Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Etkileyici bir 'gurbet elde tutunma' hikayesi

22 Ekim 2021 - 09:43

Sinema salonlarında bu hafta 1’i yerli 5 film vizyona giriyor. Vizyonda Frank Herbert’in 1965 tarihli aynı adlı bilim kurgu romanından sinemaya uyarlanan ‘Dune-Çöl Gezegeni’ filmi öne çıkıyor.

Filmin yönetmen koltuğunda Fransız-Kanadalı sinemacı Denis Villeneuve oturuyor. Geçtiğimiz yıl Oscar adayı olan filmde ‘Dune’ adıyla anılan Arrakis gezegeninde yaşanan fantastik olaylar izleyiciye aktarılıyor.

Atreidesler ve rakipleri Harkonnenler arasında yaşanan kavga sırasında Dune’un kaderi tehlikeye giriyor. Ancak Timothée Chalamet’in canlandırdığı Paul kendisi bilmese bile uzun zamandır önceden gelen bir kehanetle birlikte gezegenin geleceğinin kaderinin merkezinde.

Paul filmde ailesini ve evrenin geleceğini kurtarmak için benzersiz enerji kaynağı ‘baharat’ peşinde gezegenler arası benzersiz bir mücadele veriyor. Filmde Paul’ün babası Duke Leto Atreides rolünde Oscar Isaac, Chani rolünde Zendaya, Paul’ün annesi Lady Jessica rolünde ise Rebecca Ferguson yer alıyor.

Sinema eleştirmenleri David Lynch’in 1984 versiyonunun ve Alejandro Jodorowsky’nin yarım kalan 10 saatten fazla süren uyarlamasının ardından, Villeneuve’nin ‘Dune’ uyarlamasını bilim kurguda bir başyapıt olarak tanımlıyor. 165 milyon dolar bütçeyle çekilen kitabın ilk yarısını içeren yapımın devam filminin gelmesi de bekleniyor.

AMERİKA’DA YAŞAYAN ASYALI GÖÇMENLERİN DRAMI:

Haftanın öne çıkan bir diğer yapımı da 2020 yapımı, 2021 Yabancı Dilde En İyi Film Oscar ödüllü ‘Minari’. Lee Isaac Chung’un senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde ‘The Walking Dead’ dizisinin sevilen karakteri ‘Gleen’i canlandıran Steven Yeun’a Yeri Han, Yuh-jung Youn, Alan Kim ve Will Patton eşlik ediyor.

Amerikan yapımı film, 1980’li yıllarda ABD’nin Arkansas bölgesine göç edip burada kurdukları çiftlikle yeni bir hayata adım atmaya çabalayan Güney Koreli göçmen bir ailenin duygusal hikayesini odağına alıyor. Film, Amerika’da yaşayan Asyalı göçmenlerin aileye verdiği önemi, hoşgörü ve zorluklarda bir arada olmak gibi temel değerlerini vurguluyor.

Yerli sinemadan ise vizyonda bu hafta tek yapım yer alıyor. Atakan Şatıroğlu’nun yönetmenliğini yapıp başrolünde Serhat Göç, Kübra Dinç, Berkay Berkman ve İrem Kök ile birlikte oynadığı haftanın tek yerli yapımı ‘Ziyaretçi’; abisinin işlediği cinayetin arkasında farklı bir etmen olduğuna inanan ve bunu araştırmak için cinayet mahalline giden bir gencin hikayesini izleyiciye aktarıyor.

Hafta sonu çocuklarını sinemaya götürerek keyifli vakit geçirmek isteyenler ise Alessandro Carloni ve Jean-Philippe Vine’nin birlikte yönettiği animasyon film ‘Robot Ron Bir Sorun Var’ filmini tercih edebilir. Sosyalleşme sorunu yaşayan ortaokul öğrencisi Barney ile konuşabilen dijital bir cihaz olan Ron’un hikayesini beyaz perdeye taşıyan film çocuklara eğlenceli dakikalar vadediyor.

BU HOLLYWOOD ROMANTİZMİ ÖTEKİLERDEN FARKLI

Bugün izleyiciyle buluşacak olan diğer bir yabancı yapım ‘Annete’ müzikalinde ise Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg ve Rebecca Dyson-Smith rol alıyor. ‘Holly Motors’ filmiyle tanınan Fransız Leos Carax yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan film bir komedyen ile opera sanatçısı olan eşinin, Annette isminde bir kız çocuklarının olması sonrası değişen hayatlarını konu ediniyor. İlk gösterimini bu yıl Cannes Film Festivali’nde yapan ve eleştirmenden övgüler alan film pop ikilisi Sparks’ın şarkıları ile de büyük beğeni topladı. Hollywood yapımı çoğu müzikalin aksine aşkı bulmak ya da karakterlerinin hayallerinin peşinde mutlu bir son teması taşımayan film, egoizmin her şeyi yiyip bitiren gücünü vurguluyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum