Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Türk sinemasının onbir yapımında 'Altın Lale' heyecanı

23 Mart 2023 - 09:21

İstanbul Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin ‘Ulusal Yarışma’sında Türk sinemasından 11 film ‘Altın Lale’ için yarışacak. Bekir Bülbül, Barış Fert, Orçun Köksal, Filiz Kuka, Kaan Müjdeci, Im Toten Winkel, Ayşe Polat, Fikret Reyhan, Çiğdem Sezgin, Belmin Söylemez, Umut Subaşı ve Onur Saylak’ın filmleri 10 dalda ödül için jüri karşısına çıkacak. Festivalin açılış filmi ise Sundance Büyük Jüri Ödüllü ‘Hırçın’ olacak.

SALİHA SULTAN/KARAR

Bu yıl 7-18 Nisan tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan İstanbul Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 42’ncisi düzenlenecek festivalin ulusal yarışmasında 11 yerli film ‘Altın Lale’ için yarışacak.

‘Ulusal Yarışma’ kategorisindeki filmler Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 dalda yarışacak. Bekir Bülbül’ün ‘Bir Tutam Karanfil’, Barış Fert’in ‘Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu’, Orçun Köksal’ın ‘Bars’, Filiz Kuka’nın ‘Yüzleşme’, Kaan Müjdeci’nin ‘Iguana Tokyo’, Im Toten Winkel ve Ayşe Polat’ın ‘Kör Noktada’, Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’, Çiğdem Sezgin’in ‘Suna’, Belmin Söylemez’in ‘Ayna Ayna’, Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ ve Onur Saylak’ın ‘Boğa Boğa’ filmi jüri karşısına çıkacak.

Filmleri yönetmen Emin Alper başkanlığında, oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner’in yer aldığı jüri değerlendirecek.

ULUSLARARASI YARIŞMADA 10 FİLM

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde ise 10 film yarışacak. ‘Aramızdalar’ (Sofia Alaoui / Fas, Katar, Fransa), ‘İnsanlık Ölmedi’ (Rolf de Heer / Avustralya), ‘Sıradaki Kız’ (Jung July / Güney Kore), ‘Su’ (Elena López Riera / İspanya, İsviçre, Fransa), ‘Al Yelkenler’ (Pietro Marcello / Fransa, İtalya, Almanya), ‘Atlantic Bar’ (Fanny Molins / Fransa), ‘Kör Noktada’ (Ayşe Polat / Almanya), ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ (Houman Seyyedi / İran), ‘Kopenhag Diye Bir Yer Yok’ (Martin Skovbjerg / Danimarka), ‘Pamfir’ (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk / Ukrayna, Fransa, Polonya, Şili, Lüksemburg) bu kategoride yarışacak filmler olarak belirlendi. Bu filmleri, başkanlığını Portekizli yönetmen João Canijo’nun üstlendiği, yapımcı Dora Bouchoucha, yönetmen Teona Strugar Mitevska, yönetmen Alexandre O. Philippe ve oyuncu Maeve Jinkings’in yer aldığı jüri değerlendirecek.

Festivalin ayrıca ‘Ulusal Belgesel’ yarışmasında 8, ‘Ulusal Kısa’ yarışmasında 11 yapım yarışacak. Festival biletleri, 31 Mart Cuma gününden itibaren genel satışa çıkacak.

vbvcb.jpg

Hırçın

AÇILIŞ SUNDANCE ÖDÜLLÜ ‘HIRÇIN’ İLE

Festival, dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmler, kült yapıtlar, usta yönetmenler ile genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 134 uzun ve 29 kısa metrajlı filmden oluşan zengin bir programı sinemaseverlerle buluşturacak. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.

Festivalin açılış filmi ise bu yıl 42’nci Sundance Film Festivali’nde ‘Dünya sineması-Dram’ kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan ‘Hırçın’ filmi olacak. Charlotte Regan’ın yönettiği sıcak, esprili, yaratıcı, tatlı, duygusal bir baba-kız hikâyesi olan Hırçın’da baba rolünü TRT ortak yapımı olan ‘Hüzün Üçgeni’nin başrolündeki Harris Dickinson canlandırıyor.

‘BOĞA BOĞA’ NETFLIX’TEN ÖNCE FESTİVALDE

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan 11 yapım arasında Onur Saylak ve Hakan Günday imzalı, Netflix’in yeni gerilim filmi ‘Boğa Boğa’nın da yer alması dikkati çekiyor. Yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği ve 21 Nisan’da Netflix’te yayınlanacak film, prömiyerini de festivalde yapacak. Kıvanç Tatlıtuğ ve Funda Eryiğit’in başrollerini paylaştığı film, İstanbullu bir çift olan Yalın ve Beyza’nın, yeni bir hayata başlamak için Assos’ta bir köye taşınmasının ardından köy halkı ile yaşadıkları gerilim hikayesini beyazperdeye taşıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum