Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 80 yaşında

Türk Dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar Halkının Yolbaşçısı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 80 yaşında

 Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 80 yaşında
13 Kasım 2023 - 12:33

Sovyetler Birliği ile ömrümün sonuna kadar mücadele edecektim ama Sovyetlerin buna ömrü yetmedi"

 

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu bugün, 13 Kasım tarihinde 80 yaşını doldurdu. Kırımoğlu, 13 Kasım 1943 tarihinde Kırım’ın Bozköy köyünde dünyaya geldi. Henüz 6 aylıkken 18 Mayıs 1944 yılında bütün Kırım Tatarları gibi Kırım’dan sürgün edildi.

Ailesi 1955 yılına kadar katı denetim altında Özbekistan’ın Andican bölgesinde ikamet etti. Kırım Tatarlarına yönelik uygulanan özel yerleşim terk etme yasağının kaldırılmasının ardından ailesiyle beraber Mirzaçöl'e taşındı. 1959 yılında liseden mezun olan Mustafa Abdülcemil, Taşkent'teki Orta Asya Devlet Üniversitesi'nin Doğu Dilleri Fakültesi'ne kaydolmaya çalıştı ancak Kırım Tatarı olduğu için başvurusu reddedildi. Bu yüzden Taşkent’teki Havacılık Fabrikasına tornacı olarak çalışmaya başladı.

MİLLETİMİ YOK SAYAN DEVLETİN ORDUSUNDA ASKERLİK YAPMAM”

1961 yılının sonunda arkadaşlarıyla birlikte Kırım Tatar Milli Gençlik Teşkilatını kurdu. Ancak 1962'nin ilkbaharında Sovyet yetkililer tarafından teşkilat dağıtıldı ve 2 aktivist tutuklandı. 1962’de Kırımoğlu, Taşkent’teki Tarımsal Yapı ve Sulama Mühendisliği Enstitüsüne kabul edildi. Fakat, “Kırım’da 13.-17. Yüzyıllarda Türk Medeniyeti” isimli makalesinden dolayı okuldan atıldı. Rus istihbaratı KGB, makalenin içeriğini “milliyetçi ve Sovyet karşıtı" olarak nitelendirdi. 1966 yılında askerliğe çağrılan Kırımoğlu, “Milletimi yok sayan, tanımayan devletin ordusunda askerlik yapmam” diyerek Kızıl Ordu’da hizmet etmeyi reddetti. Bu nedenle, 1.5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

TÜRKİYE'DE ESİR TÜRKLERİN SEMBOLÜ OLDU

1969 yılında Kırımoğlu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) İnsan Hakları Koruma Grubu kurucularından biri oldu. Verdiği insan hakları mücadelesi için 15 yılını hapis ve sürgünlerde geçiren Kırımoğlu, 1975’te kendisine karşı haksız yere açılan bir davadan dolayı en uzun açlık grevini başlattı. Kırımoğlu açlık grevini 303 gün boyunca devam ettirdi.

Kırımoğlu’nun sürdürdüğü açlık grevi ve barışçıl mücadelesi bütün dünyaya yayıldı. Aylardır açlık grevindeki Kırımoğlu’ndan haber alınamayınca bazı radyo ve gazeteler, Kırımoğlu’nun ölümünden bir olasılık olarak bahsederken bazı gazeteler ise kesin bir şekilde öldüğünü bildirmişti. Türkiye’de de öldüğü haberi yayıldıktan sonra, birçok ilde hakkında gıyabi cenaze namazı kılınmıştı. Kırımoğlu, o yıllarda Türkiye'de geniş halk kitleleri tarafından tanındı ve "Esir Türklerin sembolü" bir isim oldu.

Kırımoğlu, ancak ünlü fizikçi, insan hakları savunucusu Andrey Saharov ricası üzerine açlık grevini durdurmayı kabul etti. Saharov’un ilettiği notta, “Oğlum, ben elimden geleni yaptım. Şimdi benim sana bir ricam var. Açlık grevine son vermeni rica ediyorum. Senin ölümün düşmanlarımızı sevindirebilir” ifadeleri yer alıyordu. Bu notu aldıktan sonra Kırımoğlu, açlık grevine son verdiğini açıkladı.

VATANA DÖNÜŞ VE KIRIM TATAR HALKININ MİLLİ MÜCADELESİ 

1989 yılında Kırımoğlu ailesi ile beraber Kırım’a döndü. 1991 yılının haziran ayında Kırım Tatar Milli Kurultayı toplandı. Ardından Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) kuruldu ve KTMM Başkanı olarak da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu seçildi. 1998 yılından bu yana Ukrayna milletvekilliği yapan Kırımoğlu, 2014-2019 yılları arasında Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi görevini yürüttü.

2011'DE NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ

Kırımoğlu, Ekim 1998’de Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü. Kırımoğlu, bir grup batılı aydın ve bilim adamı tarafından 2011 Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterildi. 15 Nisan 2014 tarihinde de Kırım Tatarlarının Sovyet yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosunda Kırım Tatarlarının temsilciliğini yapan Kırımoğlu’na, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.

VATAN KIRIM'A GİRİŞİ YASAKLANDI

2014 yılında işgalci Rus yönetimi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Vatan Kırım'a 2019 yılına kadar girişini yasakladı. 5 Mart 2019 tarihinde işgalciler, yasağın süresini 15 yıl daha uzattı. 2020 yılında işgalcilerin, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı, Rusya Ceza Kanunu’nun üç maddesi uyarınca dava açtığı öğrenildi. Düzmece bir yargı sürecinin ardından Mayıs 2022’de Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi Kırımoğlu hakkında 3 yıl hapis cezası kararı aldı.

Bugün 80 yaşını dolduran Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalci Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekun savaş şartları altında Kırım Tatar halkına önderlik etmeyi ve mücadelesini büyük bir sabır ve fedakârlıkla sürdürmeye devam ediyor.

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu ve Kırım Tatar halkı, Sovyetler Birliğinden Rusya Federasyonu’na değişmeyen bir baskı ve zulüm ile karşı karşıya kaldı. Tüm bunlar, Kırım Tatar halkını ve Yolbaşçısı Kırımoğlu'nu yıldırmadı. Günümüzde, Kırım Tatar halkı, Ukrayna halkı ile beraber vatan mücadelesine çok daha güçlü bir şekilde karşı koymaktadır. Kırım, bugün Rus işgalinden kurtulmaya her zamankinden daha yakındır. Ukrayna ordusu ve ordu içinde vatan mücadelesi veren Kırım Tatarları zafere doğru emin adımlarla yürümektedir.

Bir “Anka Kuşu” gibi küllerinden yeniden doğan Kırım Tatar halkının bu efsanevi lideri ve büyük dava adamı Kırımoğlu’nun şu sözleri asla unutulmamalıdır:

“Masum bir tek insanın bile canını acıtmışsanız, bağımsız kalsanız bile o bağımsızlık mücadelesi hiçbir zaman zaferle sonuçlanmış sayılmaz”

Kırım Haber Ajansı (QHA) ailesi olarak değerli Yolbaşçımız Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na sağlıklı ve uzun bir ömür diliyoruz. En yakın zamanda özgür Kırım’a dönmesi dileklerimizle...


İlk yayın:https://www.qha.com.tr/kirim/turk-dunyasinin-yasayan-efsanesi-kirim-tatar-halkinin-yolbascisi-mustafa-abdulcemil-kirimoglu-80-yasinda-481295

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum