Azerbaycan Ermeni işgali altındaki 4 köyü geri istiyor.

Azerbaycan Ermeni işgali altındaki 4 köyü geri istiyor.
11 Mart 2024 - 11:15
Birkaç gün önce Bakü resmi makamı, Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından işgal edilen 4 ayrı köyün derhal serbest bırakılmasını talep ettiğini belirten bir açıklama yaptı. Gazah bölgesinin işgal altındaki Baganis Ayrim, Aşağı Eskipara, Kheyrimli ve Gizilhacılı köylerinden bahsediyoruz.
Bahsedilen köyler dışlanmış köyler değildir. Eksklav, bir ülkenin ana kısmının dışında bulunan ve diğer devletlerle (bir veya daha fazla) çevrelenen bir bölgedir.
Böyle bir durumda Gazah'ın adı geçen 4 köyü müstesna sayılmaz ve derhal serbest bırakılmalıdır. Azerbaycan'ın Ermenistan işgali altındaki 4 müstakil köyünün (Ukhari Eskipara, Sofulu, Barkhudarlı ve Karki) kurtarılması meselesi sınırlandırma süreci çerçevesinde çözülecektir.
Birkaç gün önce "Hraparak" gazetesinde yayınlanan yazıda, Başbakan Nikol Paşinyan'ın parlamentoda kapalı bir toplantıda Azerbaycan'a öncelik verilmesi gereken 4 köy hakkında konuştuğu söylendi. Münih'te Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de bu konuyla ilgili bir görüşme yapıldı.
İktidardaki "Medeni Anlaşma" partisinden milletvekilleriyle yaptığı görüşmede Paşinyan'ın, tartışmanın öncelikle Baganis Ayrum, Ashagi Eskipara, Kheyrimli ve Kızılhajili köyleriyle ilgili olduğunu vurguladığı bildirildi. Ermenistan bu köyleri işgal ettikten sonra onları Tavuş bölgesinin topraklarına dahil etti. Hraparak, "Bu arada Tavuş Valisi Ayk Galumyan da kendi ilçelerinde Azerbaycan köylerinin bulunduğunu söyledi." diye yazdı.
Hükümet yanlısı kaynaklar "Hraparak"a, söz konusu 4 köyün coğrafi konumunun, teslim olmalarının Ermenistan için sorun yaratmayacağını söyledi. Gazete, Azerbaycan tarafının öncelikle sorunsuz topraklar talep ettiğini, Ermeni toplumunun alışmasının ardından geri kalan köylerin teslim edileceğini yazıyor.
Baganis Ayrym, Cogaz nehrinin kıyısında yer almaktadır. Köy, İcevan-Noyamberyan karayolu üzerinde yer aldığından özel bir stratejik öneme sahiptir. İleride söz konusu yolda ilerlemeyi kolaylaştırmak için düşman bu köyü işgal etti. 23-24 Mart 1990 gecesi önceden hazırlanmış bir planla saldırıya uğrayan köy, 24 Mart sabahı da Ermeniler tarafından işgal edildi. Böylece Ermenilerin işgal ettiği ilk Azerbaycan köyü olarak tarihe geçmiştir.

İşgal sırasında köyde yaşayan 10 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. 100'den fazla evin bulunduğu köy yağmalandı, halkın köyden çıkaramadığı ev eşyaları ve hayvanlara Ermeniler el koydu. İşgal sırasında köyde 600 kişi yaşıyordu. Baganis Ayrim köyünde yerinden edilmiş olarak yaşayanlar artık Gazah ilçesinin farklı yerlerine yerleşti.
Barhudarlı eteklerinde yer almaktadır. Köy, Barkhudarlı ailesine mensup ailelerin inşa etmesinden dolayı bu ismi almıştır. Sofulu yerleşim yerinin adı, Zengezur ve Gazah ilçelerinde yaşayan Kangar halkının Sofulu kabilesinin ismiyle ilgilidir.
Ermenilerin köylere saldırısı 23 Nisan 1992'de başladı ve 27 Nisan'da zor da olsa bu köyleri işgal ettiler. Birkaç gün süren çatışmalarda köylüler Barkhudarlı'da 11, Sofulu'da 9 karakol kurarak Ermenilere karşı savaştılar. Olaylarda 7 köylü şehit oldu, 3'ü ağır yaralandı.
Barkhudarlı ve Sofulu köylerinde bulunan 230 evin tamamı yağmalandı ve yakıldı. Toplamda 530 kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Halihazırda Barkhudarlı ve Sofulu köylerindeki yerinden edilmiş kişilerin %85'i Gazah şehrinin merkezine yerleşmiş, diğerleri ise ilçenin farklı bölgelerine yerleşmiştir.
Kızıl Hacılı yerleşim yerinin adı Kızıl Hacılı kabilesinin adından alınmıştır. Köy, 11 Mayıs 1992'den bu yana Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal ediliyor. Ocak 2010'da Ermeni Silahlı Kuvvetleri bir vahşet daha gerçekleştirdi ve geceleyin köy mezarlığını yok etti. 30'a yakın mezar tamamen yıkıldı. 2009 nüfus sayımına göre köyde 266 kişi yaşamaktadır. Nüfusun 127'si erkek, 139'u kadın./Modern.az
Not: Haber ilk olarak 11 Mart 2024 tarihinde https://www.turkustan.az/news/daily/76497 sitesinde yayınlanmıştır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum