Yağmur BİRCAN yazdı: Öfke Kontrolü 

  "Öfke rüzgâr gibidir, bir süre sonra diner ama dal kırılmıştır bile."

Yağmur BİRCAN yazdı: Öfke Kontrolü 
28 Ocak 2022 - 11:59
 Öfke Kontrolü 

                                                 Yağmur Bircan 

  "Öfke rüzgâr gibidir, bir süre sonra diner ama dal kırılmıştır bile."

   Öfke duygularımızı yansıtma yöntemlerimizden birisidir. Mutluluğumuzu gülerek,  üzüntümüzü ağlayarak belli ettiğimiz gibi öfkemizi de hareketlerimizle ve ses tonumuzla dışarıya yansıtırız . 

   Genellikle sabırsız insanlar daha çabuk öfkelenir. Olay anında sinirden akla gelen tek şey bağırmak olur ve ister istemez sinirliyken ağızdan çıkan sözler karşı tarafı fazlasıyla üzer.  Öfkeniz bir süre sonra geçer fakat kırılan kalpler  zor onarılır.  Bu sebeple öfkenin sonu her zaman pişmanlık olur. Öfke aslında abartıldığı kadar kötü bir durum değildir.  Bunu kötü duruma getiren insanlardır.  Herkes öfkelenebilir ve öfkelendirebilir . İstemeden de olsa karşımızdaki kişiyi sinirlendirebiliriz . Önemli olan olayın neden veya nasıl ortaya çıktığı değildir  nasıl devam ettiği dir.  Olay anında öfke kontrolü çok önemlidir.  İki tarafta birbirini dinlemeden hareket ederse konu çok farklı yerlere gider ve istenmeyen sonuçlara yol açar.  Bu yüzden hedefimiz  bir suçlu aramak yerine olayı sonuçlandırmak olmalıdır.  Empati yapmak her işi kolaylaştırır.  Kendimizi karşı tarafın yerine koymalıyız.  Ön yargılarımızdan uzaklaşabilmeliyiz . Ön yargı da bu tür durumlarda çok şey kaybettirebiliyor. Her şey dışarıdan gördüğümüz gibi olmayabilir bu yüzden ön yargılarımızı kenara bırakıp her türlü düşünceyi dinlemeli ve değerlendirmeliyiz.  Bize yanlış gelen bir düşünce de olsa dinlemekten bir zarar gelmez . Olaylarda ilk önce kendinizi sakinleştirebilmelisiniz. Sinirliyken konuşmak pek sağlıklı olmayabilir . Özellikle de sinirliyken asla karar vermeyin daha sonra çok pişman olursunuz.  Öncelikle kendinizi ortamdan uzaklaşarak veya gözlerinizi bir süre kapatıp derin  derin nefes alarak sakinleştirmeli sonra da karşınızdaki kişiyi sakinlestirmelisiniz . İki tarafta sakin olmadığı sürece bir sonuca varamazsınız . Bizler düşünmeden konuşmayı severiz kavgaların çoğu sebebide budur zaten . Sakin ve kelimeleri seçerek  konuşulduğu zaman iki tarafta diğerini dinler ve anlar . Her türlü durumda başkalarının düşüncelerini bilmek çok faydalı bir etkendir . 

  Suçu tamamen karşıya atmamak gerekir . " Ben ne hata yapmış olabilirim ? " , " suçlu olan ben miyim ?"  diye kendimize de sormalıyız.  Bu şekilde öfkemizi kontrol edebilmek güzel sonuçları beraberinde getirecektir . 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum