Türk Konseyi Özbekistan'da 4. Uluslararası Kongre'ye katıldı

Türk Konseyi heyeti, Özbekistan'ın Üçüncü Rönesans’ına ithaf olunan 4. Uluslararası Kongre'ye katıldı

Türk Konseyi Özbekistan'da 4. Uluslararası Kongre'ye katıldı
19 Aralık 2020 - 23:54 - Güncelleme: 20 Aralık 2020 - 00:30
Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman başkanlığındaki Türk Konseyi heyeti, 15-18 Aralık 2020 tarihlerinde Taşkent'te düzenlenen "Yeni Bir Rönesansın Temeli Olarak Özbekistan'ın Kültür Mirası" başlıklı 4. Uluslararası Kongre'ye katıldı.

Özbekistan'ın Kültürel Mirasını İnceleme, Koruma ve Teşvik Dünya Topluluğu'nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, 40 ülkeden 300'ün üzerinde yerli ve yabancı bilim insanı, devlet yetkilisi, uluslararası ve kamu kuruluşlarının temsilcileri ile uzmanlar katıldı. 

Kongre sırasında katılımcılar, Orta Asya'da Semerkant, Buhara, Hiva ve Türkistan şehirlerinde kök salan Birinci ve İkinci Rönesans’ın kök saldığı koşulları ve atmosferi ele aldılar.

El-Harezmi, Biruni, İbn-i Sina, Fergani, Zemahşeri, İmam Buhari, İmam Termezi, Ahmet Yesevi, Maturidi, Nasafi, Ali Şir Nevai, Mevlâna Rumi, Mirzo Ulugbek, Ali Kuşçu, Kemaleddin Bihzad gibi dönemlerinin önde gelen düşünür ve alimlerinin büyük bilimsel ve felsefi başarılarına değinerek, bu mirasın Türk ve İslam dünyasında gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladılar. Buna ilave olarak, Avrupa ve Amerikalı bilim adamları, yukarıda zikredilen tarihi şahsiyetlere ait anıt eserlerin aslına sadık kopyalarını yapmak ve korumak için modern tekniklere olan ihtiyacı vurguladılar.

Katılımcılar ayrıca, tüm insanlık tarihindeki bu eşsiz dönemlerin tarihsel ön koşulunun, bilge yöneticiler tarafından yaratılan ve sadece bölge için değil aynı zamanda tüm dünya için bilimin hızlandırıcısı olarak hizmet eden bir aydınlanma, fikir özgürlüğü, dini hoşgörü ve hümanizm atmosferi olduğu dile getirdiler. 

Katılımcılar, Özbek Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev'in bilge liderliğinde, ülkede her düzeyde devam eden dönüşümün aslında yeni bir rönesansın doğuşuna hizmet ettiğine dair kanaatlerini ifade ettiler.

Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Konseyi’nin ve TÜRKSOY, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi bağlı kuruluşlarının, Özbekistan’ın ilgili kurumlarıyla kapsamlı çok taraflı işbirliği yoluyla, Konsey çerçevesinde bu girişimin uygulanmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter Yardımcısı ayrıca, Özbek Hükümeti'nin toplumun yaşam standartlarını kalıcı olarak iyileştirmek, yenilikçi kalkınma, hukukun üstünlüğü ve sosyal adaleti sağlamak ve Orta Asya ülkeleri ve Türk Devletleri arasındaki işbirliğinin niteliğini artırmak üzere yaptığı, Özbekistan'ın "yeni yüzünü" yansıtan kalıcı reformlara ve attığı önemli adımlara dikkat çekti. 

Etkinlikte, Türk Konseyi çatısı altında kültür, turizm, eğitim ve gençlik konularında yürütülen güncel faaliyetler ve çalışmaların yanı sıra Türk dünyasının zengin kültürel mirasının ve değerlerinin korunması ve tanıtılmasına yönelik projeler hakkında katılımcılara bilgi aktarıldı.

Turk Keneşi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum