Rusya ile yakınlaşma Batı'yı tedirgin etti

Türkiye ile Rusya’nın yeniden yakınlaşması, Batı’yı endişelendirdi. Yapılan yorumlarda Erdoğan-Putin görüşmesi “büyük olay” olarak tanımlanırken, iki ülke işbirliğinin Batı için doğuracağı riskler gündeme getirildi

Rusya ile yakınlaşma Batı'yı tedirgin etti
10 Ağustos 2016 - 18:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la  Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün St. Petersburg kentinde gerçekleşen tarihi görüşme, Batı basınının da gündemindeydi. Haber ajansları ve basın-yaygın organları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini yakından izlerken, yapılan yorumlarda da - işbirliğinin Batı ülkeleri açısından doğurabileceği riskler öne çıkarıldı. Washington Post ve Financial Times başta olmak üzere, dünyanın en önemli gazeteleri, St. Petersburg zirvesine geniş yer ayırdı. Washington Post'un editoryal analizinde Erdoğan-Putin görüşmesi "büyük olay" olarak tanımlanırken, temasın muhtemel sonuçlarından birinin Türkiye'nin uluslararası arenada daha özgür hareket etmesi olacağının altı çizildi. Financial Times da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasına dikkat çekerek Ankara-Moskova yakınlaşmasının Batı'yı tedirgin ettiğini yazdı. Moskova'da ismi açıklanmayan bir Türk diplomat, gazeteye "ABD ile ilişkilerimiz son 50 yılda en kötü dönemini yaşıyor ve bu Rusya ile yakınlaşmayı cazip hale getiriyor" diye konuştu. Amerikan Wall Street Journal gazetesinde de, Erdoğan'ın darbe girişiminin ardından Washington ve Brüksel'in yeterince dayanışma göstermediğini söylediği hatırlatılarak, "Bugünkü görüşmenin de Erdoğan'a Batı'ya bir sinyal gönderme fırsatı sunduğuna" işaret edildi.

ABD'YE KARŞI RUSYA KARTI
ABD merkezli Associated Press ajansının analizinde, "Erdoğan, AB ve ABD'ye karşı Rusya kartını oynamak istiyor. Türkiye, Gülen'in iadesi için ABD'ye baskılarını sürdürüyor" ifadeleri yer aldı. Fransız AFP ajansının yayımladığı analizde ise "Rusya, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna krizi nedeniyle Türkiye'yle ilişkilerini iyileştirmeye ihtiyaç duyuyor" yorumunda bulunuldu. İngiliz devlet televizyonu BBC'nin, internet sitesinde yer verilen bir analizde de, "Türkiye'nin Erdoğan'ı Putin'i ziyaret ederek Batı'yı ürkütüyor" başlığı kullanıldı. Alman Spiegel Online sitesi "Erdoğan Putin ile buluştu: St. Petersburg'da süper atmosfer" başlığını kullanırken görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtti. Avusturya'nın Heute gazetesi "Batı'ya karşı uyumlu evlilik" başlığını atarken Kurier, "Dostluk canlandı: Erdoğan ve Putin AB'ye karşı birlikte" dedi. Polonya'nın Wyborcza gazetesi de, iki liderin bir kez daha "Batı'ya karşı arkadaşlık" etmek niyetinde olduğunu iddia etti. Bu arada ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin, Washington ile Ankara arasındaki bağı zayıflatacağını düşünmediklerini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, "Bizim Türkiye'yle ilişkilerimizi zayıflatacağı yönünde bir şüphemiz yok" ifadesini kullandı.

kaynak: sabah gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum