Zafer KARATAY

Zafer KARATAY

[email protected]

HİKMET ALTINKAYNAK

17 Şubat 2023 - 19:57

HİKMET ALTINKAYNAK
(18 Şubat1945-17 Şubat 2023)

Türk edebiyatı değerli ve çalışkan bir hadimini kaybetti. Yazar, eleştirmen, gazeteci Hikmet Altınkaynak’a Allah’tan rahmet diliyorum.
Onunla yollarımız sanırım 1988 yılında TRT İstanbul televizyonunda yolumuz kesişti. Galiba o zamanlar Milliyet gazetesinde çalışıyordu.
Aynı odayı paylaştığım, bazı programları birlikte hazırladığımız yapımcı-yönetmen arkadaşım Kemal Eraslan’ın hazırladığı bir edebiyat programının sunucusu ve danışmanı olmuştu. Kemal Erarslan’ın yanına gelip giderken tanışmış, vakit oldukça sohbet ederdik. Sakin ve alçak gönüllüydü. Bilgiçlik taslamayan, karşısındaki insanları dinleyen, çok beyefendi bir insandı. Yeni fikirlere açık, farklı fikir dünyasına karşı sabit fikirli ve ön yargılı değildi. İlk defa varlık yayınlarında çıkan Cengiz Dağcı’nın eserlerini okumayan Doğan Hızlan gibi değildi. Tarık Buğra’dan Ömer Seyfettin’e, Kemal Tahir’den Fakir Baykurt’a bir çok yazarımız ve eserleri hakkında konuşur tartışırdık.

Onunla bir tek programda birlikte çalışma imkanım oldu.1989 yılında TRT için hazırladığım BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU belgeselinde danışmanım ve belgeselin metin yazarı olarak çalıştı. Paragöz değildi. Türk edebiyatına ve sanatına hizmet eden insanları ve eserlerini tanıtmak, okumayı sevdirmek, Türk kültürüne edebiyatına hizmet etmek çabasındaydı.
Daha sonraki yıllarda TRT’ye bir program için geldiği zaman, uğrar sohbet ederdik. Arada bir, herhangi bir konuda fikirleşmek danışmak için bir vesile olunca birbirimizi arardık.
Yazıları ders kitaplarına alınan, 50’ye yakın kitabının 12’si MEB tarafından tavsiye edilen yanı sıra 30’u aşkın monografi, öykü ve yardımcı ders kitapları bulunan Hikmet Altınkaynak uzun bir çalışma ile de Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü adlı yankı uyandıran kitabıyla Türk edebiyatına yeni bir edebiyatçı sözlüğü kazandırdı.
Ben kendisini iyi bir insan olarak tanıdım, sevdim.
Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum