Türk Dünyası Dışişleri Bakanları Toplandı

Dışişleri Bakanları Konseyi 8. Toplantısı İstanbul'da düzenlendi

Türk Dünyası Dışişleri Bakanları Toplandı
12 Kasım 2021 - 09:42 - Güncelleme: 12 Kasım 2021 - 20:57

Dışişleri Bakanları Konseyi 8. Toplantısı, Türk Konseyi 8. Zirvesi çerçevesinde 11 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya,  Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov,  Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Ruslan Kazakbayev. Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov,  Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ve Türk Konseyi Aksakallar Keneşi Türkiye Cumhuriyeti  Aksakalı Binali Yıldırım'ın yanı sıra TÜRKPA, TÜRKSOY, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanları katıldı.

Dışişleri Bakanları, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısının gündem ve programını görüşerek, Devlet Başkanları tarafından imzalanacak kararlar, Zirve Deklarasyonu taslağı ile Türk Dünyası 2040Vizyon belgesini gözden geçirdiler.

Bakanlar ayrıca Üye Devletler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda çok taraflı işbirliği konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunarak, Teşkilatın son iki yılda gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili Raporlarını onayladılar.

Toplantının sonunda Dışişleri Bakanları tarafından aşağıdaki belgeler imzalandı:

1. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Sekretaryasının Mali Esaslarına İlişkin Anlaşmanın Üye Ülkelerin Zorunlu Katkı Paylarının Ölçeğine Dair Protokolü;
2. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Aksakallar Keneşi Yönetmeliği;
3. Türk Dünyası Şehirlerine Belirli Statüler Verilmesine İlişkin Yönetmelik.

Kaynak:https://www.turkkon.org/tr/haberler/disisleri-bakanlari-konseyi-8-toplantisi-istanbulda-duzenlendi_2393


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum