Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Dört yeni kitap raflarda yerini aldı

20 Mart 2022 - 11:32 - Güncelleme: 21 Mart 2022 - 18:39

Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun, ‘Hac Yolunda Bir Karınca’ kitabı Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından yayımlandı. Etiyopya doğumlu Amerikalı yazar Maaza Mengiste’ın romanı Gölge Kral Timaş Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Fransız şair ve yazar Paul Valéry’nin ‘Sabit Fikir’ denemesi Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Tarihçi Altay Tayfun Özcan’ın ‘Hazarlar’ kitabı Selenge Yayınevi etiketiyle kitapçılarda.

Dört yeni kitap raflarda yerini aldı

SALİHA SULTAN

Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun, 18 Mart 2021’de Hakk’a yürüyen iktisat tarihçisi Mehmet Genç’in biyografisini ele aldığı ‘Hac Yolunda Bir Karınca’ kitabı Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından yayımlandı. Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan olarak okura sunulan kitapta Ayvazoğlu, duayen tarihçinin çocukluğundan eğitimine, dostlarıyla ilişkilerinden kapatılan Şehir Üniversitesi’nde son bulan akademik kariyerine hayatının dönüm noktalarını titizlikle okura aktarıyor. Ayvazoğlu kitabın önsözünde Genç’in ilmi titizliğini ise şöyle aktarıyor: “İlmin akademik unvanlarda gizli olduğunu zannedenler, Mehmet Genç’i doktorasını tamamlayamadığı için küçümser, fakat onun Arşiv’de ne aradığını bilenler, özellikle yabancı araştırmacılar onu çok iyi bilir ve engin bilgisinden istifade etmeye çalışırlardı.”

ETİYOPTALI SAVAŞÇI KADINLARIN MUSSOLİNİ'YE DİRENİŞ HİKAYESİ

Etiyopya doğumlu Amerikalı yazar Maaza Mengiste’ın Booker Ödülü 2020 Booker Ödülü finalisti olan romanı Gölge Kral Timaş Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Esma Fethiye Güçlü’nün çevirisini yaptığı roman, okurunu Etiyopya’nın Mussolini ordusu tarafından 1935’teki işgali sırasında yaşananlara götürüyor. Yazarın, İtalyan arşivlerde yaptığı araştırmalardan sonra yazdığı roman, Etiyopyalı kadınların savaşta gözden kaçan, tarihi kayıtlara girmeyen rolünü ortaya çıkarıyor. Gölge Kral eleştirmenlere göre klasik olmaya aday bir kitap.

DENİZ KENARINDA ZİHNİYLE TAŞ SEKTİREN ŞAİRİN SATIRLARI

Fransız şair ve yazar Paul Valéry’nin ‘Sabit Fikir’ denemesi Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Hanife Güven’in Türkçeye aktardığı denemede Valéry en eski yazınsal biçem olan diyalogdan hareketle, bir deniz kenarında, bir doktorla arasında geçen, zihinsel bir ‘büyük patlama’nın ürünü bir metin ortaya koyuyor. Birbirini yadsıyan, besleyen, çürüten, doğuran konuşmalardan örülü kitap, bir anlamda Valéry’nin denizde taş sektirme egzersizi, Valéry’nin düşünce dünyasının ve ilgi alanlarının nerelere uzanacağının kısa bir özeti.

ORTA ASYALI HAZARLARIN ZAFER VE YENİLGİ YOLCULUĞU

Tarihçi Altay Tayfun Özcan’ın Türk tarihinde ayrıcalıklı bir konumu olan Hazarlar’ı incelediği ‘Hazarlar’ kitabı Selenge Yayınevi etiketiyle kitapçılarda. Özcan kitabında 650’li yıllardan 965’e kadar çevresini etkileyen, Rusların ilk faaliyetleriyle karşı karşıya kalan, Peçenek ve Oğuz akınlarıyla yüz yüze gelen, birçok zafer ve yenilgi tadan Hazarlar’ı siyasi tarihinden devlet teşkilatına, iktisadi hayatından şehir kültürüne inceliyor. Yazar ayrıca Hazarların Museviliği kabulleri, çok tartışılan kökenleri ve devletlerinin yıkılmasından sonra arta kalan bakiyelerinin nasıl bir yol izlediğini de okuyucuya aktarıyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum