Özbekistan'ın ünlü sanatçısı Şir Ali Curayev Ebediyete Uğurlandı

Türk dünyasının tanınmış sanat insanı, Özbekistanlı müzisyen Şir Ali Curayev, dün Taşkent'te hayatını kaybetti.

Özbekistan'ın ünlü sanatçısı Şir Ali Curayev Ebediyete Uğurlandı
07 Eylül 2023 - 10:40

Özbekistanlı halk sanatçısı Şir Ali Curayev, 4 Eylül 2023 tarihinde 77 yaşında Özbekistan'ın Taşkent şehrinde hayatını kaybetti. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve devlet bakanları, sanatçının ölümü nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti. 

"PAHA BİÇİLMEZ BİR KATKI YAPTI"

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev taziye mesajında, "Şir Ali Curayev, benzersiz yeteneği, eşsiz sesi ve yüksek performans becerileriyle yüzlerce parlak şarkı yaratarak halkın büyük saygısını kazandı. Özbek şarkılarının, altın değerinin zenginleşmesinde, klasik ve modern edebiyatın pek çok şiirsel eserine melodiler yazarak paha biçilmez bir katkı yaptı" ifadelerini kullandı.

"SANA GELEN BANA GELENDİR TÜRKİYE"

Geçen şubat ayında Türkiye'nin Kahramanmaraş merkezli 11 ilinde meydana gelen depremlerde, Şir Ali Curayev'in oğlu Şah Cihan Şeralioğlu, "Sana Gelen Bana Gelendir Türkiye" adlı şarkıyı seslendirerek Türk dünyasına tercüman olmuştu.

ŞİR ALİ CURAYEV KİMDİR?

Şir Ali Curayev, 12 Nisan 1947'de Öbzekistan'ın Andican bölgesinin Asaka ilçesinde doğdu. 1987'de Curayev, Özbekistan Halk Sanatçısı ve 2018'de Tacikistan Halk Sanatçısı unvanını aldı. 1991 yılında Ali Şir Nevai'nin adını taşıyan Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Ödülü'ne layık görüldü. 12 Nisan 2022'de Cumhurbaşkanının kararnamesi ile Curayev'e 75. yıldönümünde "Ülkeye Saygı" Nişanı verildi.

Curayev'in besteleri genelde; Ali Şir Nevai, Zahiriddin Muhammad Babur, Sadi Şirazi, Hafız ve Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirlerinden oluşuyor.
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/ozbekistanli-unlu-sanatci-sir-ali-curayev-hayata-gozlerini-yumdu-477938


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum