Mahtumkuli Şiiri - kültür ve sanat ustaları için örnek bir okul

Türkmenistan'da Makhtumkuli Fraghi'nin şiirinin yanı sıra Kültür ve Sanat İşçileri Günü'nü de geniş çapta kutlandı.

Mahtumkuli Şiiri - kültür ve sanat ustaları için örnek bir okul
28 Haziran 2021 - 10:23 - Güncelleme: 28 Haziran 2021 - 19:43

Kutlamalar, başkentin ana caddelerinden biri olan büyük klasiğin adını taşıyan bulvar üzerinde bulunan Makhtumkuli anıtının yakınındaki parkta başladı. Burada, seçkin Türkmen şair-düşünürünün şiirsel dehasını, yurttaşlık cesaretini ve Anavatan'a olan ateşli sevgisini tanıma ve hayranlığın bir işareti olarak, sonsuza kadar şarkı söyleyip yücelttiği anıtına çiçek bırakma töreni gerçekleşti.
Anavatan'ın kutsal bağımsızlığının 30. yıldönümü olan bu yıl, ulusal bayramlar özel bir skala ile ayırt edilir. Mahtumkuli adı bugün tüm dünyada biliniyor, ölümsüz eserleri farklı dillerde yayınlanıyor. Yazdığı eserler, eserleri dünya kültürünün altın hazinesi olan geçmişin şair ve filozoflarının edebi eserleri arasında değerli bir yer tutmuştur. Türkmen halkı, her yıl bu çifte bayramı kutlayarak büyük klasiğin anısını özel bir korkuyla onurlandırmaktadır.
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un yurttaşlara hitaben yaptığı karşılama konuşmasında vurguladığı gibi, 27 Haziran Kültür ve Sanat Emekçileri Günü'nün ortak yıllık kutlamasının yanı sıra Makhtumkuli Fraghi'nin şiiri de büyük bir ideolojik mesaj taşıyor. Şair-filozof Makhtumkuli'nin egemen bir devlet, özgürlük ve hümanizm ile ilgili hayalleri ve özlemleri içinde bulunduğumuz güzel çağımızda gerçek oldu. Ulusun liderinin mesajında, derin bir bilgelikle dolu ve içeriği mükemmel olan Fraghi'nin, vatandaşlarımızı gayretli çalışmaya ve büyük hedeflere ulaşmaya teşvik etmede, gençleri vatanseverlik ruhuyla eğitmede büyük önemi vardır.
Yüzlerce insan, bugün Aşkabat'ın en güzel köşesine, taştan oyulmuş seçkin bir şairin heykelinin su yüzeyinin üzerinde yükseldiği kalplerinin çağrısıyla geldi.
Anıtın dibindeki ilk çiçek, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un Fraga'nın sanatsal yeteneği ve ulusun malı olan edebi mirasına saygı ve takdirle hazırladığı muhteşem bir çiçek sepetidir.
Ardından bakanlık ve sektörel daire temsilcileri, başkent yönetimi, kamu kuruluşları, bilim adamları ve kültürel şahsiyetler, fahri büyükler ve öğrenci gençler tarafından çiçek buketleri bırakıldı.
Mahtumkuli anıtının dibindeki parlak çiçekli halı, Türkmen halkının farklı kuşaklarını birleştiren yeteneğine karşı halkın sevgisinin ve milletin büyük oğluna karşı ölçülemez saygısının ve ayrıca minnettarlığının ve hayranlığının bir ifadesidir.
Bugün, yüzyıllar sonra, Makhtumkuli'nin yüksek idealleri, Anavatan sevgisi, hem bağımsız tarafsız Türkmenistan'da hem de diğer devletlerde yaşayan tüm iyi niyetli insanlara yakın ve anlaşılabilir. Gerçek yeteneğin sınırları yoktur ve zaman ve mesafe ne olursa olsun insan kalbini fethedebilir.
“Kalba ynam, köňle ylham beryär medeniýet” mottosuyla düzenlenen renkli gösteriye Türkmenlerin önde gelen sanatçıları, genç pop şarkıcıları ve ulusal sahnenin yükselen yıldızları katıldı. Her biri halkımızın özgün geleneklerini yansıtan muhteşem müzikalleri çok sayıda seyirci alkışladı. Konser programı, antik destanları ve modern yazarların eserlerini, başkentin dans gruplarının performanslarını organik olarak birleştirdi.
Halkımızın asırlık hayalinin ilahisi, Mahtumkuli'nin solmaz yaratıcı dehasının yarattığı şiirleri seslendirdi ve çok eski zamanlardan beri Türkmenlerin milli ruhunun temeli olan tüm güzellikleri yansıttı.
Makhtumkuli'nin anıtlarına çiçek bırakma törenleri bugün ülkenin tüm velayetlerinin idari merkezlerinde de yapıldı. Parlak şenlikli palet, çok sayıda yaratıcı toplantı ve şiir akşamı içerir.
Kaynak:https://tdh.gov.tm/ru/post/27868/poeziya-mahtumkuli-obrazcovaya-shkola-dlya-masterov-kultury-i-iskusstva


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum