Yunanistan Türk çocuklarına eğitimi engelliyor

Yunanistan'da Türk çocuklarına eğitim eşitsizliği: Vardiyalı eğitime hayır!

Yunanistan Türk çocuklarına eğitimi engelliyor
21 Eylül 2023 - 09:57
Yunanistan'da Türk çocuklarına eğitim eşitsizliği: Vardiyalı eğitime hayır!

Yağmur Filiz Şahin-QHA Ankara

Yunanistan hükumetinin Batı Trakya'daki Türk nüfusa yönelik insan hakları ihlalleri devam ediyor. Din, dil, eğitim ve pek çok alanda Batı Trakya nüfusunun haklarını elinden alan Yunanistan, bu kez gözünü Türk öğrencilere dikti. 11 Eylül 2023 tarihinde yeni eğitim-öğretim dönemine giren öğrenciler, bir kez daha vardiyalı sistem ve kötü eğitim şartları yüzünden sorunlarını dile getirmek için sınıfların kapısına kilit vurdu. İskeçe'de veliler ve öğrenciler 18 Eylül 2023 tarihi itibariyle Yunanistan hükumetinin baskıladığı vardiyalı eğitim sistemini protesto etmeye başladı. İskeçe Türk Birliği Başkanı, Gazeteci Ozan Ahmetoğlu Kırım Haber Ajansına (QHA) konuyla ilgili bilgilendirme ve değerlendirme yaptı.

"OKUL, 19. YÜZYILDA İNŞA EDİLEN BİR TÜTÜN DEPOSUYDU"

Ahmetoğlu, İskeçe ve Meriç bölgesinde 1952 ve 1960 yılında açılan azınlık ortaokul ve liselerinin günümüz şartlarında eski ve yetersiz olduğunu dile getirdi. Binaların 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiğini ve Osmanlı döneminde tütün deposu olarak kullanıldığını ifade eden Ahmetoğlu, “Bodrum katı olan iki katlı bu binanın ciddi bir bölümü ahşaptan oluşuyor” diyerek; eğitim kurumuna uygun bir ortam olmadığına işaret etti.

Öte yandan 2010 yılından bu yana Batı Trakya’da ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci nüfusunun artış gösterdiğini belirten Ahmetoğlu, toplamda 700 küsur öğrencinin burada eğitim gördüğünü bildirdi. Ahmetoğlu, öğrenci sayısının artmasına rağmen yeni bir bina inşa edilmemesinden şikayetçi olduklarını; öğrencilerin bodrum katını dahi sınıf olarak kullandığını söyledi.

İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi'nde bina yetersizliği için eylem yapıldı

"ÖĞRENCİLER 19. YÜZYIL ŞARTLARINDA EĞİTİM ALIYOR"

Ahmetoğlu, “Her ne kadar İskeçe halkı azınlık okulları için yeni talepte bulunsa da her konuda olduğu gibi azınlığın bu isteği de Yunanistan hükumeti tarafından görmezden gelindi. Yeni okul binası talebini devlet duymazdan, görmezden geliyor. 700 küsur öğrencili bu okulda ne spor salonu var ne laboratuvarları var. Biz neredeyse 19. yüzyıl şartlarında eğitim veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ahmetoğlu, Yunanistan tarafından uygulanan vardiyalı eğitime dikkat çekti. Ahmetoğlu, öğrencilerin 2015-2016 yıllarında vardiyalı bir eğitim sistemine geçtiğini okulun nüfusunun gün içinde yarıya bölündüğünü belirtti. “Okul binası yapılmıyor, Yunanistan’da hiç örneği olmayan vardiyalı sisteme geçildi” diyen Ahmetoğlu, bir kısım öğrencinin öğleden sonra sosyal faaliyetlere, etkinliklere ve kurslara katılmaktan mahrum kaldığını vurguladı.

2017 yılında dönemin Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın okulu ziyaret ederek yeni bir okulun yapılacağı yönünde taahhüt verdiğini dile getiren Ahmetoğlu, daha önce okul olarak kullanılmış başka eski bir binayı bu okula tahsis ettiklerini ve bu sayede vardiyalı eğitimin sona erdiğini ifade etti.

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesine kayıtlar başlıyor - Millet Gazetesi

"TALEBİMİZ AÇIK VE NET"

Ahmetoğlu, “Bu geçici bir çözümdü. Öğrenci sayısının artışıyla aynı sorun devam etti. Bizim isteğimiz nihai bir çözüm getirilmesidir. O da İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesine yeni bir bina yapılmasıdır. Yıllarca talep ettiğimiz bu şey yerine getirilecekti, bu çok açık ve net” dedi. Ahmetoğlu, 2019 yılı itibariyle öğrenci nüfusunun 740’a ulaştığını ve vardiyalı sistem yüzünden ailelerin bu okulu artık tercih etmediğini söyledi.

VARDİYALI EĞİTİME HAYIR!

Zamanla bu sayının 500 küsüre düştüğünü dile getiren Ahmetoğlu, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğünün okula talimat gönderdiğini belirterek, “Okulun ilk günü 11 Eylül sabahı vardiyalı eğitim yapılacağını, orta üçüncü sınıf öğrencilerinin öğleden sonra eğitim alacağını söylediler. Bunun üzerine gelen tepkilerle birlikte Ortaöğretim Müdürlüğü ile müzakereler, diyaloglar devam ediyor. Ne yazık ki İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü vardiyalı sistem ısrarından vazgeçmiyor. Ancak biz de Okul Aile Birliği ve Encümenler Heyeti ile yaptığımız toplantı neticesinde 15 Eylül’de eylem kararı aldık. Ve 18 Eylül Pazartesi günü itibarıyla başladığımız eylemi sürdürüyoruz” bilgisini verdi.

Çocukların derse girmediğini belirten Ahmetoğlu, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı ve Yunanistan hükumetinden iki şey talep ettiklerini dile getirdi. Ahmetoğlu; öğrencilerin, velilerin ve azınlığın yeni bir bina inşa edilene kadar okulun bahçesine prefabrik sınıflar kurulmasını ve vardiyalı eğitim sisteminden vazgeçilmesini istediğini aktardı.

"BURADA DEMOKRASİ KATLEDİLİYOR"

Ahmetoğlu QHA’ya verdiği demecin sonunda şu vurguları yaptı:

“Vardiyalı eğitim dayatmasından vazgeçilmesini, öğrencilere, Okul Aile Birliğine ve Encümenler Heyetinin taleplerine artık kulak verilmesini istiyoruz. Burada iki türlü bir mağduriyet var. Birincisi çok eski bir okulda bize kötü eğitim şartları veriliyor. İkincisi de çocuklarımız sınıflarına sığıyor olmalarına rağmen vardiyalı eğitime mahkum ederek ikinci bir mağduriyet yaşatıyor. Hem okul yapılmıyor hem de vardiyalı eğitime mahkum ediliyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu, demokrasiyle de haklı taleplerin karşılanmasıyla da eğitim hakkıyla da kabul edilir bir şey değil. Burada demokrasi sakatlanıyor, katlediliyor. Eşit eğitim hakkı öğrencilerin elinden alınıyor. Diğer tarafta çocuklar yeni sınıflarda büyük okullarda laboratuvarlarda, güzel sanatlar sınıflarda eğitim görebiliyor. Bu ayrımcılık, baskıcılıktır. Bu soruna bir an önce son getirilmesini istiyoruz”

1500 KİŞİLİK EĞİTİM EYLEMİ

Öğrencilerin dün İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğüne siyah çelenk bıraktığını bununla birlikte görüşmeye gittiği Ortaöğretim Müdürünün karşılamaya çıkmadığını dile getiren Ahmetoğlu, “Bin 500 kişiyle gittiğimiz müdürlüğün önünde protesto yapıyoruz. Ancak bunun bir karşılığı olmuyor. Bu tutumun demokrasiyle de eğitim hakkıyla da ilgisi yok” dedi.

GÖRÜŞMENİN NETİCESİ NE OLACAK?

Ahmetoğlu son olarak yarın (21 Eylül 2023) Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Christos Metios ile görüşeceğini bildirdi. Ahmetoğlu, bu toplantının olumlu sonuçlanacağına inandığını belirtti.
İlk yayın yeri: https://www.qha.com.tr/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum