Yusuf Akçura'nın Rusya Türklüğüne dair yazıları ve çözümlemeleri

AHMET KANLIDERE: "Akçura’nın Rusya Türklüğüne dair yazıları ve çözümlemeleri son derece önemlidir."

Yusuf Akçura'nın Rusya Türklüğüne dair yazıları ve çözümlemeleri
11 Kasım 2023 - 11:40 - Güncelleme: 11 Kasım 2023 - 11:43

Geçtiğimiz günlerde Ötüken Neşriyat iki önemli eseri aynı zamanlarda okuyucuyla buluşturdu. Biri 70 yıl önce Almanca yayınlanan Dr. Edige Kırımal’ın yıllardır Türkçesi beklenen  Kırım Türklerinin Milli Mücadelesi eseri, diğeri ise yepyeni bir eser: Prof Dr.Ahmet Kanlıdere’nin Yusuf Akçura ve Rusya Türklüğü. İçerik olarak aynı dönemi ve aynı coğrafyada fikri ve milli mücadeleyi anlatan bu iki eseri de ardı ardına okumak çok yararlı olacaktır.

Marmara Üniversitesi Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı başkanı olan Prof Dr Ahmet Kanlıdere uzun yıllar ve çok emek vererek üzerinde çalıştığı bu eseri Ötüken Neşriyat’ta epey uzunca bir dönem üzerinde titizlikle çalışarak 448 sayfalık sert kapaklı bir kitap olarak okuyucuyla buluşturdu. Hiç şüphesiz Yusuf Akçura ve Rusa Türklüğü kitabı, her Türk aydınının,her Türk vatanseverin, Türk Dünyası üzerine çalışan herkesin alıp okuması ve kütüphanesinde bulundurması gereken bir eser. Eseri kaleme alan müellifin Prof Dr Ahmet Kanlıdere olması, onun Türk dünyasında Fikir Haraketleri üzerine çalışan ve eserler üreten en iyi uzmanlardan biri olarak daha önceki eserlerinde görülen rahat okunur bir üslupla bilimsel titizlik ve seviyeden ödün vermeden, Türk Milliyetçiliği, Türk Dünyası siyasi ve kültürel hareketlerinde bir derya olan Yusuf Akçura üzerinde böylesine özlü bir eser koyması, hem kitabın kıymetini arttırıyor, hem de Yusuf Akçura’yı ve dönemini iyi anlamamızı sağlıyor.

Prof Dr Ahmet Kanlıdere eseri hakkında şunları söylüyor:

“Akçura hakkındaki çalışmaların çoğu onun Türkiye’deki hayatı ve faaliyetleri üzerinde odaklanmıştır. Oysa Akçura’nın Rusya Türklüğüne dair yazıları ve çözümlemeleri son derece önemlidir. Akçura, 1903-1908, 1918-1919 yıllarında Kazan, Moskova, Petersburg ve Bahçesaray gibi merkezlerde Rusya Türklerinin siyasi ve kültürel faaliyetlerini örgütleyen önemli bir sima olmuştur. Türkiye’de bulunduğu yıllarda da oralarla alâkasını muhafaza etmiş, yazılarının önemli bir kısmı Kuzey Türklerinin meselelerine hasretmiştir.
Uzun ve zahmetli bir çalışma sonunda, Akçura’nın şu ana kadar bilinmeyen mektuplarını, fotoğraflarını ve onun hakkındaki bazı hatıra parçalarını tespit edip gün ışığına çıkardım. Kitabın ikinci kısımda Rusya’daki gazetelerde yayımladığı ve şu âna kadar pek incelenmeyen yazılarını ele aldım. Bibliyografyada ise onun yazdıklarının tümünü tespit etmeyi hedefledim; bu şu ana kadar ortaya konulan en kapsamlı listedir. Kitaptaki fotoğraf ve belgelerin çoğu da ilk defa yayımlanmaktadır.”
Değerli bilim insanları üzerlerine düşeni yaparak böyle kıymetli eserler ortaya koyuyor, okuyucuya ve bizlere düşen görev de bu eserleri alıp okumak ve okutmak..

İlk yayın yeri:https://emelvakfi.org/ahmet-kanlidere-akcuranin-rusya-turklugune-dair-yazilari-ve-cozumlemeleri-son-derece-onemlidir-6996/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum