Özbekistan'da Stalin'in katlettiği 240 Türkistan aydını aklandı

Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, Türkistan istiklali için mücadele eden Basmacı (Korbaşı) Hareketi mensubu sürgün ve idam edilen 240 Türkistan aydını akladı.

Özbekistan'da Stalin'in katlettiği 240 Türkistan aydını aklandı
31 Ağustos 2023 - 09:38

Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, Türkistan istiklali için mücadele eden Basmacı (Korbaşı) Hareketi mensubu 1930-1931 yıllarında hapis, sürgün ve idam edilen 240 Türkistanlı aydını akladı.

Mahkemeden 28 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, 240 aydının eski Sovyet yönetimince rejime karşı çıkma, silahlı çete kurma, silahlı isyan, baskın düzenleme ve rejime karşı olan yabancı ülkelerle işbirliği yapmakla suçlandığı belirtilirken, Özbekistan Yüksek Mahkemesince söz konusu kişilerin beraatına karar verildiği kaydedildi.

BASMACI HAREKETİ MENSUBU 173 TÜRKİSTANLI AYDIN AKLANDI

Daha önce eski Sovyetler Birliği döneminde Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele eden Korbaşı Hareketi'nin 381 mensubu, Özbek aydınlarının mücadelesi sonucunda Özbekistan Yüksek Mahkemesi tarafından aklanmıştı. 

Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele veren mücahitler, Sovyetler Birliği yönetimi tarafından silahlı isyan girişimi ve rejime karşı olan yabancı ülkelerle iş birliği yaptıkları için suçlanmıştı. Özbekistan Yüksek Mahkemesi, dönem içinde hiçbir mahkeme kararı olmadan haklarında hain suçlaması yapılan söz konusu kişilerin beraatına karar vermişti.
TÜRKİSTANLI BASMACI HAREKETİ MENSUPLARI İÇİN KOMİSYON KURULDU

Özbekistan'da 2021 yılının Ağustos ayında Sovyet döneminde yargılanan mücahitlerin aklanmasına yönelik çalışmalar yürüten bir komisyon kuruldu. Özbekistan Yüksek Mahkemesi, Türkistan'ın bağımsızlığı için Sovyet rejimince yargılanan 115 Türkistanlı mücahidi, ardından 2022 yılının ocak ayında 120 Türkistanlı mücahidi mahkeme kararıyla aklamıştı.

Sovyetler Birliği'nde 1937-1953 yılları arasında sadece Özbekistan'da yaklaşık 100 bin kişi rejim karşıtı olarak farklı cezalara çarptırılmış ve 13 bin kişi ise kurşuna dizilmiştir.
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/ozbekistan-da-stalin-in-katlettigi-240-turkistan-aydini-aklandi-477532


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum