MÜSLÜMAN ÜLKELERİN DAĞLIK KARABAĞ TUTUMLARI NE YÖNDE?

MÜSLÜMAN ÜLKELERİN DAĞLIK KARABAĞ TUTUMLARI NE YÖNDE?
03 Ekim 2020 - 17:55

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül 2020’de yaşanan çatışmalarda kimi ülkeler doğrudan Azerbaycan’a desteklerini bildirirken kimi ülkeler diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Dağlık Karabağ çatışmasında Azerbaycan’ı destekleyen Müslüman ülke hükumetleri şöyle:

TÜRKİYE

Türkiye, gerek hükümet gerek kamuoyu nezdinde Azerbaycan’a doğrudan desteğini sergiledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Eylül 2020’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le telefon görüşmesi gerçekleştirerek, “Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” sözleriyle ülkenin yanında olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu da hem masada hem de sahada Azerbaycan’ın yanında olduklarını deklare etti.

Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti TBMM grupları Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını ortak bildiri ile kınadı.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Dağlık Karabağ çatışmalarında sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ermenistan’ın, kardeş Azerbaycan’a yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Belli ki birileri bölgeyle ilgili emellerini gerçekleştirme hayaliyle Ermenistan’ı da piyon olarak kullanmaktadır. Ancak şu bilinsin ki; Azerbaycan asla yalnız değildir ve Ermenistan’la onu saldırıya teşvik edenler hayallerine ulaşamayacaktır.” diye kaydetti.

PAKİSTAN

İslamabad yönetimi, Azerbaycan’ı desteklediklerini söyleyerek Bakü’nün yanında yer aldıklarını beyan etti. Pakistan hükumetinin yayımladığı resmi açıklamada: “Kardeş ülke Azerbaycan’ın yanındayız ve meşru müdafaa hakkını destekliyoruz. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a ilişkin, oy birliğiyle kabul edilen birkaç BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi kararına uygun tutumunu destekliyoruz.” denildi.

AFGANİSTAN

Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılması çabalarına destek verdiği belirtilerek devam eden şiddetli çatışmalardan endişe duyduğu ifade edildi. Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanındığı ifade edilen Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılması gerektiği söylendi.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç’in Azerbaycan’a gönderdiği destek mesajında, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki saldırıları kınandı. Caferoviç, Bosna Hersek ile Azerbaycan’ın son derece iyi, dostane ilişkilere sahip iki ülke olduğunu belirtti. Demokratik Eylem Partisinin (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç ise Azerbaycan’ın günümüzde yaşadıklarını Bosna Hersek’in 1990’lı yıllarda yaşadığını söyleyerek, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korumaya hakkı olduğunu, uluslararası kuruluşların Ermenistan’ın yaptıklarına son vermekle yükümlü olduğunu dile getirdi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği tarafından konuya ilişkin yapışan açıklamada, ateşkesi ihlal eden Ermeni güçlerinin, Azerbaycan topraklarındaki çeşitli noktalara düzenlediği, sivil can kayıplarına yol açan saldırıların yakından takip edildiği ifade edildi. Ermenistan ordusunun Azerbaycan’a yönelik sürekli kışkırtma ve saldırıları şiddetle kınanarak, teşkilatın Azerbaycan halkının yanında olduğu belirtildi. Ermenistan’a işgal ettiği Azerbaycan topraklarından şartsız olarak tamamen çekilme çağrısında bulunulan açıklamada, iki ülke arasındaki çatışmanın Azerbaycan’ın uluslararası olarak tanınan sınırlarına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyularak siyasi yollardan çözülmesi gerektiği vurgulandı.

DİPLOMATİK ÇÖZÜM ÇAĞRISINDA BULUNAN ÜLKELER

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ardından, herhangi bir destek beyanında bulunmaksızın ateşkes ve diplomatik çözüm çağrısında bulunan ülkeler şöyle:

KAZAKİSTAN

Kazakistan, Dağlık Karabağ’da çatışmaların başlamasının akabinde Dışişleri Bakanlığından yayımladığı açıklamayla Azerbaycan ve Ermenistan’a müzakere çağrısında bulundu. Dağlık Karabağ’daki Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginlikten endişe duyulduğu dile getirilen açıklamada, taraflara güç kullanmaktan vazgeçme ve müzakereleri başlatma çağrısında bulunuldu.

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Azerbaycan ile Ermenistan tarafından talep edilen her türlü yapıcı rolü üstlenmeye hazır olduğunu söyleyerek çatışmaların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Bununla birlikte İran’da Türklerin yoğun yaşadığı Güney Azerbaycan, Erdebil’de İran polisi, Dağlık Karabağ’a destek için toplanan Güney Azerbaycan Türkü aktivistlere müdahale edere en az 11 kişiyi gözaltına aldı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan, Azerbaycan ile Ermenistan’a barışçıl çözüm çağrısında bulunup, gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirterek Dağlık Karabağ ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının esas alınmasını istedi.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ve Azerbaycan’a çatışmadan kaçınma ve diyalog çağrısı yaptı. Bunun dışında Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’ye mektup göndererek, çatışmalarla ilgili soruna diplomatik çözüm bulunması çağrısında bulundu.

AZERBAYCAN, DAĞLIK KARABAĞ’DA TOPRAKLARINI GERİ ALIYOR

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Ermeni güçleri, 27 Eylül 2020’de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açtı. Ermeni güçlerinin provokasyonunu önlemek için karşı saldırı gerçekleştiren Azerbaycan ordusu, Ermenistan’a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sistemini imha etti. Azerbaycan ordusunun, Ermenilerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı karşı saldırı neticesinde işgal altında bulunan bazı yerleşim birimlerini kurtardığı duyuruldu. 

HANGİ KÖYLER KURTARILDI?

Azerbaycan Savunma Bakanlığının 27 Eylül 2020’de yaptığı açıklamaya göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Fuzuli ve Cebrayıl bölgelerinde 6 köyün Ermenistan işgalinden kurtardı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, basın toplantısı düzenleyerek senelerden beri Ermeni işgalinde olan; Fuzuli bölgesinin Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı köyleri ile Cebrayıl bölgesinin Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.

Bununla birlikte Azerbaycan güçlerinin, Ağdere ve Murovdağ yönünde de bazı stratejik noktalarda kontrol sağlandığını açıklayan Yarbay Eyvazov, diğer yerleşim birimlerinin de kurtarılması için operasyonun devam ettiğini aktardı. Daha sonra işgalden kurtarılan köy sayısının 7 olduğu da aktarıldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum