DÜNYA KIRIM TATAR KONGRESİNDEN, FİKRET KIRIMLI YURTER İÇİN TAZİYE

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK), Kırım Tatar diasporasının önemli isimlerinden Fikret Kırımlı Yurter için taziye mesajı yayımladı.

DÜNYA KIRIM TATAR KONGRESİNDEN, FİKRET KIRIMLI YURTER İÇİN TAZİYE
03 Mayıs 2020 - 00:23 - Güncelleme: 03 Mayıs 2020 - 00:26

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK), Kırım Tatar diasporasının önemli isimlerinden Fikret Kırımlı Yurter için taziye mesajı yayımladı.

Taziye mesajında Kırım Tatar millî mücadelesinin diasporadaki önde gelen isimlerinden Yurter’in, millet yolunda yaptıklarının her zaman hatırlanacağı ifade edilerek, “Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan Kırım Tatar diasporasının yolbaşçılarından Fikret Yurter’in vefatı bütün dünyada yaşayan Kırım Tatarlarında derin bir teessürle karşılandı. Fikret Yurter’in milletimiz için hizmetleri her zaman hatırlanacaktır. Fikret Yurter’e Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize baş sağlığı diliyoruz.” denildi.

ÖMRÜNÜ KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİNE ADADI

Kırım’ın Sudak rayonuna bağlı Ayserez köyünde 1932 dünyaya gelen Fikret Kırımlı Yurter, II. Dünya Savaşı esnasında küçük yaşta vatanını terk etmek zorunda kaldı, Avrupa’da mülteci kamplarında geçirdiği zorlu sürecin ardından Türkiye’ye gelebildi, 1960’larda da Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yerleşti.

New York’ta yaşayan Kırım Tatarlarının 1960’tan itibaren teşkilatlanmasını sağlayan ve faaliyetlerini bugün de sürdüren Kırım Türkleri Amerikan Birliği’nin kurulmasına büyük katkı sağlayan Fikret Kırımlı Yurter, bilhassa derneğin Brooklyn’deki toplum merkezi, cami ve mektep olarak hizmet veren binasının alınmasında önemli rol oynadı.

Yurter 1970’li ve 1980’li yıllarda Vatan Kırım’a dönme mücadelesi veren Kırım Tatar halkının sesini başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünya kamuoyuna duyurabilmek adına önemli çalışmalar gerçekleştirmiş, yayınladığı İngilizce, Rusça ve Türkçe yayınla bu mücadele döneminin en önemli belgeleri arasında yer almıştır.

Kaynak: https://qha.com.tr/

 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum