"ŞUŞA, KARABAĞ'IN KALBİ VE KİLİDİDİR, BUGÜN ŞEHİTLERİN RUHLARI ŞAD OLDU"

"ŞUŞA, KARABAĞ'IN KALBİ VE KİLİDİDİR, BUGÜN ŞEHİTLERİN RUHLARI ŞAD OLDU"
08 Kasım 2020 - 18:36

Karabağ cephesinden beklenen müjde bugün geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ’ın tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’nın işgalden kurtarıldığını duyurdu. Em. Tuğgeneral Yücel Karauz, Şuşa’nın Ermeni işgalinden kurtarılmasının tarihi öneme sahip olduğunu ve harekatın gidişatı açısında hayli önemli olduğunu vurguladı.

Azerbaycan ordusu, Karabağ için tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’yı işgalden kurtardı. Ermenilerin, şu anda Şuşa ve Hankendi’den kaçmaya devam ettiği öğrenildi. Türkiye’nin eski Bakü Askeri Ataşesi, Milli Savunma Bakanlığı eski Askeri Başdanışmanı Em. Tuğgeneral Yücel Karauz Şuşa kentinin işgalden kurtarılmasının tarihi öneme sahip olduğunu kaydederek, Azerbaycan ordusunun ilerleyişinin devam edeceğini ve Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunu kaydetti.

“ŞUŞA, KARABAĞ’IN KALBİDİR VE KİLİDİDİR”

Em. Tuğgeneral Karauz’un değerlendirmeleri şu şekilde:

“Azerbaycan için Şuşa, vatan ve bayrak demektir. Şuşa, Karabağ’ın kalbi ve kilididir. Bugün, bir bayramı yaşıyoruz. Karabağ’ı ele geçirmek için mutlaka Şuşa’nın ele geçirilmesi gerekiyordu zira Karabağ’ın kalpgâhı Şuşa’ydı. Şuşa’nın ele geçirilmesi demek, Hankendi, Hocalı, Laçın ve Ağdam istikametinde Ermenilerin ikmal yollarını, tahliyelerini kontrol etmek demektir. Daha önce Laçın koridoru da işgalden kurtarılmasa da kontrol altındaydı. Azerbaycan’ın iki yanlı kuşatması, bir hilal taktiğiyle cephenin ele geçirilmesi sonucu bugün itibarıyla taçlandırılmış oldu.

Hem stratejik, hem siyasi hem de tarihi açıdan Şuşa çok önemlidir. Çünkü Şuşa, Ankara’dır, Şuşa, Tebriz’dir, Şuşa, Bakü’dür o gözle bakmak gerekir. Düşmanı iki türlü yenmek mümkündür bir onları imha edersiniz, iki savaşma azmini kırarsınız. Bugün Hankendi’yi ve Şuşa’yı boşaltan Ermenileri görünce Ermenistan’ın siyaseten ve askeri olarak yenildiğini söylemek mümkündür.

“AZERBAYCAN, SİVİL HALKIN TAHLİYESİNE İNSANİ YAKLAŞMIŞTIR”

Ama burada daha da önemli olay şudur, 27 sene evvel Hocalı’dan itibaren başlayan işgalde, Ermeniler, Azerbaycan Türklerini kadın erkek çoluk çocuk demeden katletmiştir. İşkence, tecavüz ve terör faaliyeti yürütmüştür. Oysa, bugün Azerbaycan, 27 Eylül’den itibaren başlayan harekatta, sivil halkın tahliyesine insani yaklaşmıştır, bu da tarihe altın harflerle yazılmalıdır.

“ŞUŞA ZAFERİ İLE ŞEHİTLERİN RUHLARI YÜKSELMİŞTİR”

Karabağ’da 1988 yılında başlayan çatışmalardan itibaren 20 bin şehit verilmiştir. Bugün, bu bayrak gününde o şehitlerin ruhları yükselmiştir, şad olmuştur. 9 Kasım Azerbaycan Bayrak Günü’ne eriştiğimiz şu günde, Mehmet Emin Resulzade’nin ifadesiyle o bayrak yükselmiştir. 1918’den bu yana hep mahzun ve boynu bükük olan üç renkli bayrak bugün yeniden yükselmiştir.

ŞUŞA, İŞGALDEN KURTARILDI

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’ın işgalinin sonlandırılmasında kritik öneme sahip Şuşa kentini işgalden kurtardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 28 yıldır Ermeni işgali altındaki, Karabağ’ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa’nın müjdesini ulusa sesleniş konuşmasıyla duyurdu.

Azerbaycanlı askerler 8 Mayıs 1992 yılında Ermeniler tarafından işgal edilen vatan topraklarını geri almayı adım adım sürdürüyor. Azerbaycan ordusu işgalci Dağlık Karabağ yönetiminin başkenti Hankendi’ye açılan yoldaki en önemli noktalardan Şuşa’yı kurtardı.

Haber: Ömer Cihad KAYA
QHA Ankara
Alıntı Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum