Güzel Semerkant

Güzel Semerkant - eyaletlerin başkenti haline gelen şehir, kültür başkentine dönüşüyor

Güzel Semerkant
06 Kasım 2023 - 09:41
Semerkant topraklarına ayak bastığımızda saat sabahın 5'iydi. Karanlıktı. Ancak sabahın bu erken saatinde şehrin yollarında ve sokaklarında bu kadar çok arabanın bulunması ve insanların oradan oraya hareket etmesi, Semerkant'ın uzak bir taşra kasabası değil, hayatın kaynadığı büyük bir şehir olduğunu gösteriyordu. /7.
Şaka değil, Semerkant'ta banliyöleriyle birlikte 1 milyon insan yaşıyor ve şehrin kendisi de yaklaşık 600.000 nüfusa sahip. Ancak Semerkand nüfusa göre Özbekistan'ın başkent Taşkent'ten sonra ikinci değil üçüncü şehridir. İkinci sırada ise adı ülke dışında pek bilinmeyen Namangan şehri yer alıyor.
Üçüncü olmasına rağmen Semerkand, Özbekistan'ın en eski (M.Ö. 8. yüzyılda yapıldığı sanılıyor) ve en ünlü şehri sayılabilir. Bu şehir, 14. yüzyılda Timurlu İmparatorluğu da dahil olmak üzere yüzyıllar boyunca birçok devletin başkenti olmuştur. Semerkant en son 1925-30'da Sovyet Özbekistan'ın başkentiydi. Çoğu tarihi kaynakta adı geçmektedir.
Adından bahsetmişken Semerkant isminin nereden geldiğine dair en az 5 versiyon var. Genel düşünce, şehir adının sonundaki "kand" (kand, kand) hecesinin bizim anladığımız şekliyle "köy-şehir" anlamına geldiği ve "Samar" kısmının da zenginlik ifade eden "Semiz" kelimesinden türetildiği yönündedir. . Başka bir versiyon ise Semerkant şehrinin bir zamanlar Samar adında bir han tarafından kurulduğu, dolayısıyla "Samar köyü" olarak adlandırıldığıdır.
Elbette bir şehrin, ülkenin, insanların tarihi ilginçtir, onu incelemek önemlidir ama daha önemli olan bugünü ve geleceğidir. Modern Semerkantlılar, şehrin görkemli tarihine takılıp kalmıyor, kültürel anıtlarını ve genel atmosferini koruyup saygıyla yaklaşsalar da, Semerkant'ın bugünü ve geleceği ile ilgili önemli işler yapıyorlar. 2022 yılında şehrin topraklarının genişletilmesi ve banliyö alanları nedeniyle nüfusun artması planlanıyor. Aynı yılın sonunda Özbekistan Cumhurbaşkanı, Semerkant şehrinin Semerkant vilayetinden ayrılacağını ve cumhuriyete bağlı bir şehir statüsü alacağını duyurdu. Daha önce böyle bir statü yalnızca Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e aitti.
66655.JPG (37 KB)
Deniz seviyesinden 720 metre yüksekte bulunan kent, genişleme için doğal fırsatlara sahip. Şehir ne dağın üzerinde ne de sahilde olduğundan dört yöne de genişleyebiliyor. Kentin eteklerindeki gri renkli, tarıma elverişli olmayan tepeleri düzleştirip yerleşim alanı haline getirmek, yeşillendirmek modern insan için zor bir iş değil. Semerkant'ta yeşillendirmeye çok önem veriliyor, birçok yere yeni parklar yapılıyor, ağaçlar dikiliyor, suni çimler yapılıyor ve gün içinde buralara su serpiliyor.
Şehrin merkezi Registan Meydanı ve çevresi korunuyor, birçok şehirde olduğu gibi bir şeyler yapmak isteyenlere metre metre satılmıyor, şehrin eteklerine beş yıldızlı oteller ve diğer binalar yapılıyor. şehir.
Kent, tarihi mimari ve arkeolojik eserleriyle birlikte 2001 yılında "Kültürlerin Kavşağı Semerkant" adı altında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Katıldığımız uluslararası kongre genel olarak Özbekistan'ın kültürel mirasına yönelik olsa da etkinliğin Semerkant'ta gerçekleştirilmiş olması bu şehrin Özbek tarihi ve kültürünün görkemli bir kroniği olduğunu gösteriyor.
Timurlular.png (31 KB)
2 bin yıldan fazla bir süre boyunca bu şehir, Çin ile Avrupa arasındaki Büyük İpek Yolu'nun ana noktasıydı ve Orta Çağ Doğu'sunun ana bilim merkezlerinden biri haline geldi. Özbeklerin haklı olarak övündüğü Timurlular dönemi Semerkand ile ilişkilidir. Emir Teymur bu şehri terk ederek modern Türkiye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan'ın yanı sıra Rusya ve Pakistan topraklarının bir kısmını işgal etti, büyük bir imparatorluk yarattı ve kendisi ve halefleri burayı yönetti. 137 yıldır.
Ancak Semerkant'ın kendisi el değiştirdi ve defalarca yabancı işgalciler tarafından basıldı ve işgal edildi. Örneğin 712'de Semerkant, Kuteyba ibn Müslim liderliğindeki Arap işgalciler tarafından ele geçirildi. 875 yılında şehir Farsça konuşan Samani hanedanının kontrolüne girdi ve başkent oldu.
Daha sonra şehir Karahanlı devletine devredildi ve başkenti oldu.
Daha sonra Semerkand, Harezmşah devletinin bir parçası oldu. 1221 yılında şehir Cengiz Han liderliğindeki Moğolların eline geçti.
Kısacası Semerkand, dünyanın çoğu kadim kenti gibi yüzler, yabancılar, nice hükümdarlar görmüş, tarih boyunca pek çok kez yıkılıp istila edilmiş ve bu güne kadar gelmiştir.
saamruk.JPG (50 KB)
Semerkant 32 yıl öncesine kadar Sovyet-Rus imparatorluğunun bir şehriydi. Şu anda bağımsız Özbekistan'ın bir şehridir.
Artık Özbekler, devletlerinin bağımsızlığını sonsuza kadar korumaya, Semerkant'ı antik çağla modernliği birleştiren, dünyanın en güzel turizm merkezi, megakente dönüştürmeye kararlı.
Halid Kazımlı, Musavat.com
Semerkant, Özbekistan
İlk yayın: https://musavat.com/news/gozel-semerqend-dovletler-paytaxt-olmus-seher-medeniyyet-paytaxtina-cevrilir_1019511.html?d=1

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum