halkı kendi saflarına çekmek için, sözde "sömürücülere karşı işçi ve köylü iktidarı" oluşturmaya çalıştıkları yönünde büyük bir propaganda kampanyası yürüttüler.
Ancak gerçek eylem dış propagandayla çelişiyordu. Aslında her şey, Hive ve Buhara hanlıkları topraklarında, milletin devlet geleneklerini ve ulusal bağımsızlık bilincini yok eden kanlı bir komünist diktatörlüğün yaratılmasına yönelikti. Yerel Devrim Komiteleri bu amaca hizmet etti.
Aynı amaçla Alash Horde'da (1917-1920) ulusal devlet yapıları yıkıldı ve Bolşeviklerin (Rusların) yeni iktidar yapıları oluşturuldu. Bu alanda atılan ilk adım, Alaş Orda, Hive ve Buhara Hanlığı topraklarında polis teşkilatının lağvedilerek işçi-köylü milis gücünün ("kızıl milis") oluşturulması oldu. İşçi-köylü milislerinin yanı sıra Olağanüstü Komisyon ("Chrezvichynaya Komisyonu") ve Yüksek Devrim Mahkemesi faaliyete geçti.
Olağanüstü Komisyon ve Yüksek Devrim Mahkemesi'nin kanunla sınırlandırılmayan olağanüstü yetkileri vardı. Kararları hemen uygulamaya konuldu. Her iki yapı da, "karşı devrime ve yıkıcılığa karşı mücadele" kisvesi altında, Türkistan'ın entelektüel potansiyeli başta olmak üzere, bağımsız devletçilik ve milli özbilinç geleneklerinin taşıyıcısı olan öncüleri yok etmeye başladı.
Komünist rejimin kurulmasıyla birlikte Türkistan'da siyasi partizanlığa ve özgür basına son verildi. Türkistan'da yaklaşık yetmiş yıl boyunca tek partili sistem kuruldu.
Türkistan'da Basmacı Hareketi'nin başlangıcı
Büyüyen bu isyan hareketi, 1918 yılı başlarından itibaren Ruslara karşı milli mücadeleye dönüştü. Ruslar bu isyancılara Basmacı adını verdiler. Ancak Türkistan (Orta Asya) Türkleri kendilerine "İslam Askerleri" veya "Türkistan hürriyeti askerleri" adını vermişlerdir.Basmacı tabiri dünya edebiyatında ilk kez 1918-1919 yıllarında Orta Asya'yı ziyaret eden Joseph Castagne tarafından kullanılmış ve yayınlanmıştır. 1925 yılında Paris'te. "Basmakılar" yazısının ardından gerçekleşti. Daha sonra Basmacı terimi, Orta Asyalı Mustafa Çokkay tarafından Londra'da yayınlanan Asiatic Review dergisinde 1928 yılında yayınlanan "Türkistan Basmacı Hareketi" makalesinde icat edildi. Böylece 1930'dan sonra tüm dünya edebiyatında Basmacı kelimesi kullanılmaya başlandı.
Basmacı hareketinin başlangıç noktası Kokand şehriydi. Kokand şehrinin Rus ordu kuvvetleri tarafından işgali sırasında, 27 Şubat 1918'de şehrin savunma komutanı Kicich Ergesh'in öldürülmesinin ardından silah arkadaşları Beşir köyünde bir toplantı yaparak seçildiler. Katta (Uzun) Ergeş'in önderliğinde Türkistan kurtuluş askerleri, Kasım 1919'a kadar Fergana vadisinin çoğunu işgal ettiler. Korkan Sovyet yetkilileri isyanı bastırmak için önlemler aldı ama hiçbiri işe yaramadı. Çünkü isyanın ana gücü olan köylülere sanatçılar, yenilikçiler ve dindarlar da katıldı.
1918'de Katta Ergeş'in öldürülmesinden sonra isyanın başına Margilanlı Memmed Emin Bey geçti. Onun komutası altında Türkistan'ın özgürlük savaşçıları çok önemli zaferlere imza attı. Orta Asya'da görev yapan Georgy Safarov'a göre 1919'da Sovyetlerin Orta Asya'daki durumu çok zorlaştı. Çözüm arayan saldırganlar, sonunda 13 Ağustos 1919'da Kızıl Ordu'nun doğu komutanı Mikhail Vasilyevich Frunze'yi Orta Asya cephesinin komutanlığına atadılar.
Frunze, 1885'te Bişkek'te doğdu ve uyruğu gereği Moldovalıydı. Gençliğini Türkistan'da (Orta Asya) geçirdiği için Türklerin örf ve adetlerini çok iyi biliyordu. Frunze, Orta Asya cephesinin komutanlığına atandıktan sonra ilk hedefinin "tüm Orta Asya'yı ele geçirmek" olacağını açıkladı. Frunze'ye merkezden yani Moskova'dan askeri yardım gönderildi.Bölgenin büyük bir kısmında Basmacılar ile Rus orduları arasında şiddetli çatışmalar devam etti. Fergana Vadisi'nde Muhammed Emin Bey Rusları korkuttu.Bu sırada 24 Eylül 1919'da Muhammed Emin Bey önderliğinde Fergana hükümeti kuruldu.
Türkistan özgürlük askerlerinin (Basmacılar) hareketi Orta Asya'ya yayıldı ancak liderler arasında ulusal birlik sağlanamadı. Her lider kendi bölgesinin hükümdarı gibi davranıyordu. Bu karışıklık Rusların işine yaradı. Ruslar bir yandan isyanı bastırmak için askeri güç kullanırken diğer yandan da barış teklifleriyle isyanın liderlerini yakalamaya çalıştı. Rusların isyan liderlerine sunduğu barış şartları arasında isyan liderlerine işgal ettikleri toprakları yönetebilecekleri, silahlarını ve askerlerini Kızıl Ordu'ya teslim etmeyecekleri yönünde sözler de vardı. , yönettikleri illerde Sovyet yönetimlerinin kurulmayacağı. Rusların bu vaatlerine inanan isyanın liderlerinden bazıları barış teklifini kabul etmeye hazırlandı.Bunlardan biri de Memmed Emin Bey'di. 7 Mart 1920'de Kızıl Ordu'nun Kazan Tatar komutanı Yusif İbrahimov aracılığıyla, Fergana Vadisi'nde savaşan Kızıl Ordu'nun 2. Piyade Ordusu'nun komutanı Pokhalsky ile barış anlaşması imzaladı. Memmed Emin Bey'in Ruslarla anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından karşı çıkan Hal Hoca isimli isyancı onu öldürdü. Memmed Emin Bey'in suikastından sonra yerine Şir Muhammed Bey geçti. 3 Mayıs 1920'de onun önderliğinde bağımsız Türkistan hükümeti kuruldu.
Frunze, Mücahid isyancı liderleriyle barış anlaşması imzalamanın mümkün olmayacağını anladı ve 12 Eylül 1921'de tüm güçlerini Basmacılara karşı seferber etmeye karar verdi. O tarihten itibaren Ruslar kararlı bir şekilde saldırmaya başladı.
Basmacılar İsyanı, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Şefi ve Harbiye Nazırı Erkan-i Harbiye-i Umumye'nin Türkistan'da görülerek liderliği üstlenmesiyle daha organize ve hızlı bir şekilde büyüdü. Enver Paşa, Osmanlı Devleti ordusunda Hürriyet Kahramanı ve Edirne Fatihi olarak biliniyordu. Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı sırasında izlediği siyasette uğradığı başarısızlıklara rağmen Türk Dünyasının birliği meselesine gönülden inanan bir insandı. Dünya Savaşı sırasında (1914-1918) Osmanlı Ordusu Başkomutan Vekili ve Osmanlı Ordusu Kurmay Başkanı olarak görev yaptı.
Eylül 1920'de Bakü'de Şark Milletleri Kongresi toplandı ve bu toplantıya Envar Paşa da katıldı. Bu kurultay sırasında Enver Paşa, Orta Asyalı siyasetçilerle toplantılar yaptı ve onlardan halk ayaklanması hakkında bilgi aldı. Daha sonra Buhara'yı görmek amacıyla 1921 yılının Eylül ayında bölgeye gitti. Buhara'nın milliyetçi gençliği ve halk, Enver Paşa'nın gelişine çok sevindi. Halkın kendisine gösterdiği sevgi ve nezaket, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük Osmanlı ordusunun komutanı olan Enver Paşa'yı da heyecanlandırdı ve Buhara'da kalıp milli ayaklanmaya önderlik etme kararı aldı. 23 gün boyunca Asya Türkleri için kurtuluş sembolü olarak kabul edilen Osmanlı padişahının damadı olması ve askerlik sanatını iyi bilmesi Türkistan Türklerinin umutlarını artırdı. Ancak onu seven ve lider olarak görmek isteyenlerin yanı sıra, ona karşı çıkan halk liderleri de vardı. Bunlardan biri de Zeki Velidi Togan'dı.O dönemde Başkurtların lideri olan Zeki Velidi, bağımsız bir Başkurt cumhuriyeti kurmaya çalışıyordu. Enver Paşa'nın gelişinden ve onun bütün Orta Asya Türklerini kendi etrafında birleştirme çabasından hoşlanmamıştı. Enver Paşa, Mücahidlerin isteğini kabul etti ve Orta Asya'daki tüm Türkleri kapsayacak "Türkistan İslam Devleti"ni kurmak amacıyla Sovyetlere karşı savaşmaya başladı.Bolşevikler ayrıca birkaç tane daha sahibi olan köylülere karşı da ayrımcılık yaptı. hayvan veya komşularından 2 hektar arazi çoğu için küçük arazi paylaşımı normu zorunlu olarak uygulandı. Küçük toprak parçaları şehirlerde gıda sıkıntısına yol açıyordu ve bu durum Türkistan halkını kızdırıyordu. Lenin, "küçük ölçekli üretimin, sürekli, her gün, her saat, temel güçle ve büyük oranlarda var olan kapitalizmi ve burjuvaziyi doğurduğunu" savundu.
Basmacı hareketinin hedefi Türkistan'ı Bolşevik yönetiminden kurtarmak ve kendi milli devletini kurmaktı.Kaynaklarda Türkistan'ın bağımsızlık arzusunun Basmacı hareketine yol açtığı görüşü hakimdir.
Enver Paşa, 19 Mayıs 1922'de Rus hükümetine ültimatom vererek Kızıl Ordu'nun Türkistan'dan çekilmesini talep etti. Rusların reddetmesi üzerine iki taraf arasında çatışma başladı. Enver Paşa kuvvetlerinin güçlü Rus ordusunu Duşanbe şehrinde top ve makineli tüfek olmadan mağlup etmesi her yerde kargaşaya neden oldu.
Rusların şehri terk edip kaçmaya başlamasıyla Enver Paşa'nın adı Orta Asya'ya yayılmaya başladı.Bu zaferden sonra Enver Paşa yeni güçler tarafından kuşatıldı.
Devam edecek.
Kaynak: https://www.turkustan.az/news/authors/79144
Gence şehri, tarihçi
Basmacı hareketi 1917 yılında Fergana Vadisi'nde yaşayan Özbekler arasında başlamış ve Orta Asya (Türkistan) Türkleri arasında hızla yayılmıştır.
Bolşevikler Orta Asya'da iktidarı ele geçirdikten sonra uyguladıkları politikalarla kısa sürede halkın nefretini kazandılar. Böylece Orta Asya'da Bolşevik muhalifler çoğaldı. Tüm maddi varlıklarından mahrum bırakılan ve ezilen halk, Bolşevik döneminin Çarlık dönemine göre daha gerici olduğunu, hatta Bolşeviklerin özel mülkiyet işlerine daha düşman olduğunu (oysa Çarlık Rusyası döneminde özel mülkiyet serbestti) gördü. Ulusal özerkliklerinin ortadan kaldırıldığını anlayınca isyan etmeye, bir nokta aramaya başladılar. Türkistan'ın her yerinde "Kızıl Terör" kol geziyor, Bolşevik rejimin güçlenmesine direnebilen herkes anında "halk düşmanı", "karşı-devrimci" ve "sabotajcı" adı altında "Kızıl Terör"ün kurbanı oluyordu.
Buhara ve Hive hanlıklarının iktidar yapılarını yıkmak için her iki hanlığın tüm topraklarında İhtilal Komiteleri oluşturuldu ve onlara olağanüstü yetkiler verildi.Bolşevikler, Türkistan'ın bağımsız devlet geleneklerini yok etmek için halk arasında bölünme ve düşmanlık yarattılar. ve toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürdü. Halkı kendi saflarına çekmek için, sözde "sömürücülere karşı işçi ve köylü iktidarı" oluşturmaya çalıştıkları yönünde büyük bir propaganda kampanyası yürüttüler.
Ancak gerçek eylem dış propagandayla çelişiyordu. Aslında her şey, Hive ve Buhara hanlıkları topraklarında, milletin devlet geleneklerini ve ulusal bağımsızlık bilincini yok eden kanlı bir komünist diktatörlüğün yaratılmasına yönelikti. Yerel Devrim Komiteleri bu amaca hizmet etti.
Aynı amaçla Alash Horde'da (1917-1920) ulusal devlet yapıları yıkıldı ve Bolşeviklerin (Rusların) yeni iktidar yapıları oluşturuldu. Bu alanda atılan ilk adım, Alaş Orda, Hive ve Buhara Hanlığı topraklarında polis teşkilatının lağvedilerek işçi-köylü milis gücünün ("kızıl milis") oluşturulması oldu. İşçi-köylü milislerinin yanı sıra Olağanüstü Komisyon ("Chrezvichynaya Komisyonu") ve Yüksek Devrim Mahkemesi faaliyete geçti.
Olağanüstü Komisyon ve Yüksek Devrim Mahkemesi'nin kanunla sınırlandırılmayan olağanüstü yetkileri vardı. Kararları hemen uygulamaya konuldu. Her iki yapı da, "karşı devrime ve yıkıcılığa karşı mücadele" kisvesi altında, Türkistan'ın entelektüel potansiyeli başta olmak üzere, bağımsız devletçilik ve milli özbilinç geleneklerinin taşıyıcısı olan öncüleri yok etmeye başladı.
Komünist rejimin kurulmasıyla birlikte Türkistan'da siyasi partizanlığa ve özgür basına son verildi. Türkistan'da yaklaşık yetmiş yıl boyunca tek partili sistem kuruldu.
Türkistan'da Basmacı Hareketi'nin başlangıcı
Büyüyen bu isyan hareketi, 1918 yılı başlarından itibaren Ruslara karşı milli mücadeleye dönüştü. Ruslar bu isyancılara Basmacı adını verdiler. Ancak Türkistan (Orta Asya) Türkleri kendilerine "İslam Askerleri" veya "Türkistan hürriyeti askerleri" adını vermişlerdir.Basmacı tabiri dünya edebiyatında ilk kez 1918-1919 yıllarında Orta Asya'yı ziyaret eden Joseph Castagne tarafından kullanılmış ve yayınlanmıştır. 1925 yılında Paris'te. "Basmakılar" yazısının ardından gerçekleşti. Daha sonra Basmacı terimi, Orta Asyalı Mustafa Çokkay tarafından Londra'da yayınlanan Asiatic Review dergisinde 1928 yılında yayınlanan "Türkistan Basmacı Hareketi" makalesinde icat edildi. Böylece 1930'dan sonra tüm dünya edebiyatında Basmacı kelimesi kullanılmaya başlandı.
Basmacı hareketinin başlangıç noktası Kokand şehriydi. Kokand şehrinin Rus ordu kuvvetleri tarafından işgali sırasında, 27 Şubat 1918'de şehrin savunma komutanı Kicich Ergesh'in öldürülmesinin ardından silah arkadaşları Beşir köyünde bir toplantı yaparak seçildiler. Katta (Uzun) Ergeş'in önderliğinde Türkistan kurtuluş askerleri, Kasım 1919'a kadar Fergana vadisinin çoğunu işgal ettiler. Korkan Sovyet yetkilileri isyanı bastırmak için önlemler aldı ama hiçbiri işe yaramadı. Çünkü isyanın ana gücü olan köylülere sanatçılar, yenilikçiler ve dindarlar da katıldı.
1918'de Katta Ergeş'in öldürülmesinden sonra isyanın başına Margilanlı Memmed Emin Bey geçti. Onun komutası altında Türkistan'ın özgürlük savaşçıları çok önemli zaferlere imza attı. Orta Asya'da görev yapan Georgy Safarov'a göre 1919'da Sovyetlerin Orta Asya'daki durumu çok zorlaştı. Çözüm arayan saldırganlar, sonunda 13 Ağustos 1919'da Kızıl Ordu'nun doğu komutanı Mikhail Vasilyevich Frunze'yi Orta Asya cephesinin komutanlığına atadılar.
Frunze, 1885'te Bişkek'te doğdu ve uyruğu gereği Moldovalıydı. Gençliğini Türkistan'da (Orta Asya) geçirdiği için Türklerin örf ve adetlerini çok iyi biliyordu. Frunze, Orta Asya cephesinin komutanlığına atandıktan sonra ilk hedefinin "tüm Orta Asya'yı ele geçirmek" olacağını açıkladı. Frunze'ye merkezden yani Moskova'dan askeri yardım gönderildi.Bölgenin büyük bir kısmında Basmacılar ile Rus orduları arasında şiddetli çatışmalar devam etti. Fergana Vadisi'nde Muhammed Emin Bey Rusları korkuttu.Bu sırada 24 Eylül 1919'da Muhammed Emin Bey önderliğinde Fergana hükümeti kuruldu.
Türkistan özgürlük askerlerinin (Basmacılar) hareketi Orta Asya'ya yayıldı ancak liderler arasında ulusal birlik sağlanamadı. Her lider kendi bölgesinin hükümdarı gibi davranıyordu. Bu karışıklık Rusların işine yaradı. Ruslar bir yandan isyanı bastırmak için askeri güç kullanırken diğer yandan da barış teklifleriyle isyanın liderlerini yakalamaya çalıştı. Rusların isyan liderlerine sunduğu barış şartları arasında isyan liderlerine işgal ettikleri toprakları yönetebilecekleri, silahlarını ve askerlerini Kızıl Ordu'ya teslim etmeyecekleri yönünde sözler de vardı. , yönettikleri illerde Sovyet yönetimlerinin kurulmayacağı. Rusların bu vaatlerine inanan isyanın liderlerinden bazıları barış teklifini kabul etmeye hazırlandı.Bunlardan biri de Memmed Emin Bey'di. 7 Mart 1920'de Kızıl Ordu'nun Kazan Tatar komutanı Yusif İbrahimov aracılığıyla, Fergana Vadisi'nde savaşan Kızıl Ordu'nun 2. Piyade Ordusu'nun komutanı Pokhalsky ile barış anlaşması imzaladı. Memmed Emin Bey'in Ruslarla anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından karşı çıkan Hal Hoca isimli isyancı onu öldürdü. Memmed Emin Bey'in suikastından sonra yerine Şir Muhammed Bey geçti. 3 Mayıs 1920'de onun önderliğinde bağımsız Türkistan hükümeti kuruldu.
Frunze, Mücahid isyancı liderleriyle barış anlaşması imzalamanın mümkün olmayacağını anladı ve 12 Eylül 1921'de tüm güçlerini Basmacılara karşı seferber etmeye karar verdi. O tarihten itibaren Ruslar kararlı bir şekilde saldırmaya başladı.
Basmacılar İsyanı, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Şefi ve Harbiye Nazırı Erkan-i Harbiye-i Umumye'nin Türkistan'da görülerek liderliği üstlenmesiyle daha organize ve hızlı bir şekilde büyüdü. Enver Paşa, Osmanlı Devleti ordusunda Hürriyet Kahramanı ve Edirne Fatihi olarak biliniyordu. Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı sırasında izlediği siyasette uğradığı başarısızlıklara rağmen Türk Dünyasının birliği meselesine gönülden inanan bir insandı. Dünya Savaşı sırasında (1914-1918) Osmanlı Ordusu Başkomutan Vekili ve Osmanlı Ordusu Kurmay Başkanı olarak görev yaptı.
Eylül 1920'de Bakü'de Şark Milletleri Kongresi toplandı ve bu toplantıya Envar Paşa da katıldı. Bu kurultay sırasında Enver Paşa, Orta Asyalı siyasetçilerle toplantılar yaptı ve onlardan halk ayaklanması hakkında bilgi aldı. Daha sonra Buhara'yı görmek amacıyla 1921 yılının Eylül ayında bölgeye gitti. Buhara'nın milliyetçi gençliği ve halk, Enver Paşa'nın gelişine çok sevindi. Halkın kendisine gösterdiği sevgi ve nezaket, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük Osmanlı ordusunun komutanı olan Enver Paşa'yı da heyecanlandırdı ve Buhara'da kalıp milli ayaklanmaya önderlik etme kararı aldı. 23 gün boyunca Asya Türkleri için kurtuluş sembolü olarak kabul edilen Osmanlı padişahının damadı olması ve askerlik sanatını iyi bilmesi Türkistan Türklerinin umutlarını artırdı. Ancak onu seven ve lider olarak görmek isteyenlerin yanı sıra, ona karşı çıkan halk liderleri de vardı. Bunlardan biri de Zeki Velidi Togan'dı.O dönemde Başkurtların lideri olan Zeki Velidi, bağımsız bir Başkurt cumhuriyeti kurmaya çalışıyordu. Enver Paşa'nın gelişinden ve onun bütün Orta Asya Türklerini kendi etrafında birleştirme çabasından hoşlanmamıştı. Enver Paşa, Mücahidlerin isteğini kabul etti ve Orta Asya'daki tüm Türkleri kapsayacak "Türkistan İslam Devleti"ni kurmak amacıyla Sovyetlere karşı savaşmaya başladı.Bolşevikler ayrıca birkaç tane daha sahibi olan köylülere karşı da ayrımcılık yaptı. hayvan veya komşularından 2 hektar arazi çoğu için küçük arazi paylaşımı normu zorunlu olarak uygulandı. Küçük toprak parçaları şehirlerde gıda sıkıntısına yol açıyordu ve bu durum Türkistan halkını kızdırıyordu. Lenin, "küçük ölçekli üretimin, sürekli, her gün, her saat, temel güçle ve büyük oranlarda var olan kapitalizmi ve burjuvaziyi doğurduğunu" savundu.
Basmacı hareketinin hedefi Türkistan'ı Bolşevik yönetiminden kurtarmak ve kendi milli devletini kurmaktı.Kaynaklarda Türkistan'ın bağımsızlık arzusunun Basmacı hareketine yol açtığı görüşü hakimdir.
Enver Paşa, 19 Mayıs 1922'de Rus hükümetine ültimatom vererek Kızıl Ordu'nun Türkistan'dan çekilmesini talep etti. Rusların reddetmesi üzerine iki taraf arasında çatışma başladı. Enver Paşa kuvvetlerinin güçlü Rus ordusunu Duşanbe şehrinde top ve makineli tüfek olmadan mağlup etmesi her yerde kargaşaya neden oldu.
Rusların şehri terk edip kaçmaya başlamasıyla Enver Paşa'nın adı Orta Asya'ya yayılmaya başladı.Bu zaferden sonra Enver Paşa yeni güçler tarafından kuşatıldı.
Devam edecek.
Kaynak: https://www.turkustan.az/news/authors/79144
FACEBOOK YORUMLAR