YUNANİSTAN'DAN 29 EKİM'DE NAVTEX PROVOKASYONU!

YUNANİSTAN'DAN 29 EKİM'DE NAVTEX PROVOKASYONU!
09 Ekim 2020 - 16:50

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilim devam ederken, Yunan tarafı provokatif adımlarına bir yenisini daha ekledi. Atina, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de Ege Denizi’nde NAVTEX ilan etti.

Yunanistan, Türkiye ve Yunanistan arasında NATO Karargahı’nda yapılması planlanan toplantı öncesinde 8 Ekim 2020’de NAVTEX kararı aldı. Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı provokasyonlara devam eden Atina yönetimi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kapsayacak şekilde Ege Denizi’nde atış eğitimleri yapacağını duyurdu. Türkiye de mütekabiliyet esasıyla 28 Ekim 2020’de atış eğitimleri için NAVTEX ilan ettiğini açıkladı.

TÜRKİYE’DEN MÜTEKABİL “NAVTEX” YANITI

Yunanistan, 29 Ekim’i de kapsayacak şekilde Ege Denizi’nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan ederek, Türkiye ile arasında güven artırıcı önlemler kapsamında kabul edilen bir ilkeyi daha çiğnemiş oldu. Söz konusu NAVTEX’e karşılık olarak da Türkiye dün, mütekabiliyet kapsamında 28 Ekim’de atış eğitimleri için NAVTEX duyurusunda bulundu.

“YUNANİSTAN, BÖLGEDE TANSİYONU YÜKSELTMEYE YÖNELİK ADIMLAR ATIYOR”

Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberlerde, Yunanistan’ın ilan ettiği NAVTEX’in iki ülke arasında güven arttırıcı önlemler kapsamında kabul edilen “İki ülkenin milli günlerinde askeri faaliyet planlamama” ilkesine aykırı olduğuna dikkati çekerek, Yunanistan’ın bölgede tansiyonu yükseltmeye yönelik adımları atmaya devam ettiğini bildirdi.

“YUNANİSTAN GERÇEK NİYETİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYMUŞTUR”

Güvenlik kaynakları, iki ülke askeri heyetleri arasında NATO Karargahı’nda yapılması planlanan toplantı öncesinde atılan bu provokatif adımı bölgede çözüme giden yolu kısaltmak yerine daha da uzatmaya yönelik bir çaba olarak nitelendirerek, “Türkiye sorunların uluslararası hukuk ve iyi komşuluk temelinde çözülmesi için çaba harcarken Yunanistan’ın daha önce üzerinde mutabakata varılmış bir ilkeyi bilerek ihlal etmesi gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

NAVTEX NEDİR?
İngilizce tanımlamasıyla “Navigational Text Messages” ifadesinin kısa hali olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru anlamına geliyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor. Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum