Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

12 Eylül romanlarının yazarına veda

27 Nisan 2023 - 09:52

12 Eylül dönemini ele aldığı 'Elma ve Bıçak' gibi romanlarıyla tanınan yazar Adnan Şenel Ankara'da vefat etti. Ülkücü camianın önde gelen yazarlarından Şenel'in cenazesi bugün öğle namazını müteakip Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

SALİHA SULTAN

12 Eylül dönemini ele aldığı romanlarıyla tanınan yazar Adnan Şenel (62) Hakk'a yürüdü. Ramazan Bayramı'nın ikinci günü geçirdiği beyin kanamasının ardından Ankara'daki İbn-i Sina Hastanesinde tedavi gören Şenel, 25 Nisan'da vefat etti. Yazarın vefatını şair ve yazar Ali Sali sosyal medya hesabından “Mesai arkadaşımız Adnan Şenel dünya sürgününü tamamladı…” sözleriyle duyurdu.

Yeni Düşünce dergisinin 1983 yılında açtığı makale yarışmasında gösterdiği başarının ardından sekiz roman kaleme alan yazar, daha çok 12 Eylül darbe dönemini ele aldığı 'Elma ve Bıçak' gibi romanları ile tanınıyordu. Ülkücü camianın önde gelen yazarlarından olan Şenel'in cenazesi bugün öğle namazını müteakip Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

TÜRK ROMANI USTA KALEMİNİ KAYBETTİ

Şenel'in vefat haberinin ardından dostları ve okurları sosyal medyada başsağlığı mesajları paylaştı:

LÜTFÜ ŞEHSUVAROĞLU

Aziz dostum, kıymetli yazar Adnan Şenel Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Çok üzgünüm. Türk romanı son dönemin en usta bir kalemini kaybetti.

ADNAN ŞENEL

Hiçbir kötülük yoktu içinde, su gibi saftı
Berraktı, çok berrak; sanki meleklerden bir tayftı
Öğretmene öğrenci, öğrenciye öğretmendi
Karnesi tamdı, bütün imtihanlardan muaftı

ALİ SALİ

Mesai arkadaşımız Adnan Şenel dünya sürgününü tamamladı. Gazetecilik yaptı, romanlar yazdı. Son romanının son düzeltmelerini yapıyordu. Baskıya gönderecekti. Vade bitmiş. Müslümanlığına, ibadetli bir Müslüman olduğuna ve iyiliğine iki cihanda da şahidiz.

HASAN TÜRKAY

Yaprak dökümü devam ediyor... Eli kalem tutan ülküdaşlardan birini daha kaybettik: Adnan Şenel'e rahmet ola... Yeni Düşünce'nin 1983 yılında açtığı makale yarışmasında başarılı olan Adnan Şenel kardeşimiz bana göre ELMA ve BIÇAK ile 12 Eylül'ü en doğru değerlendiren romanlardan birini yazmıştı.

ADNAN ŞENEL KİMDİR?

1961 yılında Ankara'da doğan Adnan Şenel, Aslen Kastamonu-Taşköprü’lü. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümünü bitiren yazar kısa süreliğine kamu görevinde bulundu. Ardından basın-yayın sektörüne geçti. Yeni Forum, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Gündüz, Hergün, Büyük Kurultay, Yeni Orkun adlı dergi ve gazetelerde yazarlık, editörlük ve yöneticilik yaptı. Eğitim, psikoloji, sinema, kültür-sanat ve dış politika konularında araştırma, inceleme yazıları, röportajları ve makaleleri yayımlandı.

2017’da Türk Ocakları Ayvaz Gökdemir Edebiyat Ödülü’nü, 2019’da Selçuklu Vakfı Emine Işınsu Roman Ödülü’nü aldı. 2017’de yayımlanan 'Selanik İçinde Sala Okunur' romanı, Mostar Dergisinin 'Tarihi Roman' yarışmasında birinci oldu.

Evli ve iki çocuk babası yazar, Türk Ocakları Sanat Edebiyat Kurulu, Kuşlukta Yazarlar Topluluğu, Türk Yurdu Dergisi Yayın Kurulu, Yeni Türkiye Dergisi Yayın Kurulu ve İLESAM üyesiydi.

ESERLERİ:

Araştırma-İnceleme:
1.Doğu ve Batı'da Düşüncenin Temelleri (Kamer -1993)
2.Sinema/Sızlar İçimizde (Kurgan Edebiyat-2018)

Roman:
1.Şafak Sözü' roman (Elips – 2006 / 44 Yayınları - 2017)
2.Ölümden Önce Aşk Vardı (Elips – 2009 / Kamer - 2019)
3.Kaçak Yürek (Elips – 2011 / Kamer - 2019)
4.Elma ve Bıçak (Kurgan Edebiyat – 2012 / “Secdeden Sehpaya Elma ve Bıçak” adıyla Kamer – 2017)
5.Mezardaki Göz (Kurgan Edebiyat – 2014 / Kamer - 2019)
6.Selanik İçinde Sala Okunur (Eşik – 2017)
7.Heymeymoro (Eşik – 2018)
8.Şeytan Parçacığı (Kamer – 2019)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum