Saliha Sultan yazdı: 'Yunus Emre'm bu sözleri sen söyledin sanurlar'

Yunus Emre’ye özel konsept hazırlayan bir giysi firmasının kullandığı şiirlerden bazılarının Yunus Emre’ye ait olmadığı ortaya çıktı. Şaire yönelik önemli eserlere imza atan yazar Mustafa Özçelik “Yunus Emre ile ilgili çabalar güzel ama bunları divanından yapmak lazım. Halbuki artık internette de orijinal divanı var, zahmet edip açılıp bakılsa bu yanlışlıklar olmayacak” dedi.

Saliha Sultan yazdı: 'Yunus Emre'm bu sözleri sen söyledin sanurlar'
11 Temmuz 2021 - 14:06

SALİHA SULTAN


2021’in UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Yunus Emre’ yılı ilan etmesinin ardından ‘Türkçe’nin süt dişleri’ olarak anılan şaire yönelik birçok çalışmaya imza atılıyor. Türkiye’nin önde gelen giysi markalarında LCW’de bu kapsamda ‘Halkın Şairi Yunus Emre’ adlı bir koleksiyona imza attı. Ancak koleksiyonda yer alan tişörtlere basılan sözlerden bazılarının Yunus Emre’ye ait olmadığı ortaya çıktı. Konu hakkında KARAR’a bilgi veren, Yunus Emre araştırmaları ve kitaplarıyla tanınan yazar Mustafa Özçelik, “Yunus Emre ile ilgili çabalar güzel ama bunları yaparken kaynaklardan, divanından yapmak lazım aksi takdirde büyük bir yanlışlığın devamı oluyor. İnternet sağlıklı bir bilgi kaynağı değil, uydurma hadis gibi bir durum ortaya çıkıyor” dedi. Yunus Emre’nin ticari bir metaya dönüştürülmesini de doğru bulmadığı görüşünü aktaran Özçelik, “Halbuki artık internette de Yunus’un orijinal divanı var, zahmet edip açılıp bakılsa bu yanlışlıklarla karşılaşmayacağız” diye konuştu.

whatsapp-image-2021-07-10-at-23-47-55-1.jpeg
Özçelik, tişörtlerde yer alan ‘Sen doğru yolda ol da varsın sanan eğri sansın; sen kendini bildiğin sürece doğru insansın’ ile ‘Derdi dünya olanın dünya kadar derdi vardır’ sözlerinin Yunus Emre’ye ait olmadığını kaydetti.


‘BU SÖZLER ŞİİR BİLE DEĞİL’

Özçelik, konsepte yer alan "Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz" ve “Cümleler doğrudur sen doğru isen; doğruluk bulunmaz sen eğri isen” sözlerinin Yunus Emre’ye ait olduğunu kaydederek, yanlış olanlar hakkında şu bilgileri aktardı:

“Mesela ‘Sen doğru yolda ol da, varsın sanan eğri sansın; sen kendini bildiğin sürece, doğru insansın’ ile ‘Derdi dünya olanın dünya kadar derdi vardır’ sözleri Yunus Emre’ye ait değil. Bu sözler şiir bile değil zaten, internette dolaşan Yunus Emre’ye atfedilen aforizmalar.”

Öte yandan, sosyal medyada dolaşıma giren konsepti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in de sosyal medya hesabından paylaşarak firmaya teşekkür ettiği görüldü. Ateş, şu ifadeleri kullandı: “Yunus Emre’nin gönlü sevindiren, yabancıyı tanıdık eden sözlerini ürünleri ile dünyaya tanıtan @lcwaikiki markasını yürekten kutluyoruz. Güzel Türkçemizi kullanarak göstermiş oldukları hassasiyetten ötürü teşekkür ediyoruz.”

Yunus Emre ile ilgili benzer bir yanlışa nisan ayında Karaman Belediyesi imza atmış, şehrin dört bir yanına koyulan billboardlarda kendisine ait olmayan sözleri kullanmıştı.
Kaynak:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/yunus-emrem-bu-sozleri-sen-soyledin-sanurlar-1624364


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum