Nihal Atsız'dan Türkçülere başucu eseri

Nihal Atsız'dan Türkçülere başucu eseri
11 Kasım 2021 - 19:50

Nihal Atsız'dan Türkçülere başucu eseri

Bugün bahsedeceğim eser, bir Nihal Atsız klasiği olan "Türk Tarihinde Meseleler" kitabı. Bu kitabın bazı yazıları 'Türk Ülküsü'nün ilk basımında yayınlanmıştı. Yapılan düzeltmelerle ve başka yazıların da eklenmesiyle bu eser meydana getirildi. "Türk Tarihinde Meseleler" tarih ve kültürümüze ait bazı konuların Türkçü bakışla yeni bir açıdan ele almakta. Atsız'ın bütün eserleri İrfan Yayınları ve Ötüken Neşriyat tarafından külliyat halinde basılmış olduğundan bu kitabı da kolaylıkla edinip okumanız mümkün. Atsız, kitabın girişinde "Türk tarihine bakışımız nasıl olmalıdır?" sorusunun cevabını şöyle açıklıyor:

"Bu, pek mühim bir meseledir. Çünkü Türk tarihi, İngiliz, Alman veya Fransız milletlerinin tarihi gibi ele alınamaz. Bunun sebebi, Türk tarihinin, o milletlerin tarihi kadar basit olmayışıdır.

Bugün, dünyadaki belli başlı milletlerin nasıl meydana geldiğini biliyoruz. Çünkü bu, tarihin gözleri önünde olmuştur. Hâlbuki Türk milleti tarih başladığı zaman teşekkül etmiş bulunuyordu.

Bundan başka bu milletlerin tarihi, hemen hemen, hep aynı dar bir alanda geçtiği için, onların tarihlerini sıraya koymak kolaydır. Fakat Türk tarihi için bu, mümkün müdür? Bazan Çin'de, bazan Mısır'da, bazan Avrupa'da gördüğümüz Türklerin tarihini bir çerçeveye sığdırmak güç bir iş gibi gözükür. Bundan dolayıdır ki, şimdiye kadar Türkler, kırk yerde kırk devlet kuran bir millet sayılmış ve Türk tarihini kronolojik bir düzene sokmak teşebbüsü görülmemiştir.

Eskiden, tarihin destanlarla karışık olduğu zamanlarda, Türklerin kafasında daha sistemli bir tarih görüşü vardı. Bugün, birçok bilinmeyen gerçekler meydana çıktığı için, artık, o eski görüş ile yetinmek mümkün değildir. Bunun için bir yeni tarih sistemi bulmak zorundayız. Milliyetçi olduğumuz ve büyük Türk birliğine inandığımız için de, tarihimize vereceğimiz sistem, dileklerimize uygun olmalı ve bu sistem, bize yalnız geçmişimizi en parlak şekilde göstermekle kalmamalı, aynı zamanda ilerisi için de yol çizmelidir."

(Ahmet Yabuloğlu)
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları