Taner KOTLE Yazdı: Kosova Türkleri Lideri Kadri Rauf Bey

Kosova Türkleri Lideri Kadri Rauf Bey 100 Yaşında!

Taner KOTLE Yazdı: Kosova Türkleri Lideri Kadri Rauf Bey
05 Temmuz 2022 - 09:15 - Güncelleme: 05 Temmuz 2022 - 09:22
Kosova Türkleri Lideri Kadri Rauf Bey 100 Yaşında!
Taner KOTLE




Kadri Rauf 24.Haziran.1922 de Kosova Mitroviçasında doğdu.  1984 yılında Priştine’de vefat etti.                 
Kadri Rauf Bey’in yaşamıyla ilgili elimizde şuan pek fazla bilgi belgeye sahip olmasakta Kosova Türklerine yönelik yapmış olduğu hizmetleri  o dönemde yaşamış olanlar çok iyi bilir.                                                           
Kadri Rauf Bey’in çocukluk dönemi Mitroviça’da geçer, Türkçemizin o dönemde yasak olduğu sadece aile eşrafıyla konuşulabilindiği bir dönemde Türkçe ve Türkçülük bilincini ailesinden tarafından aşılanır.Babasının Mitroviçalı Türk annesinin Sancaklı bir Boşnak olduğu ancak annesininde evlendikten sonra Türkçe oğrendiği çocuklarıyla Türkçe konuştuğu bilinmektedir.                                                                              
I. Dünya savaşı bitmiş aradan fazla zaman geçmeden,  II. Dünya savaşı patlak vermiştir.                                   
Bu savaşa Kosova Türk’ü olarak 20’li yaşlarında Kadri Rauf Bey’de  Tito-Partizan saflarında faşist Almanlara karşı savaşır. 1941-1945 yılları farklı cephelerde savaşlara katılarak geçer.    


  Kadri Rauf eşi ve kızlarıyla – Kadri Rauf anne ve babasıyla


II.Dünya savaşı sona erince Kadri Rauf Bey Kosova Türklerini temsilen önemli görevlerde yer alır hatta belli bir dönem Mitroviça Belediyesi Başkanlığına seçilir. Kadri Rauf Bey’in özel hayatıylada elimizde laub pek fazla bilgi belge olmadığından detaylı bilgi veremeyeğiz. Evlendiği ve 3 kızı olduğunu bilmekteyiz. Kosova’da Türkçe eğitimin ve Türk azınlık haklarının verilmesine yönelik  büyük mücadeleler de verir. İşide koay değildir hem Arnavutlara hemde Sırplara karşı Kosova’da Türklerin olduğunu bu halkın buralarda binlerce yıl var olduğunu herdaim vurgular. Kadri Rauf Bey’in bu tür çıkışları fazla hoş karşılanmaz olur ve istenmeyen bir adam olur. Ancak Yugoslavya Kurtuluş savaşına katıldığından gazi olduğundan dolayı  Rauf Bey’I pasıfıze edemezler.   Kadri Rauf Bey o zamanlarda bir Kosova Türk’ünün en fazla yükselebileceği  Sırbistan Komünistler Birliği Merkez Komite üyeliğine kadar yükselir.                                                   
Bu durum belli çevrelerin pek fazla hoşuna gitmez, bir an önce Kadri Rauf ‘u bu görevinden uzaklaşması için açığını aramaya yönelirler. Yugoslavya’da 1971 nüfus sayımları yapılır. Sayımlarla ilgili usülsüzlük yapıldığına yönelik varsayımlar ortaya atılır!


             Partizan Savaşçı Kadri Rauf 20 yaşında – Kadri Rauf Kütüphanede
 Özellikle Kosova Türklerinin sayısında ciddi azalmanın olduğu , sayım sonuçlarının gerçeği yansıtmadığı halk taraından vurgusu yapılır.  Kadri Rauf Bey’de kendi sonunu hazırlayacak olan o önemli son çıkışını görevini kaybetmek pahasınada olsa yapar.
Sosyalist Yugoslavya Federal Cumhuriyeti - Kosova Özerk Bölgesi Meclisi
26.Meclis Oturumu  , 26.Nisan.1971 Priştine
Sırbistan Komünistler Birliği Merkez Komite Üyesi Kadri Rauf Bey
Bant kaydı; Konuşmanın orjinali Srıpça yapılmıştır!                                                                                                              
…. Kosova /Yugoslavya’da yapılan nüfus sayımlarıyla ilgili komisyonun vermiş olduğu Türk Halk ile ilgili sayım sonuçlarını tanımıyorum! der. *


Kadri  Rauf Bey’ın bu çıkışı o zaman ki eski Yugoslavya’da büyük yankı uyandırır.                                           
Yugoslavya basınında haftalarca ses getiren haberler arasında yer alır!                                                                                       
Öyle ki bu çıkışından sonra  eski Türk Demokratik Birliği (Kosova Dekokratik Türk Partisi)                                         
Genel Başkanı Alattin (Morina)  İsmailoğlu’na göre;  Kadri Rauf Sırbistan Komünistler Birliği menaaftlerine karşı harekettinden dolayı  görevinden uzaklaştırılır.                                                                                                 
Eski Türk Demokratik Birliği (Kosova Dekokratik Türk Partisi) Genel Başkan Yradımcısı Erhan Köroğlu’na göre ise Kadri Rauf Bey son çıkışından sonra istifa eder.                                                                                                                                                                             
Sırbistan Komunistler Birliği yapmış olduğu bu hatayı  uzun bir zaman sonra anlarlar düzeltmek amacıyla 1984 yılında Kadri Rauf Bey’e  iade-i itibar maksadıyla toplanmak isterler. Melesef ki Kadri Rauf Bey’in buna ömrü yetmez! 1984 yılında vefat eder.  


            ’’Kosova’da yaşayan Türklerin sayısının bir önceki nüfus sayımına nazaran yarı yarıya düşmesi üzerine tepki gösteren Sırbiya Komünistler Birliği Merkez Komitesi üyesi Kadri Rauf, Bölge Komitesinin son oturumunda şu konuşmayı yapmıştır: “Ben sayımların bir administratif-teknik işi değil de bir bölgede toplumsal hareketin çok büyük bir göstergesi olduğunu anlamışım, bunu bugün de böyle kabul etmekteyim. Sayımları bir teknik-administratif gibi kabul etmek Komünistler birliği için Marksist bir tutum değildir. ’’*
 
 
*  Spasoje BAKNKOVIC, ’’ Sukobi na Kosovu’’, Narodna Knjiga Yayınları-1986 Beograd, ss.261,262
**Kadri Rauf Kosova’da Türk Halkının Durumuyla İlgili Konuştu”, Tan Gazetesi, 20 Temmuz 1971, ss. 3-4.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum