AHDE VEFA TURAN DERNEĞİNİN VE KUYAŞ DERNEĞİNİN GÜNEY TÜRKİSTAN'DA AÇTIĞI KUYUDA SU BULUNDU

AHDE VEFA TURAN DERNEĞİNİN VE KUYAŞ DERNEĞİNİN GÜNEY TÜRKİSTAN'DA AÇTIĞI KUYUDA SU BULUNDU
01 Kasım 2020 - 14:36 - Güncelleme: 01 Kasım 2020 - 14:38

Ahde Vefa Turan Derneğinin organizatörlüğünde Afganistan’ın Şibirgan ilinde Türk dünyası müzikleriyle ünlenen Bünyamin Aksungur’un annesi adına açılan güneş enerjisi sistemli kuyuda su bulundu. Bağış sahiplerinden Aksungur yapılan hayratın hayat geçmesi hakkındaki duygularını Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Güney Türkistan bölgesinde Afganistan’ın Şibirgan iline bağlı Yangi Arig köyünde elektriği ve suyu olmayan vatandaşlar için güneş paneli sistemli su kuyusu açıldı.

BÖLGE HALKINA UMUT OLACAK PROJEDE MÜJDELİ HABER

Bölgedeki Kuyaş Derneği ve Konya merkezli Ahde Vefa Turan Derneği işbirliğinde açılan kuyuda su bulunduğu öğrenildi. Ahde Vefa Turan Derneğinin Türk dünyası müzikleriyle gönüllerde taht kuran aynı zamanda emekli TRT yapımcısı ve yönetmeni Bünyamin Aksungur’un annesi Fatma Aksungur hanımın ismini verdiği su kuyuları bölgedeki suya muhtaç insanlara umut oldu.


Aksungur’un bölgeye umut olan projeye bağışıyla ilgili duygu ve düşüncelerini QHA ile paylaştığı röportaj şöyle:

Güney Türkistan bölgesinde anneniz adına açılan kuyuda su bulundu. Neler söylemek istersiniz?

Annem cumhuriyetle yaşıt, 97 yaşında. Annem babamdan kalan emekli maaşıyla yaşıyor. Bir hayır yapmak istedi. Televizyonda su kuyularının açıldığı belgeseller izlemiş, çok etkilenmiş ve o da böyle bir bağış yapmak istemiş.

Su kuyusu projesinin nasıl hayata geçtiğini anlatabilir misiniz?

Ben bu tür işlerin çok güvenilir insanlarla yapılmasını ve gittiği yeri görmek istedim. Araştırınca kızım Konya’da Ahde Vefa Turan Derneğinin organizatörlüğünde faaliyetler yapıldığını öğrenmiş. Zaten yakın arkadaşım olan dernek başkanı Harun Maral ile irtibata geçtik. Kendisi de bana vakıf aracılığıyla su kuyularının açtırıldığı faaliyetlerinden, hayırseverlerin bu işlerle buluşturulduğundan bahsetti.

Projenin ayrıntılarından bahseder misiniz?

Yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda su kuyusu ile ilgili faaliyetlerin Afganistan’da AA’nın temsilciliğinde ve koordinatörlüğünde Kırım Tatarca ve Türkistan Türkçesinde de “Güneş” anlamına gelen Kuyaş Derneği ile ortaklaşa işbirliğinde yaptıklarını öğrendik. 1450 dolar bedel ile yaptırılan elektrikli ve manuel çalışan su kuyuları ile 50 ile 70 metre derinlikten su çıkarılabiliyormuş. Birçok köyde elektrik de olmadığı, olanlarda da sık sık kesintiler olduğu bildirildi. Güneş panelli ve manuel su kuyuları açtıklarından bahsettiler. Gerekli miktarları bu iki sistem için de gönderdik.

Projenin hayata geçirilme aşamasında ne tür gelişmeler yaşandı? Ne kadar sürede tamamlandı?

Bize açılmış su kuyularına dair videolar gönderildi. Bunların hepsi bu Ekim ayında 15 gün içerisinde gerçekleşti.

Afganistan’daki dernek yöneticisinden Güney Türkistan’ın 200 haneli Türkmen köylerinden birinde kuyu açma çalışmalarına başlandığına dair bilgilendirme yapıldı. Buranın elektriğinin de olmadığı söylendi. Onun için de çalışmalara başlanacağı bildirildi ve bir gün sonra da yani 3. gün kuyunun sondaj çalışmaları başlamış.

Duygularınız neler?

Aradan 12 gün geçtikten sonra 27 Ekim’de Afganistan’dan “Şükürler olsun suyu çıkardık” diye sevinç dolu bir video gönderdiler. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; buna benzer hayır işlerinde ciddi miktarlar toplanabiliyor ve hayrat sahipleri hayırlarının nereye gittiğinden emin olmak istiyor. Ulaştırılan video ve görüntüler, çalışmaların başlangıçta ve bitişte aynı yerde olunduğunu kanıtlıyordu. Kesinlikle hayratın yerine ulaştığı konusunda sizi temin ediyor. Gözümüz arkada kalmadı. “Şükürler olsun” dedik. Anneme gösterdim, çok mutlu oldu hatta tekrar para biriktirip yeniden hayır yapmak istedi. Eşim de aynı şekilde bağış göndererek yardım etmek istedi. Sosyal medyada sevincimizi paylaşınca çok sayıdaki dostlarımız da aynı sevinci yaşamak isteyerek dernekle iletişim kurmak istedi.

Hayır yapmak isteyen çok insan oluyor ve çok haklı olarak bazı çekinceleri oluyor. Ancak bize yapılan dönüşler ile içimiz son derece rahat. Kuyaş Derneği orada çok iyi bir ekip kurmuş. Biz bu faaliyetten çok huzurlu ve mutluyuz.


Haber: Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara
Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum