Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Talan edilen hayatımıza yakılan acı bir ağıt

02 Ocak 2022 - 10:44 - Güncelleme: 02 Ocak 2022 - 21:54

Jüri üyelerinin Ömer Erdem’den İhsan Deniz’e, İzzet Yasa’dan Naile Dire’ye Bejan Matur’dan Arif Ay’a birçok şairin kitabına yer verdiği seçimlerinde İsmail Orhan Sönmez’in ‘Tulliana’, Türk şiirin usta ismi Hilmi Yavuz’un ‘Talan Şiirleri’ eserleri öne çıktı.

2020’NİN EN İYİLERİ ŞİİR

TANER AY: HER ŞEYİN TİCARİLEŞTİĞİ DÜNYADA İYİ ŞİİR OKUMAK İSTEYENLERE

1- Hilmi Yavuz, ‘Talan Şiirleri’ (Everest Yayınları)
2- İsmail Orhan Sönmez, ‘Tulliana’ (Ötüken Neşriyât)
3- Halit Özboyacı, ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ (Klaros Yayınları)
4- Hüseyin Peker, ‘Günü Gelmeden Taburcu’ (Klaros Yayınları)
5- Selcan Peksan, ‘Bitki Kökleri, İnsan Avı’ (Everest Yayınları).

Gerekçelerime gelince: ‘Talan Şiirleri’ için Kalabalık Cadde’deki yazımda (24 Nisan 2021) “Hilmi Yavuz: Her şeyi bir rüyâya yazan adam. Galib’in ve de Yahya Kemal’in yanında” ifadelerini kullanmıştım. ‘Tulliana’ için KARAR gazetesinde (21 Kasım 2021) şu ifadeleri kullanmıştım: ‘Tulliana, sadece emsalsiz bir şiir kitabı değil, aynı zamanda da tarihi, mitolojiyi, dağları, otları, ağaçları, börtü böceği ve insanın kalleşliğini ‘gözlerinden bin yıllar geçen’ Anadolu parsıyla seslendiren çok katmanlı bir eser.” ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ içinse yine KARAR gazetesinde (20 Haziran 2021) şunları yazmıştım: “Bütün şiirleri severek okudum. Lakin ‘Babamın Yastık Altı Notları’nın rûhumu hayli acıttığını söyleyebilirim. Her şeyin ticârîleştiği şu günlerde, iyi şiir okumak isteyen herkese ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ı tavsiye ederim. Hüseyin Peker’in şiirini hep sevdim, takip ettim. Bir toplu şiirler olarak ‘Günü Gelmeden Taburcu’yu, önceden okuduğum şiirlerini bana yeniden değerlendirme imkânını verdiği için de önemsiyorum. Selcan Peksan da benim için yılın sürprizlerinden oldu. İlk iki şiir kitâbını okumamıştım, Göktürk Ömer Çakır önerince ‘Bitki Kökleri, İnsan Avı’nı hemen alıp okudum. Peksan, Türk şiiri için gerçekten değişik bir ses, sadece kendisine özgü nehirler çiziyor, okurunu sularında kendi denizine sürüklüyor.

MEHMET OCAKTAN: GÖRÜNENİN ARDINDAKİ SAHTELİĞİ AYDINLATAN DİZELER

1- Hilmi Yavuz, ‘Talan Şiirleri’ (Everest Yayınları)
2- Ömer Erdem, ‘Güneş Kalır Bir Başına’ (Everest Yayınları)
3- İhsan Deniz, ‘Çehresi Ufkum’ (Mevsimler Kitap)
4- Bejan Matur, ‘Dünya Güzeldir Hala’ (Everest Yayınları)
5- Arif Ay, ‘Sen Geçerken’ (Muhit Kitap)

Siyasetin hayatımızın her anını kuşattığı bu kaotik ortamda sanatın, edebiyatın, şiirin gözardı edildiğini, dolayısıyla zihinlerimizin kurak bir iklime mahkum edildiğini artık çok iyi biliyoruz. Ama her şeye rağmen şairler hayatın içinde nefes almamızı sağlayacak bir başka iklim oluşturmak için kalbimize yeni direniş şarkıları armağan etmeye devam ediyorlar.

2021 yılında da çok sayıda yeni şiir kitabı yayınlandı, ancak ben çok azıyla tanışma fırsatı bulabildiğimi belirtmek istiyorum. Usta şair Hilmi Yavuz’un şiirlerini her zaman olduğu gibi severek okumaya devam… Ömer Erdem’in yeni kitabıyla ilgili geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda, Erdem’in dizeleriyle bizi görünenin ötesinde daha derin bir iklime götürdüğünü söylemiştim. İhsan Deniz artık usta bir şair, kendine has üslubuyla uzun soluklu yolculuğuna devam ediyor. Bejan Matur ise yeni kitabıyla, gerçeklerden masallara, masallardan gerçeklere gidip gelen bir sevgi sesini getiriyor bize… Günümüz Türk şiirinin önemli isimlerinden Arif Ay, geleneğin zengin damarından beslenen ve aynı zamanda modernle gelenekseli buluşturan şiirsel çizgisini sürdürüyor.

ADNAN ÖZER: ŞİİR DİLİNDE YENİ ARALIKLAR BULAN GENÇLİK ESİNTİSİ

1- Yılın en iyi şiir kitabı ‘Talan Şiirleri’. Hilmi Yavuz ‘Talan Şiirleri’ ile iyi bir kreşendo yaptı. Bildiğimiz hüznü duvara dayanmıştı belli ki ve oradan müthiş bir ezginin yükselişine şahit olduk.

2- Naile Dire ‘Türbülans’ ile dikkatleri çekti. En azından benim dikkatimi. Ne yaptı onu da söyleyeyim; gencim, ben başka bir yoldan gideceğim dedi. O yolda bağıra çağıra gittiğini gördüm (kitabında). Hafiften ağzını da bozuyor. Şiir dilinde yeni aralıklar bulmak için yapılabilir.

3- Nihat Özdal’ın ‘Düğmeler, Deri ve Koordinatlar’ adlı şiir kitabı şunun için önemli; şiirde sanat/şiirle sanat ve de şiirle çağdaş sanat alan ve imkânları hakkında fikir veriyor. Bu, ayrı bir çıktısı kitabın.

4- Serhan Ada’nın ‘Dökmeden Sayılan Zaman’ı da yılın birkaç iyi kitabından biri. Neden öyle..? Çünkü entelektüel bir kalemle/ya da gözlükle inceltilmiş dizelerin kitabı. ‘Tarz-ı entelektüel’ her zaman kötü olacak değil. Kendisiyle çatışınca işte böyle iyisi ortaya çıkıyor.

5- İsmail Orhan Sönmez’in ‘Tulliana & Anadolu Parsı’na Şiirler’ adlı kitabı, Taner Ay’ın deyişiyle “…tarihi, mitolojiyi, dağları, otları, ağaçları, börtü böceği ve insanın kalleşliğini ‘gözlerinden bin yıllar geçen’ Anadolu parsıyla seslendiren çok katmanlı…” Teması ve destan tarzıyla şaşırtıcı.

HAYRİYE ÜNAL: ŞAİRİN VİCDANINDAN TAŞAN ÖFKE

İronisi, neşeden uzak bir umutsuzluk kahkahası olan şair İzzet Yasar’ın tüm şiirleri ‘Kuş Bakışı-Bütün Şiirleri 1969-2018’ adı altında toplandı. 7 şiir kitabının yanı sıra dergilerde kalan ve yayımlanmamış şiirler de içeren kitapta vicdandan kaynaklı bir öfke hatta kahır dikkati çekiyor. Spinozacı bir akılla şiirde tarihselciliğin yanılgılarını bir bir çözüyor Yasar.

Ertuğrul Rast’ın ilk kitabı, yeni bir gün icat ederek metalik ışıltılı sadeliği ile hayatımıza girdi. ‘Dünya Ceket Günü’, birkaç farklı boyutuyla dikkat çekiyor: Hem bir nesne manifestosu hem akıllı-boşluk araştırması olmasının ötesinde yeni hayatımızın son araç gereçlerini kapsayan teknolojiye poetik dipnot düşüyor.

Ahmet Murat, Liman Mehmetcihat, Cengizhan Genç, Elvin Eroğlu, Rahman Yıldız, Ozan R. Kartal da 2021’de şiir kitaplarıyla dikkatimi çeken şairler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum