Azerbaycanlı Halk Şairi Memmed Araz'ın doğuşunun 90. yıl dönümü

Azerbaycanlı Halk Şairi Memmed Araz'ın doğuşunun 90. yıl dönümü
15 Ekim 2023 - 09:52

Halk Şairi Memmed Araz'ın doğuşunun 90. yıl dönümü

Aynura Aliyeva


14 Ekim, halk şairi Memmed Araz'ın doğuşunun 90. yılı.
Memmed Araz, zengin edebi mirası ve sanatsal gücü nedeniyle Azerbaycan edebiyatında eşsiz bir yere sahip bir şairdir. Bağımsız bir şair olmasının yanı sıra yurttaşlık coşkusuna sahip bir edebiyat devidir. İnsanları daima vatan, vatan, insanlık ve kemal uğrunda mücadeleye çağırmıştır.
"Ülkem bana oğul derse ne umurumda!" Şairin Anavatan'ın oğlu olmayı başardığını söyledi. Azerbaycan şiirinin zirvesini fethetti.
Vatansever, usta şairi 90. yaş gününde saygıyla anıyoruz!
Memmed İnfil oğlu İbrahimov - Memmed Araz (14 Ekim 1933, Nahçıvan MR, Şahbuz kazası, Nursu köyü - 1 Aralık 2004, Bakü) - şair, çevirmen, yayıncı, Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi (1957), Onurlu Kültür Çalışanı Azerbaycan SSR'si (1979), Azerbaycan SSC Devlet Ödülü sahibi (1988), Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Şairi (1991).
Memmed İbrahimov Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi'nde okudu. Pedagoji Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarında yazar İsmayıl Şikhli'nin başkanlığını yaptığı Edebiyat Derneği oturumlarında aktif rol aldı. Burada beğeniyle karşılanan "Yanin, ışıklarım" şiiri 1952'de yayımlandı. 1954 yılında yüksek öğrenimini tamamlayan Memmed Araz, kariyerine doğduğu köydeki ortaokulda öğretmen olarak başladı ve ardından Bakü'ye taşındı. Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu'na bağlı Genel Basın Dairesi'nde komiser olarak çalıştı. 1959-1961'de Moskova Yazarlar Birliği Yüksek Edebiyat Kurslarında okudu. Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin "Ulduz" dergisinin sorumlu sekreteri, "Edebiyat ve Sanat" gazetesinin genel yayın yönetmeni yardımcısı olarak çalıştı.
Halk şairi, 1974 yılından ömrünün sonuna kadar "Azerbaycan Doğa" dergisinin genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Uzun süre Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin şiir bölümünü yönetmiş, Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlık Nişanı (1995), madalya ve Azerbaycan Yüksek Sovyeti Başkanlığı'nın Onur Kararları ile ödüllendirilmiştir. Hizmetleri için SSR.
1992 yılında Hacı Zeynalabdin Taghiyev'in adını taşıyan ödüle layık görüldü. 1993 yılından bu yana şairin adına "Memmed Araz" ödülü düzenlenmektedir.
Memmed Araz'ın adının yaşatılması için Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı iki ferman imzaladı. Bakü'nün merkezi caddelerinden birine Memmed Araz'ın adı verilmiştir.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 27 Eylül 2013 tarihli Kararnamesine istinaden Memmed Araz'ın 80. yıl dönümü yüksek düzeyde gerçekleştirildi.
Memmed Araz'ın Ödülleri:
Azerbaycan SSR Yüksek Sovyeti Başkanlığı'nın fahri fermanı - 1975;
"Azerbaycan SSC'nin Onurlu Kültür Emekçisi" fahri unvanı - 30 Temmuz 1979;
Azerbaycan SSC Onur Nişanı - 1982;
"Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanat Emekçisi" fahri unvanı - 1984;
Azerbaycan SSC Devlet Ödülü - 1988 (Azerbaycan ve Ulduz dergilerinde yayınlanan bir dizi şiir için);
"Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Şairi" fahri unvanı - 7 Aralık 1991;
"Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Onurlu Doğa Koruma Çalışanı" fahri unvanı - 4 Haziran 1992;
"Bağımsızlık" Nişanı - 15 Nisan 1995.
Aynura Aliyeva, ADPU ETM bilim çalışanı, Azerbaycan dili ve öğretim teknolojisi bölümü öğretmeni


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum