Zengezur Koridoru açılıyor

Zengezur Koridoru açılıyor: Cumhurbaşkanlarının Moskova toplantısında önemli bir anlaşma bekleniyor

Zengezur Koridoru açılıyor
21 Nisan 2024 - 10:58
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 22 Nisan'da Moskova'da görüşmelerde bulunacak. Bu Kremlin'in basın servisi tarafından bildirildi. Bu ziyaret, Rus barış güçlerinin Azerbaycan'dan çekilmesi ve Gazah'ın 4 köyünün geri verilmesi bağlamında dikkate değerdir.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev mevcut durum ve şartlarda Rus mevkidaşı ile ne istişarede bulunacak? Bu toplantının Zengezur Koridoru'na, Rus birliklerinin çekilmesine, Gazah köylerinin işgalden kurtarılmasına, Ermenistan'la barış anlaşması imzalanmasına nasıl bir etkisi olacak?
Konuyla ilgili Globalinfo.az'a konuşan siyaset bilimci Elchin Mirzabayli , Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Rusya ziyaretinin çok önemli bir döneme denk geldiğini ve şüphesiz dünyanın ilgi odağı olduğunu söyledi:
"Görüşmede görüşülecek konuların genel bileşenleri açıklanmış olsa da her iki taraf açısından önem taşıyan konuların daha geniş olduğunu düşünüyorum. Çünkü Azerbaycan sadece sıradan bir Sovyet sonrası devlet değil, aynı zamanda küresel süreçlerin aktif oyuncularından biridir.
Azerbaycan, Türk devletleri arasındaki entegrasyon sürecinin önemli bir halkası ve ideolojik merkezidir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in izlediği politikanın bir sonucu olarak sadece Güney Kafkasya ve çevre bölgelerde değil, Avrasya'nın tamamında ortaya çıkan gerçekler, bölgesel işbirliği formatları perspektifi için geniş fırsatlar yaratmıştır. Bu bakımdan Rusya'da yapılan toplantının, Sovyet sonrası alanda ekonomik ilişkilerin bir bütün olarak genişletilmesi, iletişimin güvenliğinin ve çeşitliliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyacağını düşünüyorum.
İlham Aliyev Bişkek'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü

İlham Aliyev ve Vladimir Putin

Ziyareti çevreleyen olumlu faktörleri artıran faktörler arasında Rus barış güçlerinin 10 Kasım 2020 tarihli açıklamada belirtilen süreden daha erken Azerbaycan topraklarını terk etmesi, Gazah'ın yerleşim bölgesi olmayan 4 köyünün iadesi konusunda varılan anlaşma yer alıyor. ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırlandırma sürecinin fiilen başlaması. Kanaatimce, karşılıklı iş birliğinin genişletilmesine ilişkin bir takım önemli yönelimler de tartışma fırsatı yaratabilir."
Globalinfo.az'ın özel kaynaklardan edindiği bilgiye göre Moskova toplantısı çoğunlukla Zangezur koridorunun açılması etrafında gerçekleşecek. Toplantıda Rusya, İran, Türkiye ve Ermenistan'ın çıkar ve menfaatlerinin uzlaştırılacağı ve ortak sonuca varılacağı söyleniyor. Sürecin hakim ülkesi Azerbaycan'dır. Kaynak, bu toplantıda Türkiye'yi İlham Aliyev'in de temsil ettiğini söylüyor.
Mantıken bundan sonraki hedefin Zengezur Koridorunun açılması olduğu gün gibi ortada. Bundan sonra Güney Kafkasya, Orta Asya ve tüm Avrasya bölgesi barış ve istikrar dönemine geçerek kalkınma yoluna girecektir.
Not: Haber ilk olarak 21 Nisan 2024 tarihinde turkustan.az sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum