METİN SAVAŞ YAZDI: "SÜLEYMAN TARIK BUĞRA"

METİN SAVAŞ YAZDI: "SÜLEYMAN TARIK BUĞRA"
26 Şubat 2019 - 23:34

SÜLEYMAN TARIK BUĞRA 
2 Eylül 1918 Akşehir / 26 Şubat 1994 Çapa Fatih 
Kendisiyle tanışma imkânım hiç olmadı. Üstat Tarık Buğra bir romancı olarak, bir düşünce adamı ve bir karakter olarak bana en fazla tesir etmiş yazarlardan biridir.
Gençliğimde "Osmancık" romanını sekiz kez okuduğumu hatırlıyorum. Sekiz yıl boyunca her sene bir kez daha okumuştum. Bunun sebebiyse babaannemin Karakeçili aşiretinden olmasıdır. Okuma yazması olmayan anneannem ise Ertuğrul Gazi'nin birtakım hikâyelerini ezberden bilir ve anlatırdı. Her iki ninem de benim nazarımda birer Bacıyân-ı Rûm idiler. Nitekim, Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmasına "Ninemin Türküleri" adlı öykümle katılmış ve yarışma jürisindeki Sevinç Çokum hocamızın dahliyle mansiyon ödülüne lâyık görülmüştüm. Sevinç hocamız bu öyküyü pek sevmiş. Kendisiyle ödül töreninde tanışmıştık.
"Küçük Ağa" ve "İbiş'in Rüyası" başta gelmek üzere Tarık Buğra'nın bütün yapıtları bende derin izler bırakmıştır. İbiş'in Rüyası'nı okuduğumda İbiş rolüne çıkan bir oyuncu olmayı hayal etmişimdir. "Siyah Kehribar" ve "Yalnızlar" adlı romanlar da beni sarıp sarmalamıştı. Ama tabii "Gençliğim Eyvah" bir başkadır. Zaten biliyorsunuz ki seneye "Gençliğim Eyvah" romanını çözümlemeye soyunacağım.
Türk edebiyatının usta kalemi Tarık Buğra'ya bin bir rahmet...
(Metin Savaş)


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum